用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 delete
go

delete

Delete.

kiwimom123 發表於 19-5-18 23:59
我個女現在band 2英中讀中4, 成績係合格邊緣, 但是她讀書嘅motivation已經好低, 整係得數同英文好小小, 中 ...
如果小朋友自己想轉,而佢又有信心(同決心)轉咗會讀好啲,就俾佢轉。如果唔係,就唔好啦。

我個女現在band 2英中讀中4, 成績係合格邊緣, 但是她讀書嘅motivation已經好低, 整係得數同英文好小小, 中 ...
考慮干脆轉IVE。之前有社工朋友子女轉,我好驚訝,覺得IVE唔係畀讀唔成書既邊緣青年讀既咩?力勸。後來識咗在IVE教過好多年既牛牛姨姨,佢話而家IVE好多人會考返入大學/副學士,而佢地既課程以引發興趣為主,比較多learning by doing,尤其工程/設計科,動手為主。
亦可考慮偏文科既兆基創意書院。坊間有本《教育不止一條路》講兆基既,不妨看看?
https://topick.hket.com/article/1802943/80%E5%BE%8C%E8%A8%98%E8%80%85%E5%87%BA%E6%9B%B8%E8%AC%9B%E6%95%99%E8%82%B2%EF%BC%9A%E6%95%99%E8%82%B2%E4%B8%8D%E6%AD%A2%E4%B8%80%E6%A2%9D%E8%B7%AF

教育,而家真係唔只一條路,很有可能,退一步海闊天空?

回覆 kiwimom123 的帖子

另外,我囡b1英中,佢高中起主科不及格就要留級,因此情況不罕見。但留級也沒什麼,大把留級生留完級攞操行、服務或其他級既獎學金,咁學術能力不逮,咪多讀一年囉,so what?重要係搞清自己究竟想點?想繼續行一般人想行既路,定係有自己既路要行?佢有冇目標?有想過10年後自己會點嗎?
留或轉不是問題,最重要係之後佢想點?諗清楚,再去做,可能就有動力啲?呢個,可能係個轉變既機會?

csy_ma 發表於 19-5-19 11:07
考慮干脆轉IVE。之前有社工朋友子女轉,我好驚訝,覺得IVE唔係畀讀唔成書既邊緣青年讀既咩?力勸。後來識咗 ...
如果讀唔掂,而小朋友又對手藝有興趣,轉IVE都係辦法。

為何留番原校又係留班,打算轉校選擇重讀中四又係留班,兩者分別好似不大。而你存在的風險是轉到新學校未必順利入到舊底讀開嘅選修科目,仲有B2英中應該無乜幾多間。你要做多DD搜集資料,以免兩頭唔到岸。

YmOra 發表於 19-5-20 12:07
為何留番原校又係留班,打算轉校選擇重讀中四又係留班,兩者分別好似不大。而你存在的風險是轉到新學校未 ...
其實心理上有影響,原校留班需要面對同學變學長既問題。但係轉校,對B2學校既下游學生,有啲難度。

王家爸爸 發表於 19-5-21 10:19
其實心理上有影響,原校留班需要面對同學變學長既問題。但係轉校,對B2學校既下游學生,有啲難度。 ...

我校有留班生初初開學兩個月仲有成日响小息午膳上嚟搵舊同學仔傾計,之後就無再嚟搵留番响自己嗰級,仲成為咗班上"前輩級"人馬得到DD尊敬,幾乎攪咩班活動都咨詢下佢,頓時成為主角。

如果想轉校,先向心儀中學打聽,因為此成績轉B2校有難度。

可以看看兆基創意書院.