用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中大醫學院收生取態2019
樓主: ABC-DAD
go

中大醫學院收生取態2019  

fireworks 發表於 19-7-11 15:31
谢谢各位留言幫忙!

不好意思,之前我打错了應該只有 35分 (best 6), 今天小朋友問过老師是 39.5 (best 7 ...
只要面試好,39.5分應該可以猛車邊入到中大醫科。

回覆 fireworks 的帖子

如果心儀醫科的話,我覺得兩間都可試,佢話36必收,唔等於35分一定唔收.今年HKU好緊張,驚收得太少DSE學生(我覺得),昨晚已致電夠分同學,叫佢地如果想讀醫,擺佢地喺A1,之後會安排面試.所以爭1分半分,唔需要太快放棄.

回覆 ElizabethLAI 的帖子

你好!

我小朋友沒收到港大電話.....請問查卷有用嗎?如果英文取5*一切可能会好些,揀科也好些,就欠那1分...

請問如果上訢得值,8/8收到通知后是否可以再改選科一次?我不敢問我小朋友,我不想給他壓力但我又想知/想幇手。

英文:DSE 只取5
Reading :5**
Writing:4
Listening:5*
Speaking:5*

回覆樓主:

搏無問題,但係A3一定要擺個稳陣的止蝕位。

回覆 Unclejt 的帖子

謝謝提點!

回覆 maximiss 的帖子

想問醫科是要遞交學校predict grade 和 personal statement 嗎?其實醫科是根據什麼出CO? 點解有啲人有,有啲人冇? 無的成績也是好好和名校的?是因為篇personal statement 嗎?

回覆 oasismcmug 的帖子

hi,

有沒有醫科首輪面試是取決于 predicated grade高低!小朋友 predicted grade 只有28(5科)所以沒有面試因不夠班。所以你小朋友在中五的校內分数要考好些才有面试機會及conditional offer.  如果佢當時有30(best5)應該有得interview 因計6科就可能有36.

回覆 fireworks 的帖子

Thx . So ,that is not determined from the personal statement or s6 final mock predict grade

回覆 oasismcmug 的帖子

Hi,

Of course is the predicted grades.