用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中大醫學院收生取態2019
樓主: ABC-DAD
go

中大醫學院收生取態2019   [複製鏈接]

回覆 oasismcmug 的帖子

https://www.med.cuhk.edu.hk/study/prospective-students/undergraduate-study/programme-and-admission/mbchb-and-gps/admissions/requirements#Jupas

oasismcmug 發表於 19-6-8 17:23

唔係喎!web 上仍然係咁講喎!

佢用contribute 咪就係模稜兩可囉,如果用substitute 就真係代替,但係我冇screencap 低現在沒有了那頁

回覆 mimiho20002000 的帖子

我有。 但我不知點post 相but anyway , wording 是和我剛剛just posted 的一樣(現正的web 也是咁寫),我也在想contribute 這字,他鐘意點計來contribute 都得。但好明顯cu 是刻意的,之前它説明用 the worst subject 和m1/2 除2. 再之前是用formula 計math core and m1/2. 現正用contribute這字 , 他可隨意adjust ,咁即係唔會用m1/2 來代替最差個科的分?有無其他jm也是今年考生?

oasismcmug 發表於 19-6-8 20:53

我有。 但我不知點post 相but anyway , wording 是和我剛剛just posted 的一 ...

今日打去中大問過,計算方法跟舊年一樣,M1/2跟第七科拉平均分。

回覆 LingChiBaBa 的帖子

Oh! 咁唔明點解刻意改了之前講明的除2. Anyway , 一早知都係好的,無謂搞到一場歡喜一場空. Thx

oasismcmug 發表於 19-6-10 20:06
回覆 LingChiBaBa 的帖子

Oh! 咁唔明點解刻意改了之前講明的除2. Anyway , 一早知都係好的,無謂搞到一場 ...
最大鑊係放榜計埋M1/2啱啱夠40分,諗住放A1 Win梗。

回覆樓主:

是否之前佢有明示或暗示過今年同上年不同?如果唔係點解有多過一個Jm有如此錯覺? 可能因應港大話36分必收,佢又40 分必收, 咁樣都係以不變應萬變,以免有太多人夠分

有多過一個Jm 有錯覺係因為2017係寫明m1/2 和the worst of 7 subjects 除2.但2018改了wordings 話m1/2 Will contribute to the total score if it is better than the worst of 7 subjects . 所以大家即時誤m1/2 可當1科and replace the worst of 7 subjects . 因為如果無變,就無理由毛啦啦改左大家都唔會誤會除2的那個version. Anyway, 唔知之後會唔會又改,但而家無物著數,如hku best 6 唔夠36, that is 34 or 35, 當最差係中文,average 之後都幾難有6分,要m1/2 有7, 中文有5, 才可有6.所以....

Thank you for the information.  I was not aware of the information posted before.  Yes, agree that it is not easier getting into CU then.  

csy_ma 發表於 19-5-19 11:53
中大,只有共1200個位是必宿書院https://cuhkinfo.blogspot.com/2013/08/blog-post_9.html?m=1

估計陳Sir ...

他選擇是較冷門的晨興書院,在善衡隔離,他希望多些真正的國際學生!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-6-14 10:52
他選擇是較冷門的晨興書院,在善衡隔離,他希望多些真正的國際學生!
...
呢個都係囡既目標書院,希望佢有機會做您囝既師妹啦

位,

虚心求幫忙,小朋友是今年應届 DSE學生,想入中大或港大醫學院.  

Best 6 36分.  Best 7, 39分, 港大以及中大分别收生门槛是 36 / 40分.  

請問是否可以放手一搏作為首一二選 ? 請問機會大嗎 ?  

最差中文那科只有 4, 而M2是 5, 那是否 4 + 5  除 2 = 4.5 ?  

fireworks 發表於 19-7-10 22:19
各位,

虚心求幫忙,小朋友是今年應届 DSE學生,想入中大或港大醫學院.  
中大往年M2只能contribute 3X其中比較差的一科,今年好像改了些少,也可contribute core subject, 所以你小朋友是39.5,中文對醫科來說,沒有其他科來得重要。
總結,兩間U也夠分,放a1a2, a3放一間穩陣的就可以了。

中大唔收,唔表示港大一定唔收,反之亦然。可能只有一次機會做医生,一於去盡。

各位,

之前有沒有interview港大醫科?in得好嗰啲有啲會畀best 6  36分 CO,另外,你沒有沒有計錯分?怎會best 6  36  best 7  39(其中相差3分),而最差嗰科係中文4 ? 如果連 M2修八科,第七科係可以同 M2 拉平均,作為第七科的分數

回覆 fireworks 的帖子

Best 6 36 分唔係已經夠分入hku medicine 了嗎?

係攞,best 6 , 36分,最差中文4, 咁7 subjects 唔係應該40分?M2 5 分,伱應該已有40.5 分,已經夠曬分入hku and cu 咩?

36分已有conditional offer當然可以直入。如未有co,宜家放左榜,36分又未必咁夠競爭力。

梁院長之前話今年best 6有36分 plus 面試達標,便收.有心讀醫,應該去報.

各位,

可否公佈埋其它科成績 ?

谢谢各位留言幫忙!

不好意思,之前我打错了應該只有 35分 (best 6), 今天小朋友問过老師是 39.5 (best 7), 老師叫他试试中大因為只0.5分,另外,把另外兩個穩入的加進去.  港大没有36分應该不会收.   
‹ 上一主題|下一主題