用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Tsl vs smc
樓主: mandysalleh
go

Tsl vs smc   [複製鏈接]

CPLA 發表於 19-5-22 11:07
原來你都咁睇好 SMC  

再俾我揀過我都揀 SMC小學,讀得開心而其實課程都深,語境非常好,一級66人  ...

一間到今時今日都被大眾睇低既學校, 無論係P1定係S1, 相信都唔會收到好多叻人, 或收到好多對學術好有要求既家長.

我只係覺得, 係咁既情情況下都可以做到唔錯既成績, 如果家長同學校再努力D, 再配合D, 相信可以再提升整體科目既成績.

我認為SMC係有進步既空間同可能, 至少英文科以外既科目, 可以再進步一點, 尤其係數學, LS同Phy等呢幾科. 中文可能真係會難D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Mumibella 發表於 19-5-22 12:01
同意。不過我估SMC有更大彈性, 所以可以"快人一步,理想達到".
你決定放棄圓玄了嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-22 12:13
你決定放棄圓玄了嗎?

如無意外都係架啦

回覆 mandysalleh 的帖子

無知一問: 即係邊間? 可以講中文全名嗎?

如果學費一樣, SMC

hkpapa852 發表於 19-5-22 12:11
一間到今時今日都被本眾睇低既學校, 無論係P1定係S1, 相信都唔會收到好多叻人, 或收到好多對學術好有要求既 ...

How do you compare SMC against Pui Kiu College? Both of them are the through-train DSS with increasingly good reputation. Which one is relatively more academically driven?
My daughter is just an “average” student. The potentials in multiple aspects have NOT yet been demonstrated...

PoohPooh媽媽 發表於 19-5-22 12:58
回覆 mandysalleh 的帖子

無知一問: 即係邊間? 可以講中文全名嗎?

smc ~ 聖瑪加利男女英文中小學
tsl~保良局陳守仁

73662710 發表於 19-5-22 11:15
天才学生,無論入邊間也沒有分別

當然,但一條龍學校能提供彈性上課時間,例如小學生可到中學部上數學科,這並非一般學校能做到。

cherrieshum 發表於 19-5-22 19:41
當然,但一條龍學校能提供彈性上課時間,例如小學生可到中學部上數學科,這並非一般學校能做到。
...

最神奇係可以安排上午在學校上課,下午安排去科大上課(副校長講的)。呢啲資源傳統學校應該較難安排。

SMC學費好勁,如果讀呢間可以唔使外補的話,條數先易計

凍奶茶少奶 發表於 19-5-22 23:17
SMC學費好勁,如果讀呢間可以唔使外補的話,條數先易計
確實係諗住唔補習唔知會唔會太理想。。但既然合格就上得中學,小學階段可以唔補住大仔雖讀免費學校但補習費都2,3千,真係唔平得好多,最慘係要另外花時間

mandysalleh 發表於 19-5-21 14:35
多謝你  smc 唯一唔好係學費及中文程度可能要自己發力。
所以我都想快決定,留番學位俾心儀的小 ...

其实如果要求係中文3分,SMC都有70%,唔算好好,但点睇都唔算好差吧,当然如果目标是>5,咁就……

twhkleung 發表於 19-5-23 04:07
其实如果要求係中文3分,SMC都有70%,唔算好好,但点睇都唔算好差吧,当然如果目标是>5,咁就…… :questio ...
升大學要求中文3嗎?

ho_yan2406 發表於 19-5-23 01:34
確實係諗住唔補習唔知會唔會太理想。。但既然合格就上得中學,小學階段可以唔補住大仔雖讀免費學校 ...

阿女沒外補,只有上興趣班,例如游泳,跆拳道,學樂器

ho_yan2406 發表於 19-5-23 13:54
升大學要求中文3嗎?

好似係米今年开始??? 三大只睇best 5吗!唔知我有冇錯呢?

所以,我觉得,中文有3己ok了

cherrieshum 發表於 19-5-23 18:27

阿女沒外補,只有上興趣班,例如游泳,跆拳道,學樂器

对。除了到S5/6时或许要去補下答題囉分技考外,補習真的不需要,出外再補返而令小朋友在校上堂时不專心,以为補習时可再学过,至时重唔好……
‹ 上一主題|下一主題