用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中文DSE擬撤口試卷 或併入校本評核 料7月諮詢 ...
go

中文DSE擬撤口試卷 或併入校本評核 料7月諮詢

https://m.mingpao.com/pns/%E6%95%99%E8%82%B2/article/20190515/s00011/1557858117572/%E4%B8%AD%E6%96%87dse%E6%93%AC%E6%92%A4%E5%8F%A3%E8%A9%A6%E5%8D%B7-%E6%88%96%E4%BD%B5%E5%85%A5%E6%A0%A1%E6%9C%AC%E8%A9%95%E6%A0%B8-%E6%96%997%E6%9C%88%E8%AB%AE%E8%A9%A2

其實係吾係為左之後改用普通話考試作準備⋯

Yaobb10 發表於 19-6-5 08:19

中四~無普通話堂

校本 可以用普通話教中文的,宜家都有中學 中一至中三中文都係普教中,中四轉粵教因爲dse

曾聽有人考DSE口試,小組討論有人存心攪破壞,結果被逼攬抄,好唔公平。

王家爸爸    發表於 19-7-8 13:56
Yanamami    發表於 19-6-5 14:19

cf1126 發表於 19-6-5 13:37
曾聽有人考DSE口試,小組討論有人存心攪破壞,結果被逼攬抄,好唔公平。
...
呢組同學好慘

回覆樓主:

我朋友個女今年就是,佢現在驚驚地

醒目開學勳章 王國長老

Yaobb10 發表於 19-6-5 12:00
校本 可以用普通話教中文的,宜家都有中學 中一至中三中文都係普教中,中四轉粵教因爲dse
...

我地就係,龍校,小一到中三都係普教中,中四轉返廣教
要揀的話其實而家都可以揀普考,但學校一直無揀

醒目開學勳章

...

我女當年就是比人破壞,抄左口試,但佢整體分數不低,女話口試佔總體成績好小,所以不合格都不大問題

...

這個問題是重點!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

...
DSE口試被逼攬抄, 好慘

唔明取消公開試跟轉用普通話有咩關係?

bhamcy 發表於 19-10-3 09:58
唔明取消公開試跟轉用普通話有咩關係?

其實係與普通話無關,係現在的人太敏感了吧

moniquechoy 發表於 19-7-8 00:04
我朋友個女今年就是,佢現在驚驚地
請問最后知唔知有無影响到你朋友個女?

chun媽 發表於 19-10-4 15:11
樓上各位,心水清的,都知道現行考口試的弊端,本卷的目的是口語溝通,但不少考生以為自己有發言就會有分數,而相爭發言,考試場地就變成街市,與原意相違背,既然,,弊多於利,取消口試不足惜.口試的比重佔全卷的14%,佔分頗多,對於一些被動及內斂的學生不公平,考口試變成考口才,考反應,未能有效考核語文能力,
檢討口試的的要求,早在兩年前提出,現在只是到了期限,才特別多人注意

CrabPincers 發表於 19-7-10 07:57
我女當年就是比人破壞,抄左口試,但佢整體分數不低,女話口試佔總體成績好小,所以不合格都不大問題

問題不大?粒星星咁就無咗!

chun媽 發表於 19-10-4 15:11

因為依家係廣東話口試,所以學校高中基本會轉回粵教,如果無呢個口試,學校有機會一直保持普教吧。依家中學普教並不普遍。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-10-7 00:23
因為依家係廣東話口試,所以學校高中基本會轉回粵教,如果無呢個口試,學校有機會一直保持普教吧。依家中 ...
而家都可以用普通話口試,關乜事

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-10-7 00:21
問題不大?粒星星咁就無咗!
佢女已經有2粒

bobbob 發表於 19-10-7 00:35
而家都可以用普通話口試,關乜事

但係除非係普通話native,否則就算普教既中學,老師都會強烈建議同學用返粵語應考。