用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇不錯的升中面試班可報
go

請問有冇不錯的升中面試班可報

大家有冇試過報,質素如何

funfunmandy 發表於 19-5-18 22:11
好多社區中心都有升中面試班,如果小朋友平時信心唔大既,試下可以既。

我覺得升中面試, 是"台上一分鐘, 台下十年功", 很多名校的題目已變得愈來愈無得準備,

例如叫你即場朗讀未見過的文章或句子 (普通話/英文都有), 之前背好的自我介紹, 竟然用不著.  總之大部份題型都是即場發揮, 考真功夫.

jaycee_mami 發表於 19-5-19 11:30
我覺得升中面試, 是"台上一分鐘, 台下十年功", 很多名校的題目已變得愈來愈無得準備,

Agree

funfunmandy 發表於 19-5-18 22:11

我之前報左梓豐教育, 我覺得係有用, 令到佢地去interview 時真係冇甘驚, 同埋去group in  時, 學到D 面試技巧. 當然, 去interview 時,題目係唔會撞到一樣啦, 但當你有讀過時, 佢會不斷train 你去唸野, 係同你完全冇讀係唔同。

朗讀相對叫容易,本身英文說話底好, 見到唔識嘅字識拼音讀,發音準確就過關 。普通話一樣。

反而係面對千奇百怪嘅問題,就算唔識答都要比反應。

kirstyau 發表於 19-5-19 13:15
朗讀相對叫容易,本身英文說話底好, 見到唔識嘅字識拼音讀,發音準確就過關 。普通話一樣。

反而係面對 ...
如果有玩開辯論,幫助反而大啲。

同意真係「台上一分鐘,台下十年功」,無得好似打針咁,好快見效。
不過如果小朋友真係下咗「十年功」,英文底子好,朗讀文章應該唔會有困難。未見過既字,其實都可以估到點讀,只要讀得流利,估錯讀音都未必係問題。

回覆樓主:

hkitty09, 請問梓豐收費如何,上多少堂,謝謝