用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學生涯,無悔嗎?
樓主: Cliokohonda
go

小學生涯,無悔嗎?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-5-23 17:05
係呀, 阿女又係科數呀。佢話最近做份HKAT得5X分(100滿分), 佢話後半好多識做, 但唔夠時間。我就安慰佢, 咁 ...

我女老師話要85分以上升中先會去精英班,我女做嚟做去都得8x 7x,本身5月尾考完科數唔去數研,佢話去埋個6月叫阿Sir教多幾堂喎....

little_yolky 發表於 19-5-23 17:05
係呀, 阿女又係科數呀。佢話最近做份HKAT得5X分(100滿分), 佢話後半好多識做, 但唔夠時間。我就安慰佢, 咁 ...

HKAT 數學5X的B1A  .. 擺明hea 做。

gigayan 發表於 19-5-23 17:59
我女老師話要85分以上升中先會去精英班,我女做嚟做去都得8x 7x,本身5月尾考完科數唔去數研,佢話去埋個6 ...
你囡好乖!我囡真係唔理我,日日放空自己,無諗過將來咁款

我女老師話要85分以上升中先會去精英班,我女做嚟做去都得8x 7x,本身5月尾考完科數唔去數研,佢話去埋個6 ...

我都諗住補埋暑期班就停下,睇下中學師資再決定下一步。我想連琴都停埋佢呀,佢又話要學咋。

Cliokohonda 發表於 19-5-23 18:51

佢話唔夠時間,係識做既。同埋,我阿女係B1B,佢無1A咁叻。佢擔屎唔偷食,唔會hea的。

little_yolky 發表於 19-5-23 20:42
佢話唔夠時間,係識做既。同埋,我阿女係B1B,佢無1A咁叻。佢擔屎唔偷食,唔會hea的。
...

中學後可能黎過叻女大變身~~~

mcl203 發表於 19-5-23 21:40
中學後可能黎過叻女大變身~~~

年青人既嘢,who knows?
話唔定妹妹第日叻好多都未定

little_yolky 發表於 19-5-23 21:54

年青人既嘢,who knows?
我估你个大会跑出。我大果个都無細果个醒,不过上到中二後大变身。态度是-切,佢变得有目標同好知自己想点,点去achieve, 越大越好。反而細果个虽然本身能力好过大既,不过無目標又唔知自己想点,真正小时了了,我估个勢或者無家姐出色添。所以我信态度比能力重要。

Cliokohonda 發表於 19-5-23 18:51

HKAT數嘅題目,真係難過TSA題目...我女話前日學校做一份TSA數佢只錯兩題,佢話兩份差好遠.....

熱媽 發表於 19-5-23 20:39
你囡好乖!我囡真係唔理我,日日放空自己,無諗過將來咁款

佢數真心差,加減乘除都成日錯,數研老師話佢唔係唔識,永遠錯埋最基本嘅嘢.....同埋,佢真係可以洗腦咁,之前學嘅嘢會唔記得晒.....

Yanamami 發表於 19-5-23 22:27
我估你个大会跑出。我大果个都無細果个醒,不过上到中二後大变身。态度是-切,佢变得有目標同好知自己想点 ...

無目標又唔知自己想点 ===> exactly!

佢仲要衰到小時都唔係了了⋯⋯不過今年好D喇。

gigayan 發表於 19-5-23 23:31
HKAT數嘅題目,真係難過TSA題目...我女話前日學校做一份TSA數佢只錯兩題,佢話兩份差好遠..... ...

HKAT份數成日做唔切⋯⋯

gigayan 發表於 19-5-23 23:34
佢數真心差,加減乘除都成日錯,數研老師話佢唔係唔識,永遠錯埋最基本嘅嘢.....同埋,佢真係可以洗腦咁, ...

咁誇張?睇嚟我個都仲有得救。

HKAT題目的確比較tricky. 題目長,中間又兜幾個圈。有時一條題目幾個陷阱,我覺得唔係咁容易操出好成績。做幾份熟悉題型就算。

Cliokohonda 發表於 19-5-16 21:26
如可重選小學,我會揀基榮小學,你們呢?

小孩子去到中二開始已經唔係好記得小學嘅嘢!只係記得數學學過D咩!

little_yolky 發表於 19-5-24 08:56
咁誇張?睇嚟我個都仲有得救。

你個穩定好多....

學校給我個班做了幾次HKAT試題, 我個話數學唔難, 有時間剩, 每次都95左右, 錯大意錯. 我個仲話想幫D師弟師妹考好D

小乖豬 發表於 19-5-25 00:07
學校給我個班做了幾次HKAT試題, 我個話數學唔難, 有時間剩, 每次都95左右, 錯大意錯. 我個仲話想幫D師弟師 ...

今年個分無關師弟師妹事

LeeCC 發表於 19-5-22 20:16
所以要從小培養睇英文科普書,慢慢適應用英文學習新知識。

其實唔明點解現在個個家長都話小朋友中小升英 ...

曾回想過自己中一時的感覺,好似課程沒有現在的趕急。
小學N年前常識是社,科,健。
感覺現在小學課程比以前簡短,中學又多左科LS .。
無論如何,自己也上了一課從而了解B1生在中學退步原因。

Cliokohonda 發表於 19-5-25 09:29
曾回想過自己中一時的感覺,好似課程沒有現在的趕急。
小學N年前常識是社,科,健。
感覺現在小學課程比以 ...

其實又未必係自己小朋友進或退步左,係小學階段根本無從比較,學習在自己圈子內。去到考中學,或,分班試,對手唔同左,就可以多左理解知道自己小朋友實力在市場甚麼位置。

唔少EK家長一樣係小學階段感覺良好,甚麼超前教育,教先一兩年,又甚麼面試考中學數,升左中學咪開始靜如深海,完全唔再提。

中學階段係近乎從新開始,又唔使太緊張。

‹ 上一主題|下一主題