用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Malvern College VS Strewsbery International
go

Malvern College VS Strewsbery International [複製鏈接]

大家好,小朋友收到both offer...
真心,我兩間都好鍾意...

Malvern - 一條龍,但小學已經行IB..

Shrewsbury - 真係打造俾小朋友嘅學校,入咗去,嗰底應該打得幾好,但唔係一條龍.

星期二啱啱俾咗Shrewsbury’s capital levy, 今日收到Malvern’s offer ..

點算? 有家長可俾吓意見嗎?
兩間都係遠架喇...

1    0    0    0

shuboMa 發表於 19-5-16 18:11
大家好,小朋友收到both offer...
真心,我兩間都好鍾意...

中意IB 定英式? 屋企近邊? Which year?
Shrewsbury 我非常滿意。
Malvern 我不是用家但feedback 不錯

回覆樓主

相信好難揀,可以用:每日上校車,及回家時間。連校巴車費,飯錢,levy, school fee 等等做下比較。

shrewsburry走英式但只有小學 malvern走Ib但一條龍 看樓主喜歡哪種教學方式  我個人會選shrewsburry 因為覺得小朋友年幼時走英式教學會更加

楼主决定好了吗?我也收到了,想咨询经验哦,

Roky 發表於 19-6-28 22:56
楼主决定好了吗?我也收到了,想咨询经验哦,

最後幫小朋友選擇左Malvern College, 因為始終一條龍,如果未來日子真係想試考中學都唔使咁擔心.
不過我深信Shrewsbury 真係一間好好嘅小學,只係有一條龍嘅感覺會安心啲。

shuboMa 發表於 19-6-29 02:30
最後幫小朋友選擇左Malvern College, 因為始終一條龍,如果未來日子真係想試考中學都唔使咁擔心.
不過我 ...

Shrewsbury 不打算辦中學嗎?同意有中學是重要優勢,除了不用再找學校,都想小朋友有多D從小一起長大的朋友。

annie133 發表於 19-6-29 08:18
Shrewsbury 不打算辦中學嗎?同意有中學是重要優勢,除了不用再找學校,都想小朋友有多D從小一起長大的朋 ...

聽說沒這計劃,但我見校長很努力聯系其他中學,例如Harrow 活動常常參加,我估計都應該多升Harrow, 因都是英式考GCSE, Malvern 考IB 的

回覆 shuboMa 的帖子

我贊成選 Malvern, 一條龍壓力少很多。

回覆 yutochung 的帖子

你好, 請問Shrewsbury 的老師大多是英籍嗎? 每年的syllabus 是學校自己訂的嗎? 可以分享一下學習環境和氣氛嗎? 因為都想在小朋友在小學升中的時候轉國際. 謝謝!

回覆 blue2014 的帖子

Shrewsbury 只有小學部。

如果中學就去英國,Shrewsbury會比較好。個人覺得小學行英式似終好D。不想煩就一條龍,無辦法。
‹ 上一主題|下一主題