用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學生涯,無悔嗎?
樓主: Cliokohonda
go

小學生涯,無悔嗎?  

LeeCC 發表於 19-5-22 20:16
所以要從小培養睇英文科普書,慢慢適應用英文學習新知識。

其實唔明點解現在個個家長都話小朋友中小升英 ...

我就係中中畢業,所以女—出世就浸,誓要英中不可。曰子有功,所以就算中小上英中都好易適应。不过科中文好死

Cliokohonda 發表於 19-5-22 19:11
唉。。兩次UT 加考試都係mean 左近,英文底子唔好事倍功半。

可能我地有直屬中學,在高小時學校已替同學準備好,所以好多D師姐直入都好快適應到,就算出去闖的師姐情况也差不多。

熱媽 發表於 19-5-22 20:52
可能我地有直屬中學,在高小時學校已替同學準備好,所以好多D師姐直人都好快適應到,就算出去闖的師姐情况 ...

我地無直屬,但五年級開始額外教英數,希望將來易適應

Cliokohonda 發表於 19-5-22 19:11
唉。。兩次UT 加考試都係mean 左近,英文底子唔好事倍功半。

我早教定阿女,上到中學個個都係菁英,唔好一開始諗住好似小學D成績,叫佢諗返當年小一自己點適應過嚟。大家只要DSE見。睇嚟家長都要適應

little_yolky 發表於 19-5-22 21:34
我早教定阿女,上到中學個個都係菁英,唔好一開始諗住好似小學D成績,叫佢諗返當年小一自己點適應過嚟。大 ...
上到去你就知唔係“个个都係精英”了~撇除適應期,真係有学霸同平民百姓㗎,尤其女仔,初中高中分别唔太大,男仔就話可能突然瞓醒开竅。

little_yolky 發表於 19-5-22 21:34

我早教定阿女,上到中學個個都係菁英,唔好一開始諗住 ...

發現自己仔女對住堆英文好似我地睇法文書一樣,無力感湧現。
我覺得升中後上唔到1/3是有危機,更唔覺錯配,就算去另一間英中也有相同狀況,暑假要重新出發。。

Yanamami 發表於 19-5-22 20:33
我就係中中畢業,所以女—出世就浸,誓要英中不可。曰子有功,所以就算中小上英中都好易適应。不过科中文 ...
我都覺得小朋友中英好難兼顧,我自己兩個大英文勁D,中文就辛苦。細用力谷中文,英文又好似不如大。

Yanamami 發表於 19-5-22 21:40
上到去你就知唔係“个个都係精英”了~撇除適應期,真係有学霸同平民百姓㗎,尤其女仔,初中高中分别唔太大 ...
心理輔導呀!等佢唔好一下子無信心, 慢慢適應, 自己成績無小學好, 只係因為個個都叻, 唔係自己差。有信心, 就有追上嚟既可能性丫嘛。
佢話, 佢班D同學好多近來peah到乜咁, miss叫做功課唔做, 對答案唔對, 考試唔溫書。我諗, 畢業試都好似佢咁一早預備既同學已經唔多了。佢做唔係一心諗住叩門喎, 佢話乙部頭三入到都唔叩門了。咁我問佢點先要叩門呀, 佢話, 入到間好學校, B1既就唔叩門了。所以, 其實佢派乙16都仲未駛叩門。數據王話, 最差乙三應該入到。

Cliokohonda 發表於 19-5-22 21:50
發現自己仔女對住堆英文好似我地睇法文書一樣,無力感湧現。
我覺得升中後上唔到1/3是有危機,更唔覺錯配 ...
係咪你阿女中學深呀? 唔駛上到1/3喎, 初中啫。而且, 點有咁誇張呀, 我當年咪又係中小, 雖然上到中學係中中, 但數學書係英文, 英文堂都係全英, 無縫銜接喎, D生字睇多幾次就識啦。我去阿女乙一間中學簡介會, 剛剛撞見師姐, 佢話當年都適應咗兩三個禮拜, 之後就無問題了。佢個名次同阿女差唔幾, 所以應該無問題, 係你阿女們D學校太勁啫。讀讀下就得喇。我哋學校N年前都有個女仔入DGS, 英文係追得辛苦D, 但追咗一個學期都OK了, 所以俾D信心, 掂既。

b3410 發表於 19-5-22 22:25
我都覺得小朋友中英好難兼顧,我自己兩個大英文勁D,中文就辛苦。細用力谷中文,英文又好似不如大。 ...
我都覺得好難。不過, 今年級一位同學真係勁, 舊年中英數分科奬都係佢, 唔知今年可唔可以蟬聯。N年前有個男同學攞英數常分科, 我已經覺得好勁, 今次呢個仲要係中英數。不過, 阿女話佢係跳級既, 即係天生聰穎果D啦, 同埋聽其他家長講, 佢睇好多書...........雖然阿女都睇好多, 個資質決定一切.............

little_yolky 發表於 19-5-23 08:20
我都覺得好難。不過, 今年級一位同學真係勁, 舊年中英數分科奬都係佢, 唔知今年可唔可以蟬聯。N年前有個男 ...
資優小朋友的確非同凡人!另計

little_yolky    發表於 19-5-23 08:44

b3410 發表於 19-5-23 08:41
資優小朋友的確非同凡人!另計
係呀, 好似家姐雖然唔係好醒, 但起碼唔抗拒睇英文書, 又鐘意文言文, 我已經覺得嬴咗。佢畢業試考兩課文言文, 日日响度織織復織織, 背得鬼咁開心。而且成日聽中一學生最憎既中史, 又係佢既至愛, 最難搞果D全部KO晒, 我已經見到我新學年光明既未來。

b3410    發表於 19-5-23 09:05

little_yolky 發表於 19-5-23 08:48
係呀, 好似家姐雖然唔係好醒, 但起碼唔抗拒睇英文書, 又鐘意文言文, 我已經覺得嬴咗。佢畢業試考兩課文言文 ...
真係要俾個叻字你囡囡

little_yolky 發表於 19-5-23 08:48
係呀, 好似家姐雖然唔係好醒, 但起碼唔抗拒睇英文書, 又鐘意文言文, 我已經覺得嬴咗。佢畢業試考兩課文言文 ...
你就好啦!已經望見光明的新學年。我擔心緊呀囡未來科英國文學同中文!

Cliokohonda 發表於 19-5-22 18:25
我略嫌中津小駁英中有點吃力,初中花太多時間查字典記各科vocab . 感覺直私小上英中交接頗暢順。
...
agree

little_yolky 發表於 19-5-23 08:20
我都覺得好難。不過, 今年級一位同學真係勁, 舊年中英數分科奬都係佢, 唔知今年可唔可以蟬聯。N年前有個男 ...

中学課程同評分標準唔-样,我女夠係中小啦……而家中三科中文只係啱啱好中位,我話你失礼死人啦!btw, 失分最多係白話文,唔係文言文……

畢業試數學會考一部分中學英數,都係方程、正負數.... 呢輪幫佢加操,發現佢一轉英文Long question 佢就嚇親,自己亂鎮腳,其實粒粒英文字都識,只係佢自己係到驚....

gigayan 發表於 19-5-23 11:52
畢業試數學會考一部分中學英數,都係方程、正負數.... 呢輪幫佢加操,發現佢一轉英文Long question 佢就嚇 ...
好快就慣,最遲考完12月个試就慣。

Yanamami 發表於 19-5-23 11:47
中学課程同評分標準唔-样,我女夠係中小啦……而家中三科中文只係啱啱好中位,我話你失礼死人啦!:igiveu ...
好簡單,文言文字義well defined, 白話文要有第三隻眼識讀心術

Yanamami    發表於 19-5-23 12:31

熱媽 發表於 19-5-23 09:13
你就好啦!已經望見光明的新學年。我擔心緊呀囡未來科英國文學同中文! ...
好彩乙一無英國文學啫。不過自二好似有.........

我要求低, 所以好易見到光明。要求高, 就成日都去唔到頂峰, 咪成日唔開心囉。