用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學期尾考試,家長會唔會俾仔女自由發揮去考呢? ...
樓主: goodboy1
go

學期尾考試,家長會唔會俾仔女自由發揮去考呢?   [複製鏈接]

純粹路過爬了這個標題的帖, 也有點兒看不過眼, 老實說做人父母也需要不斷學習, 畢竟我相信這裡每一位父母也沒有機會由小開始去接受訓練, 無人夠膽說自己的教導小朋友方法是100%完全對的,  某人的語氣太過自信了, 想分享自己方法的話用詞語氣是不是應該改善一下呢? 純粹路過的我也覺得某人好像當自己是永不出錯的專家, 永遠自己是對的, 而其他所有人就一定有問題, 不禁令人反感, 最糟透是仍堅持覺得自己沒有問題...
另看見提及"朗誦及朗讀對小朋友來講差不多,  讀得好便是誦,吾好便是讀" ......不太可能吧, 好像有點離地, 試問有多少個小朋友平日會經常願意用"朗誦" 方式來閱讀?  唔通個個也是讀得唔好只有你女兒朗誦方式才是最好?  
我自己也是M記舊生, 但重來都唔覺自己是最高, 莫說好過M記的學校還有很多, 就算不是名校出生的勁人也多的是, 收斂一下你那些不知從那裡來的高傲自滿吧!

B.B.BaBa 發表於 19-5-20 13:54
其實大學教授不是 "所謂專家",大學教授不會傻到去研究自己不認同的事。現時有一個簡單的非正式的數據,整 ...
唔好再覆佢啦! 佢真係好煩. 句句都比佢ZIP到位架WO. 得啦得啦..隨隨便便又無壓力呀麻!

真正叻既人, 係唔駛自己讚自己既. 只係有D無自信, 又想在某地方搵番自信既人先要咁高調.  

suetyeezoie 發表於 19-5-22 09:46
純粹路過爬了這個標題的帖, 也有點兒看不過眼, 老實說做人父母也需要不斷學習, 畢竟我相信這裡每一位父母也 ...

拿, 厘D就係真係"名校生"講既野喇. 要知道天外有天. 其實MCS都係一間好好既學校, 不過某某家長實在太令人反感, 先會有咁多網友對佢不滿. 而且, 佢仲係生活在自己世界內.

至於朗誦, 我小朋友都有參加, 主要係小時想訓練一下自信. 什麼朗誦/朗讀提升中文水平. 我真係唔覺LAW.

申利:
#我女小學5,6年級, 校際普通話散文, 都有旗仔(其實咁多場比賽, 唔覺有咩特別-讚賞一下自己小朋友咪算LAW) 去過朗誦比賽的家長都應該知, 每一個組別, 每一個地區有咁多場比賽. 三兩支旗仔代表d咩. (咁又如何!!)

pattoby 發表於 19-5-22 16:20
唔好再覆佢啦! 佢真係好煩. 句句都比佢ZIP到位架WO. 得啦得啦..隨隨便便又無壓力呀麻!

真正叻既人, 係唔 ...

其實已沒有再直接覆佢,只說是 "那位版友",但佢又對號入座,繼續覆我......
再一次大開眼界,小朋友領悟力高係因為家長無俾壓力佢,無言以對......

純粹路過爬了這個標題的帖, 也有點兒看不過眼, 老實說做人父母也需要不斷學習, 畢竟我相信這裡每一位父母也 ...

家姐同阿妹,男仔同女仔都可以好唔同。我非正式觀察EK對自己教育法好有自信的,都係得一個小朋友。生個好似阿妹咁俾佢哋嘆下就知道教育既博大精深

我都捱咗10年至初露曙光。

簽名被屏蔽

只知這位同學仔老左講xyz星星月亮太陽好夠中氣
https://youtu.be/SyDYJeYkNRA

little_yolky 發表於 19-5-22 17:24
家姐同阿妹,男仔同女仔都可以好唔同。我非正式觀察EK對自己教育法好有自信的,都係得一個小朋友。生個好 ...
係架! 有時一樣教法唔同小朋友都有唔好效果. 有d完全自動波. 真係無得好講!

MrBeast 發表於 19-5-22 19:19
只知這位同學仔老左講xyz星星月亮太陽好夠中氣
https://youtu.be/SyDYJeYkNRA
...
佢又真係幾出名既.

pattoby 發表於 19-5-23 10:24
係架! 有時一樣教法唔同小朋友都有唔好效果. 有d完全自動波. 真係無得好講! ...
最搞笑係, 家姐P1, P2時, 我仲同朋友講, 都唔明點解大家要俾八千幾蚊去讀國際學校話無咁大壓力, 我阿女間平靚正, 輕輕鬆鬆, 校網又好, 阿女日日放學返屋企自己睇書唔駛做功課, 又唔駛同佢溫書云云。點知, 到阿妹上P1, 只係兩個月我真係幾乎爆血管, 然後問家姐做乜你學校突然咁多嘢做!功課又多, 默書又多, 測驗又多。家姐話:一直都係咁架媽咪, 我只係功課堂做晒D功課, 無功課堂就小息做而已。測驗、默書一直都係咁多的 

little_yolky 發表於 19-5-23 12:55
最搞笑係, 家姐P1, P2時, 我仲同朋友講, 都唔明點解大家要俾八千幾蚊去讀國際學校話無咁大壓力, 我阿女間平 ...

明明出名谷都話功課好輕鬆一小時做哂都是同一道理,那些家長仲要話唔係用唔好出聲先搞笑
ps 不過生源好的確唔一定要好多操練式的功課

little_yolky 發表於 19-5-23 12:55
最搞笑係, 家姐P1, P2時, 我仲同朋友講, 都唔明點解大家要俾八千幾蚊去讀國際學校話無咁大壓力, 我阿女間平 ...
即係好似d人話某某小學( 好谷好多hw / 唔谷, 無咩hw )一樣, 同一學校同一班, 某同學放學已經做好, 另一同學又拖拉到11/12點都未做完一樣law.

咦,搞到我都有D懷疑,是否我小朋友間學校其實都多功課,不過佢哋已經快快手學校做嗮?
返來又的確冇咩做功課,最多20-30 min 。

不過都提提你,小學功課的確應該算少,中學好谷。預2 hr功課。

b3410 發表於 19-5-23 15:04
咦,搞到我都有D懷疑,是否我小朋友間學校其實都多功課,不過佢哋已經快快手學校做嗮?
返來又的 ...
中學做兩個鐘功課, 正常呀。

little_yolky 發表於 19-5-23 16:50
中學做兩個鐘功課, 正常呀。
每日兩個鍾,假期週末加碼!

b3410 發表於 19-5-23 17:02
每日兩個鍾,假期週末加碼!

中學功課難D丫嘛。係咁架啦。我自己當年都唔係谷中學, 日日放學都唔只做兩粒鐘啦。不過, 我係日日整理各科筆記, 同埋預習第二日教既嘢。預啱有視藝功課, 仲會做通頂。好開心架。

MrBeast 發表於 19-5-23 13:47
明明出名谷都話功課好輕鬆一小時做哂都是同一道理,那些家長仲要話唔係用唔好出聲先搞笑
ps 不過生源好的 ...

要做認同既神級生,緊係要自稱hea到爆,唔通自爆夾到實,操到行,多多補習咩,咁做唔到神人,無fans㗎~~~

2jkidsfather    發表於 19-5-25 09:14

mcl203 發表於 19-5-23 17:45
要做認同既神級生,緊係要自稱hea到爆,唔通自爆夾到實,操到行,多多補習咩,咁做唔到神人,無fans㗎~~ ...
more likely 唔知原來是在上堂時做左d, i think.

MrBeast 發表於 19-5-23 20:30
more likely 唔知原來是在上堂時做左d, i think.

係,家姐係上堂時、轉堂時⋯⋯總之一有機會就做。溫呈分時,佢仲試過攞埋練習入廁所一邊poo poo一邊做我話,你係咪神經架,駛唔駛響廁所整張檯俾你呀!佢居然話好

mcl203    發表於 19-5-23 22:37

mcl203 發表於 19-5-23 17:45
要做認同既神級生,緊係要自稱hea到爆,唔通自爆夾到實,操到行,多多補習咩,咁做唔到神人,無fans㗎~~ ...

唔怪得之我同阿女都做唔到神人。凡人係要努力D
‹ 上一主題|下一主題