用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 紐西蘭升學?
樓主: 12162003
go

[澳紐] 紐西蘭升學?  

小女朋友 發表於 19-9-15 21:32
我都開始考慮俾小朋友去英國定新西蘭讀書,英國同新西蘭學制是否差不多?
我想小朋友讀完中一或中二過去讀YR9,如果只能出到20幾萬學費,新西蘭有沒有什麼選擇?
c6有津貼可以俾到一半,但只限英國。

英國, 依家呢一刻仍然係有 10年永居 呢個方法留得底係英國, 夠10年有永居就唔洗一定要搵到年薪£30,000 做working visa 留底係英國,  呢個方法早啲去英國讀書有著數. 紐西蘭無呢啲方法留底.

英國留學學生畢業後如何在英國找到工作並移民 https://kknews.cc/zh-mo/education/omekxxq.html
10年永居
適合低齡留學生。根據目前英國的法律規定,申請人依據長時間居住在英國可申請永久居留權的政策,可在達到該時間要求後直接申請永居,現行的「長時間」標準為10年。隨着目前低齡孩子留學英國的人數不斷增多,符合這一項要求的人數也在增加。如孩子在小學或11-12歲左右到英國讀書,等到本科或研究生畢業時便自動符合了這一項標準而可以直接申請永居。這對於原本就計劃把孩子早早送到英國讀書的家庭最為合適。

英國10年永居申請法理解釋 https://movetoeu.home.blog/2018/10/18/%E8%8B%B1%E5%9C%8B10%E5%B9%B4%E6%B0%B8%E5%B1%85%E7%94%B3%E8%AB%8B%E6%B3%95%E7%90%86%E8%A7%A3%E9%87%8B/
“在10年當中,申請人單次離境天數不得超過180天,同時在10年內離境總天數不超過539天”。

P.S. 聞說紐西蘭/英國大學畢業後係當地要搵到可以留底工作嘅年薪門檻做 working visa 唔容易, 聞說要中至高級職位或專專業人士先至搵到呢個年薪.

英國年薪 Tier 2(General)工作簽證起薪規定是£30,000  https://perchuk.wordpress.com/2016/03/24/tier2visauk/ ;

紐西蘭年薪 https://kknews.cc/education/b2nx8gn.html
新政將根據申請人的職業薪酬劃分申請資格:
屬於「技能就業」的申請人,年薪須達到稅前48,859紐幣;
非「技能就業」的申請人,年薪達到稅前73,299紐幣,可被鑑定為「技能就業」。
而年薪超過97,718紐幣的申請人能夠獲得額外的加分。

小時了了 發表於 19-9-16 08:55
英國, 依家呢一刻仍然係有 10年永居 呢個方法留得底係英國, 夠10年有永居就唔洗一定要搵到年薪£30,000 做 ...

好有用的資料,謝謝你!

英國, 依家呢一刻仍然係有 10年永居 呢個方法留得底係英國, 夠10年有永居就唔洗一定要搵到年薪£30,000 做 ...

即係如果在NZ讀書,除非係高薪,否則不能有居留權?

小女朋友 發表於 19-9-16 20:14
即係如果在NZ讀書,除非係高薪,否則不能有居留權?

問吓移民顧問公司資料會準確啲

阿女 Year 7開始入讀 , 如果都在英國讀埋大學 , 咁就係10年 ,但問題是 離境日數實過539天 ,暑期都兩個月 60天 ,未計12月聖誕和4月復活節兩個假期 ,除非 一早已有打算 , 好有週長計劃 咁先得,

katrinafu 發表於 19-9-16 23:45
阿女 Year 7開始入讀 , 如果都在英國讀埋大學 , 咁就係10年 ,但問題是 離境日數實過539天 ,暑期都兩個 ...

如果暑假能不能在校寄宿?

小女朋友 發表於 19-9-17 13:42
如果暑假能不能在校寄宿?

Easter , X ‘mas , 所有Half term 都要離校 , 學校會關閉 , 暑假更加是關閉啦 。

有冇家長可以分享吓,boarding學生term break時有乜野好做?我見每個term都break成兩三個星期,雖然學校會安排homestay, 但如果唔返香港點打發時間?又冇親友在那邊。

bbba05 發表於 19-9-26 10:46
有冇家長可以分享吓,boarding學生term break時有乜野好做?我見每個term都break成兩三個星期,雖然學校會 ...

通常個home stay 唔止接待一個同學,如果有其他同學住附近,都可以約埋一齊玩的。

有好多學校都會邀請自己學校家長做homestay,我嗰女都試過俾同校三姐妹請咗去佢哋屋企住,不過嗰度離學校太遠,所以嗰次冇外國同學在附近住,但都有兩三個當地同學的屋企在附近。同學爸爸開農場的,呀女有跟埋去幫手餵羊仔,佢哋全家行街睇又帶埋呀女出去
8-)

回覆 anitawong21 的帖子

多謝分享。咁真係要睇小朋友識唔識到新朋友喇,冇就真係幾悶。

bbba05 發表於 19-9-26 15:21

多謝分享。咁真係要睇小朋友識唔識到新朋友喇,冇就真係幾悶。

如果小朋友自己都想留學,識朋友應該唔大問題,特別住宿舍,都冇乜機會俾佢自閉。同埋,唔知係咪鄉下地方,當地同學都好鬼熱情,好照顧新同學,食飯時唔會俾佢一個人落單的。呀女學校宿舍係住單人房,宿生無聊時都會聚集响大廳或聯誼房玩,如果有人入咗房關埋門,過一陣都仲唔出嚟,好快會有人拍門「關心」佢,煩到佢出嚟為止!呀女夜晚入房同我講電話時,隔一陣就聽到有人叫佢

同埋呀女間學校係攤哂D homestay資料俾外國學生自己揀的,位置、相片、養咗咩寵物等資料都有提,班小朋友可以約幾個人住埋一齊,舊同學又會分享吓邊個homestay 好人D,邊個衰D
8-)

希望我個仔到時都識多d friend啦。

Anita, 妳會唔會對以吓幾間有d comment?

- St. Paul's Collegiate School,  Hamilton
- St. Peter's Cambridge
- Whanganui Collegiate School

bbba05 發表於 19-9-26 17:24

希望我個仔到時都識多d friend啦。

Sorry,哩幾間我冇特別研究過。

最初開始搵agent問學校時,第一個agent一嚟就講St Peter好好,但學費太貴,之後俾過Whanganui Collegiate 招生booklet我參考,不過其實哩兩間唔係我target,所以冇點仔細睇。後來正式做嗰陣,我搵咗另一個agent做,傾開佢都有個男生讀緊Whanganui Collegiate,好似都ok的。
8-)

多謝妳的回覆。我冇搵agent, 幾間都係自己上網搵,自己申請,始終nz唔係熱門留學地方,好少對個別學校嘅評論。

另外請問知唔知係香港申請study visa需時幾耐(假設所有文件齊全)?

bbba05 發表於 19-9-26 17:24
- St. Paul's Collegiate School,  Hamilton
- St. Peter's Cambridge
- Whanganui Collegiate School

Whanganui Collegiate School 我今年5月時 e-mail 問過佢一啲野, 當時學校覆我如果阿女當時5月申請最快入學要2020年 term 3 都仲要係 waiting list, 唔係 firm 位 (因為女生宿舍無位), 嗰時我先至知呢間原來咁 hit 唔一定有位入學, 呢間原來要早一年以上申請排隊 waiting list 先

呢間, 我見有一定數量嘅香港學生讀,因為我見有 WCS International Committee 照顧國際學生, 當中有香港 committee https://www.collegiate.school.nz/international/meet-our-team/138/

回覆 小時了了 的帖子

咁我好好彩,我9月先問2020年term 1 讀year 10, 男仔仲有3個宿位。

佢整體international students稍稍多過10%,  比例唔算好高(雖然nz好多學校under 5%),  但睇幅相,都唔少日韓人仕,應該唔會大部份中國人。

小時了了    發表於 19-9-27 10:03

bbba05 發表於 19-9-27 08:49

多謝妳的回覆。我冇搵agent, 幾間都係自己上網搵,自己申請,始終nz唔係熱門留學 ...

其實學校資料我基本上係自己上網睇,上去agent度問,其實目的唔係問學校,而係想相下個agent好唔好。後來決定咗一兩間心儀學校,再加多幾間後備,先俾passport 成績單叫agent大包圍問哂咁多間肯唔肯收,其實唔用agent我都可以自己俾資料問學校,反正問完有interview 都係我哋同校長傾,費用又係直接滙俾學校。

決定用agent就係怕咗搞visa,我哋拎哂文件及信用卡上agent度,睇住佢scan嘢upload,send哂出去我哋先走,都搞咗一兩個鐘。反正agent只收學校傭金,我哋又唔洗俾錢佢,無謂自己搞到身水身汗。

交哂文件大約一個星期就批了,不過移民局出錯咗個英文名,要通知佢哋改,好似之後又等多個幾星期,agent 話移民局成日出錯資料,可以錯完又錯,經常要打回頭更正。同埋你要先做驗身才可做visa,如果你打算響term 1或 term 3去,約驗身都多人,移民局又比較忙,加埋鬼佬有機會做錯嘢,你唔好太遲搞
8-)

bbba05 發表於 19-9-27 09:17
回覆 小時了了 的帖子

咁我好好彩,我9月先問2020年term 1 讀year 10, 男仔仲有3個宿位。

其實幾乎間間收外國學生嘅學校都有內地學生,只係Auckland 及周邊地區D名校特別誇張
8-)

我最初其實睇加拿大,但boarding又唔差的實在太貴,睇吓睇吓見到紐西蘭,見到啱嘅就send email問吓,睇吓學校嘅反應,申請亦係online攪掂,填application form都可以了解多d學校對學生嘅要求。

另外,申請visa要證明學生會回港,例如回程機票。其實要唔要買咗機票先申請visa? 還是用其他方法證明?

bbba05 發表於 19-9-27 13:46

我最初其實睇加拿大,但boarding又唔差的實在太貴,睇吓睇吓見到紐西蘭,見到啱 ...

我係買咗機票先做visa,但印象中agent做visa時冇同我拎過航班資料喎!

反而我打過電話俾紐西蘭航空問有關學生票資料時,佢話要做咗visa先可打電話上去熱線買學生票。不過嘥氣,紐航學生票優惠只係由香港飛往奧克蘭嗰一程先可寄兩件大行李,回程都冇,同埋改期可收平D,我問嗰陣,學生票仲貴過普通票成千蚊
8-)