用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田蘇浙公學 VS 李國寶中學
go

沙田蘇浙公學 VS 李國寶中學 [複製鏈接]

沙田蘇浙公學 VS 李國寶中學

1.
學生 男, B1 中上成績,應付英中中英數程度無問題,普通話麻麻,記性好自我

2.
沙田蘇浙公學:Band 1B津校功課多,測考壓力大(可能中學生活要多讀書考試),學舍舊,高中選科競爭大,但DSE 成績較佳。

3.
李國寶中學Band 1C-2A英文語境好,中文成績(可能要另外補習),高中選科競爭較細,DSE成績一般,學生個人能力(語文、表達、團隊等等)增進較大。

怎樣決定好呢?

4    0    0    0

Firework852 發表於 19-5-16 16:16
沙田蘇浙公學 VS 李國寶中學 1.
學生: 男, B1 中上成績,應付英中中英數程度無問題,普通話麻麻,記性好 ...

如果留港考DSE, 我選沙蘇

還有揀得沙蘇多數係住沙田區, 值唔值得6年比錢出區外讀?

小朋友意願如何? 始終用家係佢。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

學生: 男, B1 中上成績,應付英中中英數程度無問題,普通話麻麻,記性好 ...

沙田蘇浙
1.起馬唔駛比學費
2.也未必要補中文
3.DSE唔需要考普通話
有那一間band1中學冇壓力?

得呢兩間選擇?要明白中學中文會越來越難,蘇浙六年均以普教中,還有普教中史,若普通話差但又選普教中,就要用非常多時間去惡補普通話,普通話唔掂一定會影響普教嘅科目,必須考慮清楚孩子意願。
至於李屬直资资源較多,但B1中生論成績還可以有其他選擇,如日後未必考慮出國就更加未必會選。

沙田区b1中生点解只考慮沙蘇?选擇应很多吧?不是吗?

普通話麻麻就無謂諗沙蘇

沙培,沙循同林也是好選擇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

不用擔心 ( 普通話麻麻 ), 在裡面 只有 在 中文 / 中史 / 普通話堂, 用普通話教, 其它堂 只用 英文教 ( 廣東話輔助 ), 平時吹水 全部同學 用 廣東話吹, 問老師 問題 梗係 用 廣東話問.

而且, 讀完畢業, 普通話一定不太差, 幫到 塭食.

呢間 學校 校舍 算 唔細, like 打波 既 學生 會 覺得一流, 又 近 新城巿, 食野 多 choice.

成績 呢間 不嬲唔錯, 我當年 HKCEE 上 中六理科, 最低分 果個 係 26 分, 好多人 考到 5-8A, 所以, 跟本 考出來 咁多年 都 一路 唔低過 曾/呂/崇/培.

而且 同學入去時, 普通話 個個 都一般般, 個個 都 跟到, 冇問題.

上年我地最終都係呢兩間之間爭扎,最終去左李國寶

我仔都係好有主見的,最緊要係佢自己揀,無得怨

如果為左secure個大學學位,一定揀蘇浙。

如果為左其他的學習體驗,咁你就要比較下兩間對你小朋友的有咩唔同的吸引力。

上年我叫個仔將兩間的好/唔好的地方列出來,加權然後計分,呢張分紙我keep起左,等佢將來無得賴我迫佢。

嚟緊7月放榜,我家都可能會為沙田B1定李國爭扎,不過我們較傾向全人發展和英語語境,而且孩子的性格意向也是考慮因素。

-

如慳來學費,但學校不適合小朋友性格能力發展的話,最終是得不償失,所以說到底父母要好清楚小朋友,當然亦要考慮家庭情況,每個家庭所重視的所追求的都不相同,上上面說的列表計分也是個好方法呢!讓孩子明白有取捨,有得失的道理。

wccfgoldcard 發表於 19-5-17 10:59
不用擔心 ( 普通話麻麻 ), 在裡面 只有 在 中文 / 中史 / 普通話堂, 用普通話教, 其它堂 只用 英文教 ( 廣 ...

多謝意見及告知,但已是當年HKCEE年代,希望優點可以維持下去。我個人對普通話的看法;成績及個人能力要取得平衡,現在去面對最好,待將來小朋友怕普通話時就更壞。統一派位已選定,等待結果中,並考慮可能的選擇。小朋友的決定:

1. 如派甲1或乙1(沙田崇真中學) - 會接受(沙田崇真中學),沒有選擇問題。從此努力讀書考試,是天意

2.    如派乙2(沙田蘇浙公學) - 考慮中(沙田蘇浙公學)或(李國寶中學) ;參觀及了解過,兩間中學都十分出色,各有所長,很難取捨。沙蘇已是乙2 派到B1B官津的安全線,沙田乙2選沙培、沙循、林球謀又未必入梗及程度差不多,而且小朋友較喜歡沙蘇呢;

3.   如派乙3或之後(郭得勝中學或其他可能入讀的沙田英中) -
會選擇(李國寶中學) ,相信對學生個人能力(英文、表達、主動、學習體驗等等)增進較大。

大家有什麼好意見呢?

Firework852 發表於 19-5-17 16:16
多謝意見及告知,但已是當年HKCEE年代,希望優點可以維持下去。我個人對普通話的看法;成績及個人能力要取 ...

從你這回覆感覺到你也重視成績,那就正如你所說...沙崇--->沙蘇--->李國寶

littlecar 發表於 19-5-17 16:30
從你這回覆感覺到你也重視成績,那就正如你所說...沙崇--->沙蘇--->李國寶
...
同意!

wccfgoldcard 發表於 19-5-17 10:59
不用擔心 ( 普通話麻麻 ), 在裡面 只有 在 中文 / 中史 / 普通話堂, 用普通話教, 其它堂 只用 英文教 ( 廣 ...
近年下滑了不少。

Firework852 發表於 19-5-17 16:16
多謝意見及告知,但已是當年HKCEE年代,希望優點可以維持下去。我個人對普通話的看法;成績及個人能力要取 ...

基本上 沙崇 呢近年 15 年 攪得幾好, 追到 沙呂/沙曾 既 名氣, 佢男副校 既 工作能力/受歡迎, 應記一功 ... 但 好似 此男副校 剛已轉左去 另一間 祟真 做, 不過 佢校舍 由 新翠村 搬上 名城, 理論上, 可以 增加 吸 d 名城/溱岸 8 號 既 中產家庭 選, 一加一減 effect, 唔知 質素 可以 keep 成點 ? 要留心.

冇錯, 沙田 乙2選 沙培、沙循、林球謀, 係 好微 入到, 及 程度差 不多 to 沙蘇.

乙三 選擇 李國寶中學 或 沙田其它 band 1 英中, 英文 level 都 差不多, 係香港, 除了 國際學校 或 少量傳統名校 讀英文, 先致接近外國水平, 係油尖旺, 應該 伊中 英文最好, 因為 佢 多收 band 1 頭 女生.

而 計 表達、主動、學習體驗, 李國寶中學 個定位 係比 沙田其它 band 1 英中 好少少.
‹ 上一主題|下一主題