用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 紐西蘭升學?
樓主: 12162003
go

[澳紐] 紐西蘭升學?   [複製鏈接]

回覆 anitawong21 的帖子

HI Anita
你對Sancta maria (Auckland) 有冇咩 COMMENT ?

Tks

MaggieHei 發表於 19-12-17 17:20

HI Anita

Sorry 我冇睇過哩頭嘅學校呀
8-)

MaggieHei 發表於 19-12-17 17:20

HI Anita

八掛一問,點解揀哩間?agent介紹?

bbba05 發表於 19-9-26 17:24

我  ............ 信心軟弱 .............. 等呀等, 等加拿大嗰間基督教公立學校直到昨日仍未有 offer ………….. 我都係忍唔住................ 昨日 send 咗 email 俾1間紐西蘭基督教寄宿學校招生國際生職員

攪紐西蘭中學留學真係我攪咁多個國家(英國、愛爾蘭、新加坡、日本、加拿大) 最容易、最簡單、最快回覆及收生要求比較鬆嘅國家, 學校今朝已經覆我留咗 2021年1月女生宿位俾小女, 今年7月招生國際生職員會到香港, 到時佢會見阿女同阿女傾吓計, 學校真係好快手, $0 手續費、考試費.... 只需要 e-mail 申請就得了(我連成績表都未 send 俾學校). 可能招生國際生職員見我來回同佢 e-mail 橫越2個年度 (2019年5月開始 e-mail 問野), 佢見我咁有誠意等佢女生宿位等2年, 所以二話不說即刻留一個宿位俾阿女卦?!

學校覆明年2021年收生係今年2月1日開始招生申請. 呢間, 女生宿位比較緊張, 要早一年申請排隊等位

..... 信心軟弱嘅我, 最遲出年阿女可以去紐西蘭讀中學

P.S. 信心軟弱嘅我, 同時, 我亦 send 咗 e-mail 俾英國北愛爾蘭嘅一間基督教 Day School 申請今年9月入學, 依家安排緊係香港考入學試.

回覆 小時了了 的帖子

小時了了,

我記得你囡囡舊年去左英國summer school, 點解最後決定紐西蘭讀書呢? 因為我都安排緊今年summer比個女去遊學,都係考慮緊呢兩個國家。

小時了了 發表於 20-1-10 10:03
我  ............ 信心軟弱 .............. 等呀等, 等加拿大嗰間基督教公立學校直到昨日仍未有 offer … ...

wcs嘅做法係咁㗎,佢會先留位俾妳,直至完成整個admission過程,唔收先至放番出黎。Alan真係好幫忙,我琴晚臨訓send email俾佢問咗好多野,訓醒已經收到佢詳細回覆了。

其實宜家先一月,仲有好多時間等加拿大那邊,不過兩手準備都係好嘅。

aminafy 發表於 20-1-10 10:26
回覆 小時了了 的帖子

小時了了,
我記得你囡囡舊年去左英國summer school, 點解最後決定紐西蘭讀書呢? 因為我都安排緊今年summer比個女去遊學,都係考慮緊呢兩個國家。

因為.... 自己信心軟弱啊!

我去年 10月已申請1間加拿大基督教公立學校, 但係等到昨日仍未有 offer

我上星期尾見加拿大留學唔對路, 咁多個月仍未有著落, 拿拿臨膽粗粗即刻 e-mail 英國北愛爾蘭一間基督教Day School, 呢間要全 homestay 無宿舍的. 呢個星期 email 同英國學校、英國監護人公司、香港agent、英國私人 homestay 幾個 party 溝通及聯絡, 仲未攪掂香港考入學試安排, 我又見英國留學唔明朗, 即刻 e-mail 我 Plan X 紐西蘭一早 shortlist 嘅惟一間男女子寄宿中學.

坦白真心, 我最想阿女去英國北愛爾蘭嗰間基督教 Day School, 呢間算係我咁多國家最心儀第一位嗰間, 但呢唔係寄宿學校, 要搵 full homestay 係非常非常非常非常...困難, 而呢間入學試唔易考, 呢間, 相信好少好少香港人考及讀, 因為申請過程好麻煩, 好多要求 (要求包括申請時要有北愛爾蘭住址, 係香港搵地方考入學試 - 可以搵返自己仔女間中學搵老師幫手監考, 又或者俾錢搵攪香港留學 agent 公司度考, 我搵 agent 攪)

bbba05 發表於 20-1-10 10:31
wcs嘅做法係咁㗎,佢會先留位俾妳,直至完成整個admission過程,唔收先至放番出黎。Alan真係好幫忙,我琴晚臨訓send email俾佢問咗好多野,訓醒已經收到佢詳細回覆了。
其實宜家先一月,仲有好多時間等加拿大那邊,不過兩手準備都係好嘅。
Alan 真係好快手亦係好幫手.

回覆 小時了了 的帖子

你介唔介意我PM你? 我有嘢想問

aminafy 發表於 20-1-10 10:52
回覆 小時了了 的帖子

你介唔介意我PM你? 我有嘢想問
OK 可以呀

回覆 小時了了 的帖子

PM你了,謝謝

大家好呀,我女今年讀緊中三,考慮緊出年比佢去紐西蘭讀書,爬咗兩日文,睇到我頭都暈

有無人可以介紹agent比我呀?

Anitawong21

你個女讀緊邊間呀?

cherrie^^ 發表於 20-2-28 17:55
大家好呀,我女今年讀緊中三,考慮緊出年比佢去紐西蘭讀書,爬咗兩日文,睇到我頭都暈
...

如果下年讀yr 11,咁今年term 3去好D
8-)

NZ親友推介呢3間,想問下呢3間會唔會讀得好辛苦?

Saint Kentigern College
Diocesan School for Girls
St Cuthbert’s College

阿女香港讀LOCAL 中文BAND 2小學, 仲要係中游。預出年2月去讀YR 7。

kinder17 發表於 20-4-15 20:03
NZ親友推介呢3間,想問下呢3間會唔會讀得好辛苦?

Saint Kentigern College

Wow, 真係好介紹,全部國內頂級學府,全部私校,學費連宿費至少30萬港幣一年

bbba05 發表於 20-4-15 20:31
Wow, 真係好介紹,全部國內頂級學府,全部私校,學費連宿費至少30萬港幣一年

...

我預35萬堆單,不過去外國讀就唔想咁大壓力,希望佢喜歡學習,「頂級學府」呢個term好嚇人。

回覆樓主:

我都頭痛揾學校中

我果個係仔,想2021年1月去紐西蘭讀Y11
想問大家有冇聽過Sacred Heat College依間學校,知唔知好唔好?
‹ 上一主題|下一主題