用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學生涯,無悔嗎?
樓主: Cliokohonda
go

小學生涯,無悔嗎?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-5-25 13:20

其實又未必係自己小朋友進或退步左,係小學階段根本無從比較 ...

所以最好一切隨遇而安。

Cliokohonda 發表於 19-5-25 09:29
曾回想過自己中一時的感覺,好似課程沒有現在的趕急。
小學N年前常識是社,科,健。
感覺現在小學課程比以 ...
如果开过个新帖講下退步原因都应該好有可讀性。退步,唔係睇表面分数,以前95而家75,因程度同要求根本唔一样,而係睇学习能力。

little_yolky 發表於 19-5-26 15:55
所以最好一切隨遇而安。

同意,若太介懷進步與否,去刻意量度,就算係同一學校分班試,同一學生,可能亦會出現完全唔同既情況
1.編入精英組別,出現明顯退步
2.編入中間組別,表現不過不失
3.編入最弱組別,成績突飛猛進,所謂如魚得水

中學階段,最重要係保持良好學習態度~~~

mcl203 發表於 19-5-26 20:31
同意,若太介懷進步與否,去刻意量度,就算係同一學校分班試,同一學生,可能亦會出現完全唔同既情況
1.編 ...

B1A的上堂秩序比小學的精英班差,我女係倚賴學校老師教,但有部分返學係玩同訓,補習才學習,現在的中學生一般也是這樣吧?

Cliokohonda 發表於 19-5-26 22:20
B1A的上堂秩序比小學的精英班差,我女係倚賴學校老師教,但有部分返學係玩同訓,補習才學習,現在的中學生 ...

其實好似呢個現象已經出現係唔少中學/小學,尢其是補習多既學生身上~~~

B1A的上堂秩序比小學的精英班差,我女係倚賴學校老師教,但有部分返學係玩同訓,補習才學習,現在的中學生 ...

朋友在 QE 度讀,他們說是有分精英班的, 精英班的部分同學也 上堂態度咁差嗎

Yanamami 發表於 19-5-23 22:27
我估你个大会跑出。我大果个都無細果个醒,不过上到中二後大变身。态度是-切,佢变得有目標同好知自己想点 ...

請教前輩,你覺得大女有無咩轉捩點令佢改變? 與你引導方式有關嗎?

都唔係間間B1a係咁!我的孩子也是很怕與攪攪震嘅同學一班,尤其同組做實驗,好難可以完整做得晒個實驗結果。其實,又難怪他們。因為這些尖子實在很好記性,比別人學習嘅時間少,上堂亦不需要聽足全程,有時間剩咪傾下計攪攪震囉!所以,選校以成績為主嘅jm們亦要考慮下小孩子的"吸收習慣"如何?!選一所DSE表現稍遜DD嘅,但對孩子有著好吸收會是更適合。相比之下,一所(B1a-B1b)中學或B1b中學會是溫和多了。因為出現尖子學生比較少嘛!

AL1987    發表於 19-5-27 09:24

回覆樓主:

我覺得佢地可更上一層樓,教師可能覺得教得好唔好都夠交數,又或者提早令學生培養自學,可惜只看見學生家長加長補習時間來幫老師交數。

mcl203 發表於 19-5-25 13:20

其實又未必係自己小朋友進或退步左,係小學階段根本無從比較 ...
上左中學, 小朋友私隱度亦提高左,  所以唔係個個會好似"008"咁吹, EK其實都好細, 有時講得太多, 可能會比人"點相/起底"

另, 小朋友開始識管家長, 好似我咁, 我女已經開始管我INSTAGRAM, 唔比我再放佢D野出黎.

pattoby 發表於 19-5-27 10:48
上左中學, 小朋友私隱度亦提高左,  所以唔係個個會好似"008"咁吹, EK其實都好細, 有時講得太多, 可能會比人 ...

正常過正常!~~~

大兒子仍十分喜愛小學, 覺得小學給他良好的基礎, 讓他在中學裡如魚得水。

YmOra 發表於 19-5-27 08:10
都唔係間間B1a係咁!我的孩子也是很怕與攪攪震嘅同學一班,尤其同組做實驗,好難可以完整做得晒個實驗 ...

我女又覺得, B1A中學, 個個同學都認真, 分GROUP做PROJECT都變得得心應手左. 而且, 同學間都好無私. 暫時感覺不錯.

chujojo 發表於 19-5-27 07:02
請教前輩,你覺得大女有無咩轉捩點令佢改變? 與你引導方式有關嗎?
学校俾好多机会佢,又遇上开明校長。其实我係其他帖有提过,中二参加学校英國遊学,有分初中及高中两組,初中的programme遊多於学,高中学多於遊,較demanding. 我同女講只能afford去一次,不如问下校長批唔批佢join高中組。佢胆粗粗去问校長,經过校長批核,竟順利join高中組。呢个經歷俾到信心佢,-來好多野要自己主动争取,二來證明自己能力。自此佢都变得好主动同有目標。

IYY    發表於 19-5-27 11:27
pattoby    發表於 19-5-27 11:15
Sheep06    發表於 19-5-27 11:13

pattoby 發表於 19-5-27 10:53
我女又覺得, B1A中學, 個個同學都認真, 分GROUP做PROJECT都變得得心應手左. 而且, 同學間都好無私. 暫時感 ...

是的。又不是間間係咁!始終好睇當時情況,jm個仔仔响B1a英中讀,上學期要做牛眼解剖,老師問想由學校幫忙集體訂牛眼吖還是想組內派人自行去買呀?!其中有個讀書叻叻地大大聲話自己去買。其實,其他同學皆無異議。但是,結果係該名同學反而無去買當無咗件事。佢哋嗰組結果當然無得做該項實驗啦!其後有些組員私底下向老師要求調組添,老師好有經驗地把全班同類唔多合作嘅兩名學生調入與該名學生同組,另加入兩個十分被動又唔多會主動做實驗嘅同學一齊。結果,效果十分好,該名學生責任心大咗又會間中照顧哩其餘兩個被動友。其實,孩子未成長係預咗嘅!成長了咪又係一個可親近的人。

Sheep06 發表於 19-5-26 23:04
朋友在 QE 度讀,他們說是有分精英班的, 精英班的部分同學也 上堂態度咁差嗎
...

學生質素普遍係好,只不過某幾科新入職老師教得好差,阿女強調好多次佢試過好專心聽教(中間第二個位),都唔知佢講乜,英文一舊舊,之後開始大半班訓覺及傾計,學校主科有免費補習班,但是由外面請返黎既導師,同校內課程進度不太接軌。

Sheep06    發表於 19-5-27 11:30

Yanamami 發表於 19-5-27 11:11
学校俾好多机会佢,又遇上开明校長。其实我係其他帖有提过,中二参加学校英國遊学,有分初中及高中两組,初 ...

謝謝! 有時候遇到一些契機,會令小朋友成長不少。平時留意您的留言,都很有參考性。 我女只有兩歲多,將於九月份升K,不過都向各位前輩多多借鏡。

chujojo 發表於 19-5-27 12:21
謝謝! 有時候遇到一些契機,會令小朋友成長不少。平時留意您的留言,都很有參考性。 我女只有兩歲多,將於 ...

升K嗎?那可塑性高呢~我会專心培養两文三語(学phonics/拼音可以,甚麼grammar劍橋就不必了~),玩玩学学。甚麼也接触一下玩下,有兴趣有潛質就继續,没有就cut. 也没必要-大堆-齐試玩,就是加加減減就可以了。升小前做好自理和生活規律,多接触社会不同的人(去麥記食野自己问要茄汁?去郵局買郵票?)现在要做的就是这么多了吧~我後悔沒訓練两个女做家務呢~前車可鑑,要及早訓練啊~

Yanamami 發表於 19-5-27 15:22
升K嗎?那可塑性高呢~我会專心培養两文三語(学phonics/拼音可以,甚麼grammar劍橋就不必了~),玩玩学学。 ...

仲有,阿媽唔好掛住煲韓劇或宮鬥劇,要煲就煲外語片

多謝回覆。我也鼓勵女兒多主動打招呼,到詢問處問野。以你個內人經驗,如小女9月B , 現有ms pc GH offer,您有何建議呢? 感謝
‹ 上一主題|下一主題