用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 紐西蘭升學?
樓主: 12162003
go

[澳紐] 紐西蘭升學?   [複製鏈接]

小王子popo 發表於 19-12-3 11:46
Homestay family 是亞洲人。點算好?

亞州人都未必唔好嘅...  這是學校的最後安排?有冇得傾?如果冇,唯有住住先,真係有實則問題,到時可以具體同學校講,叫佢安排轉。

請問大家有無紐西蘭小學資料呢? 我搵過,但似乎多數人都是中學才送小朋友去留學。 我打算陪讀,初步睇,希望在 Hamilton 落腳。

Sugarbabegirl 發表於 19-12-3 19:32
請問大家有無紐西蘭小學資料呢? 我搵過,但似乎多數人都是中學才送小朋友去留學。 我打算陪讀,初步睇,希 ...

哩度真係冇乜討論紐西蘭小學,所以幾難有親身分享。不過如果你唔介意大家可以一齊討論下。

請問是男仔還是女仔,打算小學幾年班過去?

回覆樓主

我都打算陪讀小學,想下年暑假後,而家開始睇緊小學資料

Sugarbabegirl 發表於 19-12-3 19:32
請問大家有無紐西蘭小學資料呢? 我搵過,但似乎多數人都是中學才送小朋友去留學。 我打算陪讀,初步睇,希 ...
有 92 間小學

NZ Primary School List https://www.studyinnewzealand.govt.nz/study-options/institution/search-results?institutiontypeid=5

OmOm 發表於 19-12-3 22:27

其實好似幾難揀,唔似中學,冇得用考試成績黎做參考。可以考慮吓 decile rating,  種族(多唔多中國人,毛利人), 信仰,男校/女校/男女校,和近唔近打算居住的地方。以hamilton為例,已經有37 間小學,真係花多眼亂。

可以用以下網站filter唔同學校,再詳細睇,
https://www.educationcounts.govt.nz/find-school

bbba05 發表於 19-12-3 21:01
哩度真係冇乜討論紐西蘭小學,所以幾難有親身分享。不過如果你唔介意大家可以一齊討論下。

請問是男仔還 ...
謝謝你回覆。 是女仔,現在香港讀小五,我估到 NZ 應該升 year 6 / year 7 。

OmOm 發表於 19-12-3 22:27
下年暑假後,即是打算2020 term 3 / 4 插班?還是等到 2021 年2月term 1 開學呢?我正在煩腦此問題,糾結於是否在香港完成埋整個學年,還是中途走,到 NZ 2月開學。

小時了了 發表於 19-12-3 22:33
有 92 間小學

NZ Primary School List https://www.studyinnewzealand.govt.nz/study-options/institutio ...
Thanks! 如果有用家評語就更好。

bbba05 發表於 19-12-3 22:52
其實好似幾難揀,唔似中學,冇得用考試成績黎做參考。可以考慮吓 decile rating,  種族(多唔多中國人,毛 ...
我初步睇中一間,Marian Catholic School (http://www.marian.school.nz/) ,不過真係搵唔到用家評語。 另外有 Agent 介紹過 Southwell School,呢間就貴好多呢。

其實我估升中都一定會轉校,NZ似乎無咩一條龍或直屬學校之類,所以我傾向小學最重要是校風好。 (唔知方向有無錯,真係毫無頭緒,香港人多到英國澳洲留學,所以好難搵到NZ資料呢)

Sugarbabegirl 發表於 19-12-4 12:02
我初步睇中一間,Marian Catholic School (http://www.marian.school.nz/) ,不過真係搵唔到用家評語。 另 ...

打算幾時過去?如果2021 年term 1, 可以讀year 7.  有唔少學校提供year7 去到13, 可以唔使轉校直接讀到畢業。之前有個家長(唔知係唔係小5), 會2020 年讀term 3 year 7 預備班, 2021 正式讀 year 7, 你可以考慮吓。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3799182&extra=page%3D1&page=5

post #86

Sugarbabegirl 發表於 19-12-4 11:54
Thanks! 如果有用家評語就更好。
唉! 唔好咁強求 EK 呢度有 NZ 小學用家評語了!

NZ 中學用家評語都係鳳毛麟角, 你仲要係更少眾嘅 NZ 小學要搵用家評語, 難度好高!

小時了了 發表於 19-12-4 12:21
唉! 唔好咁強求 EK 呢度有 NZ 小學用家評語了!

NZ 中學用家評語都係鳳毛麟角, 你仲要係更少眾嘅 NZ 小學要 ...
哈哈。。。。。。明白的,just trying my luck la

Sugarbabegirl 發表於 19-12-4 12:02
我初步睇中一間,Marian Catholic School (http://www.marian.school.nz/) ,不過真係搵唔到用家評語。 另 ...

望過吓hamilton的小學,真係冇咩選擇,尤其是要接受international student 又唔太多差的學校, 真係得marian同southwell.

但考慮埋中學,hamilton都冇乜成績好好的學校。所以如果住hamilton, 小學可以考慮讀住marian先,到中學(year9) 可能要去番auckland讀。到時阿女大d, 其實可以考慮住宿舍,可以住五日,星期六日番hamilton(2 個鐘頭車).

如果唔洗一定住hamilton, 不如掉轉黎諗,先揀學校,看看學校所在的城市是否適合你地居住,由year7 開始讀,直至畢業。紐西蘭單性別學校成績好d,之前有家長提過的iona,  woodford,  st hidas,  仲有幾間auckland的女校,成績都好好,都可以考慮吓。

bbba05 發表於 19-12-4 22:46
望過吓hamilton的小學,真係冇咩選擇,尤其是要接受international student 又唔太多差的學校, 真係得maria ...
非常感激你幫忙呀~好建議,又多個 option,等我研究一下。

紐西蘭?要去體驗下生活啱唔啱心水先好喎。

ABC-DAD 發表於 19-12-5 15:36
紐西蘭?要去體驗下生活啱唔啱心水先好喎。

點解呢?可否分享下
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

子女獨個到外國讀,會過怎麼樣的生活是要考慮的,更要瞭解同要時間預備為佳。

ABC-DAD 發表於 19-12-9 12:26
子女獨個到外國讀,會過怎麼樣的生活是要考慮的,更要瞭解同要時間預備為佳。 ...

咁唔止紐西蘭,度度都好,應該要了解清楚咗先送佢去

不過對於香港小朋友,紐西蘭真係幾悶吓
8-)

現在由奧克蘭回家了,小朋友要留學多瞭解清楚總是好的。
‹ 上一主題|下一主題