用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣葵青B3有邊幾間口碑好d?
樓主: bbq_swing
go

荃灣葵青B3有邊幾間口碑好d?

回覆樓主:

葵青Band2尾 荔天(校風相對一般,自己個仔係,留意荔只係DSE表現系band2尾,收生仍以band2中上游學生為主),迦密(乃成績進步中嘅學校,校風嚴謹,band3同學排第一都未必入到),梁植偉,皇仁舊生會(個人意見校風比荔天更差)
Band3,個人覺得只應選擇開四班既band3,因此棉紡會不在此列。band3來講有開齊四班而且揀得落手如下:按校風排
燕京=葵循=圓玄第一>李惠利>裘錦秋=葉紀南(葉其中一年縮至三班,之後繼續開四班)>嶺南>獅子會
其實除咗葵循,圓一,李惠利以外實在一間亦揀吾落手
個人比較鍾意葵循,雖然成績唔好,但學校好重視學生才能發展,自信心同品德,學校位置喺半山,雖然唔方便,但附近冇乜行,冇機會學壞。
圓一因為之前係校門口附近見過,眼見學生個樣正常,冇吵吵鬧鬧同粗口
至於李惠利,校風相對前兩間差少少,聽到有好嘈同粗口,但學校係基督教,所以應該會乖少少。
我仔三年前升中,仁紀band3生,選校例子如下
自一 顧超文(浪費機會)自二甲一荔天 甲二梁植偉 甲三迦密
乙一梁植偉 乙二迦密 乙三葵循 入自二荔天

至於荃灣,band3除林百欣及姚連生,其他必須慎重考慮!

dyl 發表於 19-5-20 23:18
葵涌獅子會中學校風ok 嗎?

校風不佳,之前放工係葵廣見到有同學吵鬧同攬攬鍚鍚

bigboyenzo 發表於 20-6-5 02:08
雖然係一年前嘅post, 不過路過就搭下咀

最近有機會同伍少梅李建文校長及老師團隊交流,呢間學校有著不一般 ...

可否具體講下冇乜嘢正在同將會改變?thx!

conniewktang 發表於 19-7-2 19:37

燕京校風好嚴,校風ok!

請不要把聽說當真話, 一级有四班, 没有2班是「特别」的學生, 也沒有失控也没有打老師, 請問你從那裡知悉這些不實的報導。如想真的了解些校, 請有開放日的時候去了解或抽時間到学校門口看看啲学生是怎樣比起聽說還好得多。
還有甚麼banding的中学課程是有ㄧ定的程度不會太偏離否則最終怎樣ㄧ起考DSE, 只可說讀書氣氛不同。
如想知間中学band幾不一定看每年考DSE成績, 因每屆学生能力不同。
就算入讀 Band2/Band3中學其實只要肯学習和讀書, 同样有壓力。
不要為Band幾烦惱, 只要校風好老師好讀得開心自然好。
為孩子們加油     

kkwy719 發表於 20-6-16 21:04
請不要把聽說當真話, 一级有四班, 没有2班是「特别」的學生, 也沒有失控也没有打老師, 請問你從那裡知悉這 ...

我認同燕京好嚴, 校風算好。

回覆樓主:

里面任教的現任老師說的。我朋友沒必要對我講大話。

回覆樓主:

裘錦秋band 幾?校風ok嗎?

回覆樓主:

swytca 發表於 20-6-17 17:29
石天中學,校風好

石天2019年成績有B2B水平
3322率30.6% 22222為81.1%

你好, 想問林百欣和燕京, 你們會點選? 因正在考慮是否幫阿仔轉校, 謝謝

妹妹頭 發表於 19-5-16 16:48
回覆 紫翹 的帖子

肯定唔會, 上年有同學(肯定係B3), 抽入燕京

他派位号碼好或自行已選收左所以派到, 又或者本身間小学Banding高, 就算成績Band3都没問題可派到。
上當年我女Band2成績都派唔到去叩門先入到咋!
其實已經升左Band2了, 只不過很多人仲以為是Band3中学, 如是就不會有十幾人以上考到大学啦! 而且学校ㄧ直改進, 進步中。

BabyYukYuk 發表於 20-6-16 22:32
裘錦秋band 幾?校風ok嗎?

其實Band幾沒所謂, 最重要啱子女讀和校風好, 上了中学課程大家差不多只是用英文或中文授課, 到中六DSE大家同样考同一份卷。

回覆 Soundervolt 的帖子

男仔就伍少梅啦聽講而家轉咗校長之後校風好咗好多
可以隨時俾家長去參觀下佢地有咩轉變