用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學期尾考試,家長會唔會俾仔女自由發揮去考呢? ...
go

學期尾考試,家長會唔會俾仔女自由發揮去考呢?  

點解唔俾呢

回覆 goodboy1 的帖子

我只會提呀女月尾考試喇,好讀吓書!佢唔多理我,話會自理喎!我亦好激心下唔插手。坦白青春期話得幾多?上到中學真係迫唔到佢,只能長氣少少,好難做到小學咁操卷

3月份剛考完呈三, 今日又被抽中考TSA  , 下個月中又來期尾考, 小朋友都好辛苦啦, 我都唔會好似呈分試咁push佢, 只會提醒佢要好好溫習考埋個畢業試, 保持好既學習態度, 唔好hea考就ok了

Hea到不得了,人又散心又鬆

我同老婆hea, 問亞仔有冇溫, 佢話有就算,
本身唔諗叩門, 選校唔算進取同埋老師話唔係邊緣人

哈哈 我地補習都停埋, 衣家係靠一科專科班吊命.

期末就比佢試下考天才.

簽名被屏蔽

zenobiawong 發表於 19-5-16 10:31
哈哈 我地補習都停埋, 衣家係靠一科專科班吊命.

期末就比佢試下考天才.

我情況跟你一模一樣,今次試下比佢自己來,同埋學校講明話畢業試唔合格的話,會補考返同一份卷考到合格為止,務求畢到業

唔洗去到中學,P6好多小朋友已有自己唸法,唔多想父母打亂自己想法,話得多會黑面架!

同學仔已講明喜歡學校A不喜學校B,如父母己‍‍自行强行選B,會封口應付

jli008 發表於 19-5-16 11:49
就算有否報了直資都好,正常小學畢業前學期尾考試都好像功課一樣認認真真的考,不要有可考可不考的心態去考才 ...

請問是哪裡的最高位置?她就讀的小學?現時就讀的中學?將軍澳區?全香港?全大灣區?全中國?全亞洲?全世界?全宇宙?

B.B.BaBa 發表於 19-5-16 13:40
請問是哪裡的最高位置?她就讀的小學?現時就讀的中學?將軍澳區?全香港?全大灣區?全中國?全亞洲?全 ...
估計是全香港排第一的中學。小學,中學好像未有全中國,全亞洲,全世界的排名。

力神1 發表於 19-5-16 12:28
我情況跟你一模一樣,今次試下比佢自己來,同埋學校講明話畢業試唔合格的話,會補考返同一份卷考到合格為 ...
係呀! 我相信佢又唔會唔溫書, 只係 我想睇下無人篤住, 佢會點搞啫.

jli008 發表於 19-5-16 11:49
就算有否報了直資都好,正常小學畢業前學期尾考試都好像功課一樣認認真真的考,不要有可考可不考的心態去考才 ...
咁即係個個收油, 你女兒先會考到第一..........

熱媽 發表於 19-5-15 17:27

我只會提呀女月尾考試喇,好讀吓書!佢唔多理我,話會自理喎!我亦好激心下唔插手。 ...
唉.... 你都有後著, 難為我仲心驚驚....
我女仲每日練嘢練到夜一夜先返.... 下星期開考啦, 佢都未有時間認真埋位, 暫時都仲係有少少時間就攝嚟溫.... 好驚今次考衰咗連叩門資格都無~

簽名被屏蔽

其實大部分學生還是認真對待小學最後一次考試的,畢竟升中結果還未公佈,除非有十足把握,否則,萬一升中不理想,還需叩門。只有已獲直資錄取,並已註冊,而且也不想換學校的學生,可能會鬆懈,其中還有以學術獲得直資神校錄取的學生,還可能要爭學業獎和獎學金,未必會放棄最後一次考試。