用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 紐西蘭升學?
樓主: 12162003
go

[澳紐] 紐西蘭升學?   [複製鏈接]

bbba05 發表於 20-9-7 18:05
今年一定冇可能,政府已經消楚講明,至於明年... 冇人知。阿仔學校建議唔好離開nz, 因唔知幾時可以返去, ...

都唔知幾時有疫苗出..

我D紐西蘭親戚昨天都同我講,當地人都預最快下年七月先開,叫我打算下。

今日又見呢個post:

https://m.facebook.com/photo?fbid=3528711580506534

kinder17 發表於 20-9-7 19:07
我D紐西蘭親戚昨天都同我講,當地人都預最快下年七月先開,叫我打算下。

今日又見呢個post:

如7月先開關.. 你哋會2022年1月先過去讀或7月第三個team開始讀..

如7月讀係唔係1月都要重讀多一年

阿女本來1月去讀year 11, 上個月剛想交學費果陣就話出年未必俾國際生入境, 本來學校話留位到9月中, 但如果交左學費到頭來入唔到境退學費就冇得退手續費果D, 所以我遲遲冇交學費, 你地出年入讀既交左學費未?
上星期問過學校點安排, 學校都話唔好交學費住, 但會留位, 遲下先算。

同阿女講返有機會出年年中先開關, 佢即刻話唔會做插班生...........

ccab 發表於 20-9-8 11:35
阿女本來1月去讀year 11, 上個月剛想交學費果陣就話出年未必俾國際生入境, 本來學校話留位到9月中, 但如果 ...

學校都係叫我哋唔好交學費住但會留位...
問過仔仔,一通關就會過去讀..

henrykwok 發表於 20-9-8 19:25
學校都係叫我哋唔好交學費住但會留位...
問過仔仔,一通關就會過去讀..
我都未比學費,學校叫我哋10月中才交學費.

各位,你哋好!請問你哋點交學費和點樣畀錢仔囡的生活費?開邊間銀行會抵啲?請問大約每個月畀仔囡幾多錢?保險係唔係全部經學校買?唔該晒!

大拇指 發表於 20-9-21 11:28
各位,你哋好!請問你哋點交學費和點樣畀錢仔囡的生活費?開邊間銀行會抵啲?請問大約每個月畀仔囡幾多錢? ...

交學費應該都係直資入學校戶口,所以一係電匯(T/T), 一係戶口轉帳(如已有NZ戶口)

開戶口你指學生戶口?ANZ有專俾留學生戶口,可以網上申請完到當地再activate.

俾生活費,可以一舊入落學生戶口(T/T) 。如有離岸戶口(匯豐), 可以少量refill, 減低唔見卡或戶口被盗所引致損失嘅風險。

每個月俾幾多錢因人而異,你仔女是讀大學嗎?中學我就每星期俾NZD60, 俾佢超市買吓野和同學食吓飯等等。

保險跟學校買,唔駛煩。

bbba05 發表於 20-9-21 12:52
交學費應該都係直資入學校戶口,所以一係電匯(T/T), 一係戶口轉帳(如已有NZ戶口)

開戶口你指學生戶口?AN ...

大學,暫時在港上網授課。唔該晒!

大家好,有事想請教,亞仔現讀F.1,我打算兩年後,即是佢14歲時(Aug 2023)去NZ升學,想知:
1) 是否去讀Yr9?, 定係Yr10?
2) 佢想讀coed,少華人嘅學校,不太昂貴,boarding,有提議邊間好?
3) 是否完成Yr13,跟住就升大學?3 or 4 yrs?有需要讀基礎班一年才入大學嗎?
4) NZ是2月開學?即是讀到F3中段(14yrs) 或F4中段(15yrs)過去, either Yr9 or Yr10? 邊年過去好D呢?
謝謝幫忙

winniegor 發表於 21-4-7 09:43
大家好,有事想請教,亞仔現讀F.1,我打算兩年後,即是佢14歲時(Aug 2023)去NZ升學,想知:
1) 是否去讀Yr9?, ...

1) 應該係year 9,正常係18歲嗰年畢業

2)唯一提議係離開/遠離Auckland

3)Yes!Year 13後升大學

你講NZ大學?係行英國制,除咗某D學系,一般都係三年。

假設小朋友今年yr 13,下年入大學(我講紐西蘭嗰D),而家已經報緊名,大學會按學生而家已經考到嘅NCEA成績,如果好叻會直接俾offer,否則通常係俾conditional offer,等下年一月正式有哂所有NCEA結果,達到入大學要求就可以入大學。

Foundation 係考唔到先會去讀,或者完咗Year 12之後直接轉讀foundation ,但NCEA及IELTS 都要考到指定分數。仲有未必係讀一年,係睇視乎佢能力,有快有慢!
8-)

winniegor 發表於 21-4-7 09:43
1) 是否去讀Yr9?, ...

4)冇錯,NZ係一月尾至二月初開學。

幾時過去按你哋喜好啦,人人都唔同,就算year 13先入讀都可以。但有心讀到中學畢業的話,佢ready到留學生活,而你又有能力供佢,咁早D去適應當地學習及生活模式都係好事,因為紐西蘭同香港學習模式及文化完全唔同。
8-)

謝謝意見,遠離Auckland係因為太多華人?
有朋友話去NZ留學完如果回香港找工作,D大公司唔會太考慮?我有懷疑。

winniegor 發表於 21-4-7 17:23
謝謝意見,遠離Auckland係因為太多華人?
有朋友話去NZ留學完如果回香港找工作,D大公司唔會太考慮?我有懷 ...

相對其他城市,Auckland 人口特別多,中國人、甚至亞洲人都好多。其實Wellington都多,但點都唔及Auckland。

唔知你朋友數據何來,事實上紐西蘭都唔係咩熱門留學點,我識兩個人返咗香港都有工做,但兩cases都唔能夠反映到D乜。

其實今時今日去紐西蘭讀中學嘅,目的通常係去其他國家/返香港升大學,或者留返紐西蘭升大學,畢業之後留返紐西蘭搵工,然後搞移民。
8-)

回覆 anitawong21 的帖子

icic totally understand. :)

anitawong21 發表於 21-4-7 20:03
相對其他城市,Auckland 人口特別多,中國人、甚至亞洲人都好多。其實Wellington都多,但點都唔及Auckland ...
Totally agree!昨天同yr13既女女傾升year 1既問題,佢有心有意想在當地生根,
想讀護士但又怕Auckland University 要求高,所以求其次找遠啲既大學或理大等,
今年無得回港,下年佢希望可以返但又怕未放國際生入境,所以都有準備暫時唔會返黎,
想請教有沒有經驗找護理既大學或理工那間好?

yen_03 發表於 21-4-8 22:31
Totally agree!昨天同yr13既女女傾升year 1既問題,佢有心有意想在當地生根,
想讀護士但又怕Auckland Univ ...

有大學辦護理㗎,但我唔係好清楚邊間好,我只知Otago醫科比較出名!

點解唔叫佢問返學校呢?其實全國都唔係咁多間大學,報咗先算啦!第二個學期開始,各間大學會有簡介會,你女學校應該會提佢哋參加。
8-)

anitawong21 發表於 21-4-8 23:04
有大學辦護理㗎,但我唔係好清楚邊間好,我只知Otago醫科比較出名!

點解唔叫佢問返學校呢?其實全國都唔 ...
紐西蘭大學,學費大約幾多錢一年?之前agent話讀大學,英國比紐西蘭便宜(我有D懷疑)

ponysee 發表於 21-4-9 00:42
紐西蘭大學,學費大約幾多錢一年?之前agent話讀大學,英國比紐西蘭便宜(我有D懷疑)
...
呢刻價錢已不在表列,安全致上

anitawong21 發表於 21-4-8 23:04

點解唔叫佢問返學校呢?其實全國都唔 ...
學校有好多簡介會,佢學校講正正佢呢個省有間好出名既護理學校,不過最終決定都比呀女自己㨂,我只係怕認受性咋,親戚地讀既唔係呢科
‹ 上一主題|下一主題