用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小取錄
樓主: eleanoruby
go

音小取錄  

b3410 發表於 19-5-20 11:31
車船津貼直資,私校都有。不過家庭收入好難符合要求。

因為車船津貼的通告沒見過,反而申請學費減免的有見過。

ms_ck 發表於 19-5-20 15:12
因為車船津貼的通告沒見過,反而申請學費減免的有見過。

車船津貼, 好似係要自己向政府申請 (我小朋友間官津校都係咁)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-20 15:17
車船津貼, 好似係要自己向政府申請 (我小朋友間官津校都係咁)

原來是這樣,謝謝告知

其實如果有經濟壓力的話,真的不建議讀音小私校。
一方面學費雜費年年都加,仲要比足12年。
另一方面同學之間的階級層次唔同,小朋友都會有壓力讀得唔開心

eleanoruby 發表於 19-5-18 10:39
本來已一心諗住大抽獎
突然收到音小取錄email

如果音小首輪已收你小孩、你吾會比留位費?為什麼係呢個階段才是焗住比留位費?

fadgare 發表於 19-5-20 15:01
叩門太大競爭,就算二線都大把人叩,有offer喺手總是好的。恭喜啊。到時你如果抽唔到心儀,睇下邊間你覺得 ...

多謝你!
說中我心裡想法,音小都是喜歡的,所以個心係定左,至少知道叩門衰哂仍有間喜歡的做backup :)

Michelle426 發表於 19-5-20 20:16
另一方面同學之 ...

謝謝告知!
感覺都係好多公務員子女入讀...

Michelle426 發表於 19-5-20 20:16
另一方面同學之 ...

音小係我一直心儀嘅學校,無奈的是小朋友係rejected。寫了幾封信,仍然沒有任何音訊……
開始有點心灰,亦問自己究竟音小係咪真的適合我小朋友,樓主所提及的不同階層,亦是我考慮的一個主因,我們只是普通家庭,一般的學費,雜費,甚至補習費尚可應付……但是……相信小朋友大家之間會有比較,我自己都好矛盾,究竟是否繼續寫下去
(我們也是公務員)

suslau2004 發表於 19-5-20 22:40

音小係我一直心儀嘅學校,無奈的是小朋友係rejected。寫 ...

如果真的喜歡便不要放棄,再試試吧!
音小的家長大多友善友愛,暫時仍不見有小孩在比較,身邊的家長同校方一樣僕實低調, 小朋友亦讓人感覺溫純
(本人不是公務員)

eleanoruby 發表於 19-5-20 22:32
多謝你!
說中我心裡想法,音小都是喜歡的,所以個心係定左,至少知道叩門衰哂仍有間喜歡的做backup :)
...
好似6月1日下午註冊日、已经要將小一註冊信交比學校、應該没有機會叩門了。

ms_ck 發表於 19-5-20 22:57
如果真的喜歡便不要放棄,再試試吧!
音小的家長大多友善友愛,暫時仍不見有小孩在比較,身邊的家長同校方 ...
目前返主日學、感覺家長們都好Nice、也好樸素。

suslau2004 發表於 19-5-20 22:40

音小係我一直心儀嘅學校,無奈的是小朋友係rejected。寫 ...

Me too...5 letters have been sent over the months...still no response!

BTW, how much is LEA now?!

V_CHENG 發表於 19-5-21 08:20
Me too...5 letters have been sent over the months...still no response!

LEA , 是指津貼嗎?
若是津貼,好像是4萬左右一年

I am a retired CS and could not enjoy such benefit...

本地教育津貼小學至中三是75%學費,現在新申領上限$29925 一個學年

V_CHENG 發表於 19-5-21 08:20

大家都要加油!good luck

Michelle426 發表於 19-5-21 10:43
本地教育津貼小學至中三是75%學費,現在新申領上限$29925 一個學年

都好!

回覆 V_CHENG 的帖子

樓主完全冇寫過求位信都call中,相信學校都不是看誠意,而是跟自己嘅waiting list去call,即係排隊排到你就有份,我個人覺得都不需再寫求位信了!
#我都寫左三封都收唔到email

Kirimiu 發表於 19-5-21 11:30

樓主完全冇寫過求位信都call中,相信學校都不是看誠意,而是跟自己嘅waiting list去c ...

Agreed no more...

Kirimiu 發表於 19-5-21 11:30

樓主完全冇寫過求位信都call中,相信學校都不是看誠意,而是跟自己嘅waiting list去c ...

6月1註冊後會再call