用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教下港島區往年邊間會派彩日收叩門表? ...
go

請教下港島區往年邊間會派彩日收叩門表?

睇舊帖話學校講明幾時收表 (通常是派彩之後果個星期), 但原來有D會突然派彩日收表的唔知港島有無邊間是咁

醒目開學勳章 王國長老

無聽過邊間放榜日唔收表wor,最多係111優先收表

Charlotte_mom 發表於 19-5-16 15:38
無聽過邊間放榜日唔收表wor,最多係111優先收表
舊既NOTICE 見是1, 2號放榜咁丫, 話3至5號收表但有人話有D學校會突然提早放榜日收EVEN 寫3號後先收..

醒目開學勳章 王國長老

幾年前陪細妹/弟婦跑腿,即日交: 軒灣、軒銅、st jo、華仁、滬江、聖雅各
朋友111筲崇即日見,非111就的確好似唔係即日
你target邊間呢?開名等其他人答你?

Charlotte_mom 發表於 19-5-16 16:05
幾年前陪細妹/弟婦跑腿,即日交: 軒灣、軒銅、st jo、華仁、滬江、聖雅各
朋友111筲崇即日見,非111就的確 ...

你個list 中左我心中的三間, 滬江網頁也不是說放榜日可交的睇黎都要執定藥....
仲有幾間是 北官, 北循, 丹循, 舊基灣 呢d 是否也是放榜即日交...

請教下有d 話要小一註冊証副本, 呢個係咪要註冊後才有? 即係放榜日交表是比唔到囉?

hohoho888 發表於 19-5-16 16:16
你個list 中左我心中的三間, 滬江網頁也不是說放榜日可交的睇黎都要執定藥....
仲有幾間是 北官, 北循, 丹 ...

舊年星期六放榜丹循聖米即日收,北官星期一收,北循大概一星期後才有報名表。

可能年年不同,要看學校網頁。

小一註冊証放榜時排。最好放榜前搵定邊度星期六早上有得影印。

micky2000 發表於 19-5-16 17:03
舊年星期六放榜丹循聖米即日收,北官星期一收,北循大概一星期後才有報名表。
thanks!我以為註冊証是註冊了才有...

2018網頁

https://topick.hket.com/article/2081966/2018%E5%B9%B4%E5%B0%8F%E4%B8%80%E5%8F%A9%E9%96%80%E6%94%BB%E7%95%A5%E3%80%80%E6%B8%AF%E5%B3%B6%E7%86%B1%E9%96%80%E5%AE%98%E6%B4%A5%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%8F%A9%E9%96%80%E6%94%B6%E8%A1%A8%E8%A9%B3%E6%83%85

聖公會聖雅各小學

聖公會聖雅各小學面試名額為200名,採取先到先得形式,家長在交表日(6月2日上午9時30分至下午3時30分、6月4日上午8時30分至下午2時30分)當天會獲分發籌號,面試將於6月5日上午11時至下午1時30分進行,確實面試時間待報名時個別通知。

家長前往申請小一候補生學額時,需填妥小一候補生登記表(按此下載),並帶備小一註冊證、統一派位選擇學校表、自行分配學位申請表、K3幼稚園成績表(所有文件均為副本),以及相片兩張。TOPick致電學校了解,校方亦會收取學生的個人資料作品集,頁數不能多,但沒有明確限制。

我知道st james是即日

hohoho888 發表於 19-5-16 14:56
睇舊帖話學校講明幾時收表 (通常是派彩之後果個星期), 但原來有D會突然派彩日收表的唔知港島有無邊間是咁

...
無講明幾時開始收表,即係依家交都得。無乜幾多間當日唔收。反而留意,會否有學校好似聖雅各咁,會限量/限時收表。有部份學校可能即日進行叩門面試。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

一般要填指定表格嗎?呢兩個禮拜交得唔得?

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 19-5-16 17:30
我知道st james是即日

St James: 放榜當日上午已人山人海,不設代排(無派位証正本之親友,一律不得前進),一味鬥快無需111,排到籌即時約埋面試時間,排唔到籌就後補等通知
St jo: 無人收,得個箱,擺低就走
華仁:同上
軒銅:要在校務處即排即check文件,要花d時間
軒灣: 禮堂排隊有得坐,即check,都要花d時間
滬江:唔記得,因最後一間去,人潮已散,好快攪掂

回覆樓主:

上年,16網新基灣即日唔收表,是星期一先收。(放榜日是星期六)

日期網上有公佈,一定要有叩門cover letter,file都有規定,校務處有show file sample。

雖然佢網上公佈咗收表日期,我上年放榜日照去交表,真是企硬唔收的。

我上年叩門成功。叩門信我覺得我寫得幾感動

Charlotte_mom 發表於 19-5-16 18:38
St James: 放榜當日上午已人山人海,不設代排(無派位証正本之親友,一律不得前進),一味 ...

瑪利曼:有個紙箱放低,無遮無掩,可睇到其他小朋友的portfolio。放完走得

St francis同st Paul cat交比校工,又係走得。st Paul cat好似要求用公文袋入住

Charlotte_mom 發表於 19-5-16 18:38
St James: 放榜當日上午已人山人海,不設代排(無派位証正本之親友,一律不得前進),一味 ...
thx!!

anniellm 發表於 19-5-16 19:39
上年,16網新基灣即日唔收表,是星期一先收。(放榜日是星期六)

日期網上有公佈,一定要有叩門cover lett ...
THX
請問新基你抽獎時有無選佢?你有叩埋舊基嗎?

醒目開學勳章 王國長老

anniellm 發表於 19-5-16 19:44
瑪利曼:有個紙箱放低,無遮無掩,可睇到其他小朋友的portfolio。放完走得

St francis同st Paul cat交比 ...

除非學校指明格式唔俾用公文袋
我覺得一早應該自己預備定,唔好由得個人資料攤晒出黎啦

Charlotte_mom 發表於 19-5-17 09:44
除非學校指明格式唔俾用公文袋
我覺得一早應該自己預備定,唔好由得個人資料攤晒出黎啦
...
你又提醒左我了

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 19-5-17 10:25
你又提醒左我了
我做書僮果兩次, 好癲架, 公文袋, 信封, 膠紙, 郵票, 訂書機大細夾, 透明FILE, 藍筆黑筆, 文件影印本, portfolio, 一大個走佬袋
有表一早填定, covering letter一早寫定
一早去GOOGLE MAP制定派得OK/派得麻麻/炒鑊金嘅行車路線, 搵定人渣車
以遠/近; 叩門成功度為原則; 姨甥派乙2, 即叩111 (亦最近派位中心), 然後比乙2心儀嘅幾間; 侄女派乙1, 只叩唔敢揀又好心儀果一間算了

hohoho888 發表於 19-5-17 09:19
THX
請問新基你抽獎時有無選佢?你有叩埋舊基嗎?

有選。
有叩舊基。