用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 紐西蘭升學?
樓主: 12162003
go

[澳紐] 紐西蘭升學?  

anitawong21 發表於 19-10-18 00:24
咁快手?已經決定咗去邊間學校?

係呀,由九月頭開始搵學校,估唔到個幾月攪掂晒!

得一間收佢,唔洗揀

自己聯絡學校都令自己對學校認識更深,有d學校嘅反應麻麻,就算收佢我都唔俾佢讀。

bbba05 發表於 19-10-18 00:56
係呀,由九月頭開始搵學校,估唔到個幾月攪掂晒!

得一間收佢,唔洗揀

恭喜哂係咪下年term one去?
8-)

anitawong21 發表於 19-10-18 00:58
恭喜哂係咪下年term one去?

係呀,一月尾開學

叻叻B 發表於 19-10-9 09:01
想問紐西蘭及愛爾蘭會點選擇呀?紐西蘭人係咪比較純樸?

會試吓申請加拿大 (都未必有位收阿女的), 因為係阿女最後決定嗰個

bbba05 發表於 19-10-18 01:02
係呀,一月尾開學

咁你會唔會陪佢去開學?

8-)

anitawong21 發表於 19-10-18 11:44
咁你會唔會陪佢去開學?

會呀,第一次留學嘛,唔捨得㗎

bbba05 發表於 19-9-26 17:24
回覆 anitawong21 的帖子
希望我個仔到時都識多d friend啦。
Anita, 妳會唔會對以吓幾間有d comment?
- St. Paul's Collegiate School,  Hamilton
- St. Peter's Cambridge
- Whanganui Collegiate School
真心替你高興

最後, 你仔仔決定讀邊間?

小時了了 發表於 19-10-18 12:08
真心替你高興

最後, 你仔仔決定讀邊間?

多謝妳,妳俾咗好多有用嘅資訊。最後去Whanganui.

小時了了    發表於 19-10-18 12:47

bbba05 發表於 19-10-18 11:51
會呀,第一次留學嘛,唔捨得㗎

陪佢玩幾日前開學都好通常學校Term 1最多活動,佢間學校又有香港人,應該好快適應,況且而家whatsapp通訊好方便,你都唔洗太擔心佢
8-)

anitawong21 發表於 19-10-18 19:54
陪佢玩幾日前開學都好通常學校Term 1最多活動,佢間學校又有香港人,應該好快適應,況且而家whatsap ...

係呀,佢那級除了佢仲有兩個香港人,希望適應冇問題,又希望唔好掛住講中文

NZ真的比較純,讀書的好地方, 我也是在NZ畢業, 但好多年了.

bbba05 發表於 19-10-18 12:32
多謝妳,妳俾咗好多有用嘅資訊。最後去Whanganui.
bbba05, 我都係對加拿大風氣文化忐忑及公校都要睇吓有無位否則 school board可能會亂派, 我諗我可能會報兩間比較實惠紐西蘭公立學校女校, 睇吓加拿大收定係紐西蘭有位收阿女.

想問吓你係咪自己攪紐西蘭簽證麻煩嗎? 資產審查要幾多?

小時了了 發表於 19-10-22 12:01
bbba05, 我都係對加拿大風氣文化忐忑及公校都要睇吓有無位否則 school board可能會亂派, 我諗我可能會報兩 ...

唔需要資產審查。交學費後學校會給予證明,證明已交學費,生活費,保險等等,基本上已經包晒大部份要求,由於我已經買了機票,upload埋俾佢證明我有錢走(如果冇機票可能要資產證明) ,再加埋照肺報就ok了。我網上交,資料齊晒一星期內就批了。

小時了了    發表於 19-10-22 12:24

littlepplaw 發表於 19-10-22 11:23
NZ真的比較純,讀書的好地方, 我也是在NZ畢業, 但好多年了.

絕對認同
8-)

bbba05 發表於 19-10-22 12:16
唔需要資產審查。交學費後學校會給予證明,證明已交學費,生活費,保險等等,基本上已經包晒大部份要求, ...

我嗰陣冇upload 機票,但要資產證明,我俾咗最近三個月銀行月結單
8-)

大家好,我個女今年剛剛升中三(11月才14歲),上星期跟我們說想去紐西蘭讀書,於是我和太太四出尋找資料。問個朋友,有人介紹Macleans, 和 Elim Christian College, (但女兒成積麻麻,中二頭一學期,英文考試唔合格。)不知是否應付得來。如果想明年一月入讀,想請問大家的意見,步驟如何?  謝謝!

LeoChui 發表於 19-10-24 14:39
大家好,我個女今年剛剛升中三(11月才14歲),上星期跟我們說想去紐西蘭讀書,於是我和太太四出尋找資料。問個朋友,有人介紹Macleans, 和 Elim Christian College, (但女兒成積麻麻,中二頭一學期,英文考試唔合格。)不知是否應付得來。如果想明年一月入讀,想請問大家的意見,步驟如何?  謝謝!
Agent 講, Macleans College 成績好 top, 超多內地學生讀

https://www.macleans.school.nz/academic
Macleans College has a deserved reputation for high performance in academic success and results in external exams regularly place the school among the top in New Zealand.

https://www.macleans.school.nz/international-student
Macleans College has one of the largest International Student bodies of any school in New Zealand. Over three hundred International Students from 20 different countries attend Macleans College.

Macleans College Chinese Student Success https://assets.macleans.school.nz/images/other/International-Students/publications-chinese-success.pdf

小時了了 發表於 19-10-24 14:47
Agent 講, Macleans College 成績好 top, 超多內地學生讀

https://www.macleans.school.nz/academic

係呀,有3份1係中國人, 本土白人得4份1.
https://www.ero.govt.nz/review-reports/macleans-college-24-09-2018/

小時了了    發表於 19-10-24 14:58

LeoChui 發表於 19-10-24 14:39
大家好,我個女今年剛剛升中三(11月才14歲),上星期跟我們說想去紐西蘭讀書,於是我和太太四出尋找資料。 ...

需唔需要boarding?   Elim冇boarding呀

呀女 可以住homestay.
// 超多內地生//,咁又好似唔太合適!請問有介紹嗎?