用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學生涯,無悔嗎?
樓主: Cliokohonda
go

小學生涯,無悔嗎?   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 19-5-23 11:47
中学課程同評分標準唔-样,我女夠係中小啦……而家中三科中文只係啱啱好中位,我話你失礼死人啦!:igiveu ...
我知丫, 但大家唔鐘意讀文言文呀。我要求低, 升到班就得。係, 我係認我無大志。

MrBeast 發表於 19-5-23 12:30
好簡單,文言文字義well defined, 白話文要有第三隻眼識讀心術
唔駛自己嚇自己啦, 既然有人考到5**, 即係考到5唔係唔可能既事嚟。只要有興趣, 一定會做到的, 放心。再唔係, 攞個全科合格去考公務員都好丫, 不過我想佢讀科生物, 去讀護士都唔錯。 女仔上到中學, 唔掛住拍拖仲俾心機返學已經係萬幸。

little_yolky 發表於 19-5-23 13:03
唔駛自己嚇自己啦, 既然有人考到5**, 即係考到5唔係唔可能既事嚟。只要有興趣, 一定會做到的, 放心。再唔係 ...

中文我放棄la, 時晨到去補習算 (書會繼續睇)
會不會考慮vet? (只是隨口問)

little_yolky 發表於 19-5-23 08:14
係咪你阿女中學深呀? 唔駛上到1/3喎, 初中啫。而且, 點有咁誇張呀, 我當年咪又係中小, 雖然上到中學係中中, ...

見到間中學升三大率約五成,1/3要求不是很高了。
我相信阿女出左四成力去追進度,其餘六成心機比左韓星,做功課只求交差,相同英文字查十次後都未必認得返,小學慣左老師餵飯,唔識自己搵重點及缺乏分析力,你地話德望唔好,但我相同一間校內重英文先可以帶我女出關。
大女讀緊b1a津校只覺得在捱打,教淺考深,當然頭1/3 老本夠厚及自我約束比我女好,尾1/3 也存在家長爭崩頭入的新舊油X,協X,官X 。
一二線小學分別是升中結果好及賺到升中制度缺陷,還是真正根基教得好?

little_yolky 發表於 19-5-23 12:56
我知丫, 但大家唔鐘意讀文言文呀。我要求低, 升到班就得。係, 我係認我無大志。 ...
升到班唔难喎……你似乎过份憂慮。我只要求係級-半或以上位置就穩陣。

little_yolky 發表於 19-5-23 13:03
唔駛自己嚇自己啦, 既然有人考到5**, 即係考到5唔係唔可能既事嚟。只要有興趣, 一定會做到的, 放心。再唔係 ...
唔一定个个恨拍拖既,放心啦~

Cliokohonda 發表於 19-5-23 15:01
我相信阿女出左四成力去追進度,其餘六成心機比左韓星, ...

私校教学固然有-套(不过通常人会話边度讀無分别,做乜係要洗錢……我話除非你去到傳統津小,地区就算-線津小,打底上仍有分别),不过亦唔可以只靠学校,家長係落好多心机由牙牙学語日曰浸,語文始終無速成,单靠番学唔夠吖~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3754174&extra=page%3D1

MrBeast 發表於 19-5-23 12:30
好簡單,文言文字義well defined, 白話文要有第三隻眼識讀心術

完全贊同

Cliokohonda 發表於 19-5-23 15:01
我相信阿女出左四成力去追進度,其餘六成心機比左韓星, ...
我哋一直都只係話德望個升中支援唔好而已, 無話德望唔好喎, 尤其中學部, 好嘢嚟呀。

Yanamami 發表於 19-5-23 16:15
私校教学固然有-套(不过通常人会話边度讀焦分别,做乜係要洗錢……我話除非你去到傳統津小,地区就算-線 ...

最好仲有個如同良師嘅朋友仔,女朋友仔英文超好,女跟咗佢呢幾年都學到很多嘢,女叫佢做神隊友 (神隊友會做你細女師妹仔)

Yanamami    發表於 19-5-23 17:12

Yanamami 發表於 19-5-23 16:08
升到班唔难喎……你似乎过份憂慮。我只要求係級-半或以上位置就穩陣。
慢慢嚟, 中一先係適應, 升到班就得, 適應咗中學個環境同模式, 中二至慢慢升。最緊要態度好, 心理質素好。

Yanamami 發表於 19-5-23 16:09
唔一定个个恨拍拖既,放心啦~
先天下之憂而憂丫嘛。

little_yolky 發表於 19-5-23 12:47
好彩乙一無英國文學啫。不過自二好似有.........

我要求低, 所以好易見到光明。要求高, 就成日 ...
英國文學其實好有趣,有的讀當賺到

little_yolky 發表於 19-5-23 16:53
慢慢嚟, 中一先係適應, 升到班就得, 適應咗中學個環境同模式, 中二至慢慢升。最緊要態度好, 心理質素好。:f ...

認同,我會加多句,中一唔沉迷手機,真係贏咗一半

little_yolky    發表於 19-5-23 17:02

Yanamami 發表於 19-5-23 11:54
好快就慣,最遲考完12月个試就慣。

下星期就畢業試,驚驚科數學中

MrBeast 發表於 19-5-23 13:39
中文我放棄la, 時晨到去補習算 (書會繼續睇)
會不會考慮vet? (只是隨口問)
...
依家唔理咁多住, 佢隨時發神經收兩科史+另一個X, 係望佢最後個X係生物, 多D出路。佢真係一個史(屎)人嚟。

b3410 發表於 19-5-23 16:57
英國文學其實好有趣,有的讀當賺到
我夠話中國文學、中國歷史有趣啦, 不過唔係咁多人認同啫。

gigayan 發表於 19-5-23 16:57
下星期就畢業試,驚驚科數學中
係呀, 阿女又係科數呀。佢話最近做份HKAT得5X分(100滿分), 佢話後半好多識做, 但唔夠時間。我就安慰佢, 咁好丫, 考個HKAT差D, 中學有保底班學, 咪等一個唔小心, 錯誤地考得高分, 分咗入數學精英班你就大鑊。

little_yolky 發表於 19-5-23 16:53
慢慢嚟, 中一先係適應, 升到班就得, 適應咗中學個環境同模式, 中二至慢慢升。最緊要態度好, 心理質素好。:f ...
边洗成年去適應呀~上学期考完試就差不多了,下学期都开始熟。留班难过升班吖~虽然心态係要調整,但都唔洗成曰同女講中学好多精英呀……升班就得啦……之类,嚇鬼咩?你女-向認真,唔难適應啫。

gigayan 發表於 19-5-23 16:57
認同,我會加多句,中一唔沉迷手機,真係贏咗一半
我个女日日追综艺追youtube.....学校功課又少,不过好彩佢知訂,測考会自动埋位开turbo. 我話係咪如果平日都勤力d成績会更上層楼呢?佢話唔值得為分數犧牲佢既人生樂趣呢d人真唔知压力為何物,無哂佢乎~
‹ 上一主題|下一主題