用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中大醫學院收生取態2019
樓主: ABC-DAD
go

中大醫學院收生取態2019  

Yanamami 發表於 19-5-17 22:56
Really?都有听講要重考甚至留班既~
咁可能係中學根基唔穩果啲?總係有適應唔到既?

csy_ma 發表於 19-5-18 05:07
咁可能係中學根基唔穩果啲?總係有適應唔到既?

呢个可能性低……考入医科喲~是-般人嗎?

回覆 ANChan59 的帖子

想問清楚,7科40分,之前更話M1/2 可取代any of the worst 7 subjects. 咁即係可計best 6+m1/2 for 40分,對數學叻的同學絕對是good news?有錯請指出

ABC-DAD 發表於 19-5-17 13:31
兩間都好好,自己選擇都係好事,住宿方面到時要問清楚,好似每年都要參詳下。
...

近年有些小型學院,可以咁多年全宿既。阿仔個 Hall 大部分的國際學生及醫學院的學生,隔離個 Hall 重多醫科,少些國際學生。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

oasismcmug 發表於 19-5-18 12:35

想問清楚,7科40分,之前更話M1/2 可取代any of the worst 7 subjects. 咁即係可計b ...

我沒有跟綜細節,可能脫節了,我可以講大方向,細節你要上網查詢,或者問其他家長。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-5-18 12:48
近年有些小型學院,可以咁多年全宿既。阿仔個 Hall 大部分的國際學生及醫學院的學生,隔離個 Hall 重多醫 ...

謝謝陳sir 好好嘅提供,那住得比較遠嘅同學要留意下,相信供應不(未)必能滿足所有人。

ABC-DAD 發表於 19-5-18 15:36
謝謝陳sir 好好嘅提供,那住得比較遠嘅同學要留意下,相信供應不必能滿足所有人。 ...
中大,只有共1200個位是必宿書院https://cuhkinfo.blogspot.com/2013/08/blog-post_9.html?m=1

估計陳Sir公子係向來收叻仔叻女既善衡?其實敬文相對會易入啲?不過唔知點解,而家啲細路不太鍾意入宿?

csy_ma 發表於 19-5-19 11:53
中大,只有共1200個位是必宿書院https://cuhkinfo.blogspot.com/2013/08/blog-post_9.html?m=1

估計陳Sir ...

善衡係必宿。
但第四年Clinical 就要再申請

oasismcmug 發表於 19-5-18 12:35

想問清楚,7科40分,之前更話M1/2 可取代any of the worst 7 subjects. 咁即係可計b ...
是(3electives+m1/m2). 如只有(2electives+m1/m2), 因取代,所以只可計6科.

csy_ma 發表於 19-5-19 11:53

估計陳Sir ...

https://zh.m.wikipedia.org/zh/%E6%95%AC%E6%96%87%E6%9B%B8%E9%99%A2
全宿位求過於供吧。

ABC-DAD 發表於 19-5-19 16:36
https://zh.m.wikipedia.org/zh/%E6%95%AC%E6%96%87%E6%9B%B8%E9%99%A2
全宿位求過於供吧。
敬文書院為一所可容納約三百名學生(而由於加入的新生人數往往未足額,部分宿舍名額劃歸新亞書院學生及國際交流生)的小型書院,亦是中大三所能提供四年全宿的書院之一。*

引自您條link。
敬文因有fyp,位置在山頂,唔太受歡迎。係三間全宿書院中較易申請的,但不等於尚有餘額?
三全宿書院中,善衡據聞喜收精英,晨興三分一外地、三分一內地,本地生數目也偏少;敬文算是沒有那麼窄門的。不過,多數新生鍾意揀歷史長、活動多既舊書院,反正中大交通方便,幾乎個半鐘內可達大部分本港地區,住新東既學生都多,而家既宿位真係未必好難求?聽講去年都有舊書院既宿位有剩。

回覆 cow 的帖子

7科40分M2是否可當其中一科?

BS129 發表於 19-5-19 22:00
回覆 cow 的帖子

7科40分M2是否可當其中一科?
如果修3科選修科,可以。只修2科選修加m1/2,因取代其中一科,只有6科。

ANChan59 發表於 19-5-17 11:12
忙碌完一個展覽會,今天放假,我又搭嘴,講講玄機!

第一點,可惜現在要考「專業保護試」,Francis,你現 ...
6科包唔包M2 ?

中英數 LS,Phy Chem Bio M2,是否以上其中7科有40分便可?

BS129 發表於 19-5-20 15:43
中英數 LS,Phy Chem Bio M2,是否以上其中7科有40分便可?
应该是

鋈鑫 發表於 19-5-20 12:53
6科包唔包M2 ?
如果中英數LS Chem bio +m2
如果LS 好差,M2可代替LS

意思是LS完全唔計, 所以只有6科

其實我唔肯定!

回覆 73662710 的帖子

你個case 就唔得因為你只take 2 electives with M2. 要3 electives with m1/2 才可get the best 7 out of 8 subjects

Yanamami 發表於 19-5-18 07:06
呢个可能性低……考入医科喲~是-般人嗎?

乜人都有: 有狀元讀唔掂BBA Law, 轉讀BBA; 有人幾個A*入cambridge, 讀唔掂, 去咗IC. 有人讀醫讀唔掂, 去咗讀牙醫.....

cow 發表於 19-5-20 22:57
乜人都有: 有狀元讀唔掂BBA Law, 轉讀BBA; 有人幾個A*入cambridge, 讀唔掂, 去咗IC. 有人讀醫讀唔掂, 去咗 ...
我意思係入得医科無理由中学底打得唔好,唔应該大学生活吧~