用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大Calgary中學
樓主: wingwantze
go

[加拿大] 加拿大Calgary中學   [複製鏈接]

lovelysnake 發表於 21-5-6 23:57
仔仔好叻!想問香港讀邊閒學校?

pm你

snowball 發表於 21-5-7 07:04

Hi Ponnychan
仔仔咁細個考到入大學真係好叻!登你哋開心呀!最緊要係讀到自己鐘意嘅野,果邊應該無香港咁大壓力,可以慢慢適應
touch wood真係讀讀吓覺得應付唔到,可以轉科,又可以轉校,唔洗睇得咁死一定要響原校grad嘅
我諗我哋缺父母想小朋友去外國讀書,都係想佢哋無壓力啫
放輕鬆D啦香港人!
希望你哋快D攪掂visa野,9月開學

回覆樓主:

Hi mytsoi,

多謝你嘅鼓勵,我嘅諗法同你一樣,我全完冇擔心過UofT易入難出呢個問題,我係好positive嘅人,從來只會向好嘅方便去諗,其他人嘅comment完全唔會影響我嘅決定

snowball 發表於 21-5-7 17:05
Hi mytsoi,

多謝你嘅鼓勵,我嘅諗法同你一樣,我全完冇擔心過UofT易入難出呢個問題,我係好positive嘅人, ...
唔好客氣,大家都係上黎互相幫助,尋找有用嘅資訊正如有好多朋友都問我點解揀Edmonton/Alberta比仔仔,一來少D華人,可以真正學到英文,二來少一個tax平D
同埋我仔仔由grade 10開始讀,到時入U想轉返出vancouver, toronto先等佢自己揀
就算真係讀唔到,咪當出去體驗吓生活,唔好做裙腳仔

仔仔今年9月去Alberta  讀Grade 10, 剛剛已申請Visa, 現在有D擔心,加拿大疫情有上升趨勢,而且他自己一個塔飛機去,又要轉機,真系有D擔D.

zoeboleung 發表於 21-5-12 20:09
仔仔今年9月去Alberta  讀Grade 10, 剛剛已申請Visa, 現在有D擔心,加拿大疫情有上升趨勢,而且他自己一個 ...
Alberta果邊好似無咁嚴重,主要係ontario同BC果邊你仔仔去alberta邊度讀呀? 我仔仔會去Edmonton升grade 10 (希望唔洗降班啦)
我都係怕仔仔自己一個轉機又要拎student permit攪唔掂,所以會陪佢一齊飛過去
不過重未買機票

mytsoi 發表於 21-5-13 12:48
Alberta果邊好似無咁嚴重,主要係ontario同BC果邊你仔仔去alberta邊度讀呀? 我仔仔會去Edmonton升grade 10 ( ...
Alberta係北美感染最高地方,按人口比例係 Ontario的一陪,要留意一下,仲有係 prairie 省很多人都不滿太多限制而唔帶口罩,但係艱難大又無足夠vaccine, 有排攪,整體上AB都有不少極右種族主義的人士,加上北美 近期anti Asian hate crimes 都不少,要留意自身安全。係BC朋友告知,當地hate crimes都多。

mytsoi 發表於 21-5-13 12:48
Alberta果邊好似無咁嚴重,主要係ontario同BC果邊你仔仔去alberta邊度讀呀? 我仔仔會去Edmonton升grade 10 ( ...

仔仔去Calgary 升grade 10, 他自己一個過去,我要番工,陪吾到他過去. 我都未買機票.

timc 發表於 21-5-13 13:34
Alberta係北美感染最高地方,按人口比例係 Ontario的一陪,要留意一下,仲有係 prairie 省很多人都不滿太多 ...
thx for sharing會提醒小朋友過到去小心D留意,thx

zoeboleung 發表於 21-5-13 20:20
仔仔去Calgary 升grade 10, 他自己一個過去,我要番工,陪吾到他過去. 我都未買機票.
...
嗯嗯,明白,希望你仔仔快D拎到visa,一切順利你仔仔做咗body check未? 未就要快D book,唔好等request letter,因為依家booking好full,同埋你都幾趕

mytsoi 發表於 21-5-14 10:59
嗯嗯,明白,希望你仔仔快D拎到visa,一切順利你仔仔做咗body check未? 未就要快D book,唔好等requ ...

做咗body check, 拎到visa ,就book 機票

Calbeemaltesers 發表於 19-9-1 13:45
請問homestay 同監護人可以邊到找到?可以pm 資料我嗎?

我都想報公校,但冇監護人,有冇人知道可以點樣做?
另外有冇聽過一間私校叫Delta West Academy? 唔知好唔好?

回覆 littlepower.ma 的帖子

請問可以pm Agent資料嗎?謝謝.

回覆 littlepower.ma 的帖子

我已經知道邊間了,謝謝

請問有冇小朋友 9/2022會到 多倫多升中?
啱啱幫仔申請左 Toronto School Board,又收到offer

回覆樓主:

阿囝今年小六,是否在港完成中一才過來讀最合適的?

回覆樓主:

請問你可以介紹agent給我?謝

回覆樓主:

做監護人要咩資格才可做?

littlepower.ma 發表於 19-9-6 11:24
回覆 janjan28 的帖子

冇呀, 學校是朋友找的, 因近她(呀仔頭一年是住在她家裡兼做埋監護人)。成個過程沒有 ...

可pm agent info 嗎?謝謝你

回覆 W221 的帖子

FSSHK
‹ 上一主題|下一主題