用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Tsl vs smc
樓主: mandysalleh
go

Tsl vs smc  

Smc 有中學是一個比TSL的大優勢,如果小朋友成績好,亦可考其他中學,進可攻退可守。 小學是小朋友尋找、發展讀書以外興趣的黃金期,聽過TSL校長提醒家長,除非樂器八級或以上,小五、小六都不要考級,要專注考呈分試(校長意思是樂器七級或以下對升中沒大幫助),可見它的校長也替快升中學生緊張。

GreenMaDad 發表於 19-5-21 08:24
Smc 有中學是一個比TSL的大優勢,如果小朋友成績好,亦可考其他中學,進可攻退可守。 小學是小朋友尋找、發 ...

多謝你分享。我唸高小tsl都感大壓力。

好似好多人想你選SMC咁喎~

areyouangry 發表於 19-5-21 10:27

mandysalleh 發表於 19-5-21 10:30
錢唔係問題, 我建議SMC, 不過可能要自己多加關注中文方面

升中想轉走亦非無能

PLK旗下學校, 一定係催谷, 只係方式唔同, 以為可以輕鬆完成小學又有好成績? Too simple, too naive

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-21 10:37
錢唔係問題, 我建議SMC, 不過可能要自己多加關注中文方面

升中想轉走亦非無能

明白,謝謝你解答。
其實如果選得tsl 預咗6年要發力。
自己又唔想佢讀得太大壓力。
我有睇你的學校分析數據,好有用,多謝你分享

areyouangry 發表於 19-5-21 10:27

會吾會因為他們 waiting 中, 等緊樓主放 tsl

assado 發表於 19-5-21 12:40
會吾會因為他們 waiting 中, 等緊樓主放 tsl

這是人之常情,明白

恭喜樓主,開心煩惱,我估兩間學校都同樣多人等緊位。SMC得66個位,按比率計可能比另外嗰間更難入。如果不想面對有呈分壓力,有間band 1 中學真係會輕鬆好多。

supermom1 發表於 19-5-21 14:31
恭喜樓主,開心煩惱,我估兩間學校都同樣多人等緊位。SMC得66個位,按比率計可能比另外嗰間更難入。如果不 ...

多謝你 smc 唯一唔好係學費及中文程度可能要自己發力。
所以我都想快決定,留番學位俾心儀的小朋友。

mandysalleh 發表於 19-5-21 14:35
多謝你  smc 唯一唔好係學費及中文程度可能要自己發力。
所以我都想快決定,留番學位俾心儀的小 ...

英文學校通常中文會較弱,TSL 也一樣(身邊有幾位TSL畢業生),至於學費真的有距離,要自己考慮。
其實兩間都好好,開心煩惱。

supermom1 發表於 19-5-21 14:40
英文學校通常中文會較弱,TSL 也一樣(身邊有幾位TSL畢業生),至於學費真的有距離,要自己考慮。
其實兩 ...

明白,多謝你    

mandysalleh 發表於 19-5-21 15:07
明白,多謝你
FYI.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2602416&pid=47816842&fromuid=2356337

of course, it may be a special case...

twhkleung 發表於 19-5-21 16:26
FYI.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2602416&pid=47816842&fr ...

thanks    果位學生好勁   

mandysalleh 發表於 19-5-21 16:47
thanks    果位學生好勁

我記得3rd in時副校長有提及過呢位同學。

Mumibella 發表於 19-5-21 21:59
副校都有同我提過有學生拎到獎學金去外國讀書。。又話唔洗擔心學費方面,同埋話唔洗怕比較。。。原來學校真係唔睇背景,呢方面好好

hkpapa852 發表於 19-5-21 10:37

升中想轉走亦非無能

原來你都咁睇好 SMC  

再俾我揀過我都揀 SMC小學,讀得開心而其實課程都深,語境非常好,一級66人 vs 150 人,學生多機會參與唔同活動/比賽,多外籍老師教學課堂氣氛比較輕鬆互動,學生投入亦敢於發問,建立自信好重要。

六年嘅性格改變,呀仔由小一不情不願被指派做燈長(當年一人一職,燈長負責開關課室燈),到六年級自薦做風紀長,性格主動咗好多。

Mumibella 發表於 19-5-21 21:59
天才学生,無論入邊間也沒有分別

73662710 發表於 19-5-22 11:15
天才学生,無論入邊間也沒有分別

同意。不過我估SMC有更大彈性, 所以可以"快人一步,理想達到".