用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中面試班
go

升中面試班 [複製鏈接]

有沒有試過上面試班,請問邊間較好可以試?謝謝大家
   5    0    0    0

回覆樓主:

報直資面試最實際,又平又有效

SY_Joanne 發表於 19-5-19 19:23
報直資面試最實際,又平又有效
50蚊買個練習機會,其實好平。

王家爸爸 發表於 19-5-20 14:55
50蚊買個練習機會,其實好平。
St. Margaret $100, 人地名校都係$50, 佢特別貴, 不過貪佢西鐵方便.

funfunmandy 發表於 19-5-18 22:18

有上, 唔知有無用, 當興趣班玩下囉, 心態係做到就做, 就算入唔到好中學都覺得要做已做晒, 無憾﹗

29XX86 發表於 19-5-20 17:12
St. Margaret $100, 人地名校都係$50, 佢特別貴, 不過貪佢西鐵方便.
即使$100都唔貴,其實人哋連成本都收唔返。

無特別上面試班,一來大路的面試問題,阿囝學校都有練。二來覺得現時中學面試內容都好廣泛,幾堂面試班幫助不大。
自小五起,我請 老師陪阿囝讀英文雜誌和英文書,阿囝讀,老師糾正佢口音,教下佢生字和問下內容等。每星期1個鐘,都幾有效,慣左英文對答,阿囝現在講英文都幾自然。

回覆樓主:

B1ab成績去面試班去揪神直就有用, B1C 以下力爭上游,保banding 等抽獎吧。

回覆樓主:

我本身不主張報讀面試班,因為如果到時小朋友錯配學校,六年都唔會過得開心,但我會由小一開始培養佢哋自信和談吐,用自己真係嘅一面去面試。

回覆樓主

我覺得,如果afford到,價錢又晤離譜的情況下,都係可以去吓面試班。一來可以幫助到小朋友操練,就算對面試無直接作用,老師都會教到d communication skills.

其實個人覺得有自信 有禮 有笑容
先最重要
中學考問答題超廣泛
吾識都禮貌地同老師講 自己吾識
表現真我
比得你見都話第一關

這是個人小小意見

其實,我都糾結上不上面試班。因爲我覺得首先除非面試班老師熟悉孩子目標中學的操作,取態,否則,所謂的面試班不如叫做溝通能力訓練班比較適當。
我寄望孩子學到如何熟練運用英語作爲溝通語言,學到如何有效表達自己的看法,學到如何提高分析能力。但這些,豈能在幾堂面試班中學到呢?

200904 發表於 19-5-30 11:09
其實,我都糾結上不上面試班。因爲我覺得首先除非面試班老師熟悉孩子目標中學的操作,取態,否則,所謂的面 ...
通常學校對區內的中學比較熟悉, 我校除了一般的面試技巧外還有針對個別區內B1中學的額外訓練, 比自行有報的同學. 當然如果覺得學校的唔好, 可以外出上面試班.

200904 發表於 19-5-30 11:09
其實,我都糾結上不上面試班。因爲我覺得首先除非面試班老師熟悉孩子目標中學的操作,取態,否則,所謂的面 ...
又可以俾個參考你。

阿大P5升P6暑假上過一個面試班, 平平哋, 7堂。我覺得無乜用, 但近日傾開偈, 家姐話好有用, 因為面試班時, 老師會問大家target既學校, 然後要去搵資料做準備, 寫一下自我介紹。佢話搵資料既過程佢對學校了解多咗, 寫自我介紹時, 亦對自己了解多咗。同埋, 因為班入面D同學太差, 成日唔做準備又唔聽講, 所以佢自信大咗。

la5711 發表於 19-5-20 20:45
無特別上面試班,一來大路的面試問題,阿囝學校都有練。二來覺得現時中學面試內容都好廣泛,幾堂面試班幫助 ...

同意呀,阿女自P4起每星期上一堂英文Oral班(小組3-4個),native teacher每堂都會提供唔同topic嘅文章,叫佢哋先朗讀,然後答問題及討論。其實當初比佢上Oral班係因為想佢有多啲機會同外國人溝通,等佢嘅Listening&Speaking方面可以進步。雖然一星期只上一堂,但佢習慣咗每次都要用英文表達,日子有功,對佢之後的升中面試都有幫助,所以我亦冇需要上其他面試班了。

SSG 發表於 19-5-30 14:09
同意呀,阿女自P4起每星期上一堂英文Oral班(小組3-4個),native teacher每堂都會提供唔同topic嘅文章, ...

請問係邊度上呀?

Sappy_Kerry 發表於 19-5-30 22:12
請問係邊度上呀?
我哋係沙田友,當初只係諗住聽多啲講多啲,所以報咗附近有Trinity課程的Oral班上。其實好多教英文嘅地方都有呢個課程(Trinity Spoken English GESE), 你唔考試當練習(多聽多講)又得,如果到時想考埋張cert又得。另外之前都有朋友搵NET上門,一對一練習speaking,為升中面試做準備。 我諗各有各好,但要早點預備。除非平時英文已經講得好,又夠膽講,否則上嗰幾堂點會有大幫助。

little_yolky 發表於 19-5-30 12:58
又可以俾個參考你。

阿大P5升P6暑假上過一個面試班, 平平哋, 7堂。我覺得無乜用, 但近日傾開偈, 家姐話好 ...

呢D似乎佢媽咪仲專業D~~~

我覺無需要啦, 通常學校都有幫佢地練習

我記得去過中學簡介會, 校長叫唔好報面試班, 我地老師好容易試到學生.....

回覆 little_yolky 的帖子
請問可否pm我,提供面試班資料供參考,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題