用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學期尾考試,家長會唔會俾仔女自由發揮去考呢? ...
樓主: goodboy1
go

學期尾考試,家長會唔會俾仔女自由發揮去考呢?  

B.B.BaBa 發表於 19-5-22 17:04
其實已沒有再直接覆佢,只說是 "那位版友",但佢又對號入座,繼續覆我......
再一次大開眼界,小朋友領悟 ...
對付呢啲人,一定係冇視佢
如果一隻猩猩同你講“我叻過你”
你都唔會同佢爭論佢點叻過你啦..

你最多會話"你真係叻喎,猩猩都識講野喎...."

pattoby    發表於 19-5-27 10:25
pattoby    發表於 19-5-27 10:24
goodmama2003    發表於 19-5-24 21:03

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-5-25 00:02
猩猩都會講野,祗系我地自以為很聰明的人類未有能力聽得明而己。

那就是……

狗口長不出象牙 ; 猿口長不出人齒。

jli008 發表於 19-5-21 23:28
我知識比較簡單,也沒人想得太深,朗誦及朗讀睇小朋友來講差不多,讀得好便誦,吾好便是讀。普教或廣教好 ...
真是各花入各眼,有次fd visit, 見到枱面的英文書便立即在小朋友面前讀出來,唔知算不算誦,總之就溢洋頓挫,我就目登口呆地起哂雞皮,d小朋友呢,一分鐘內全部消失
不過既然你有working formula,亦真的無需去改變策略

我囡舊年小六勁爽, 無畢業試, 3月考完呈三就到升中了, 佢校唔操AT試的.

其實, 後患無窮的, 佢升中時7月份果個AT試(俗稱升班試)全校無操去考, 除左影響師弟弟妹果個BANDING人數外, 其實如派得唔理想, 好多學校叩門都要筆試, 人地間間操, 我地無操真係會輸蝕D(唔止無操, 仲要幾個月無考過試, 無功課做乜滯, 寫字都慢過人), 但好彩我囡入到心儀學校, 如果唔係真係幾吊膽, 所以, 6年班下學期簡直大人細路都勁開心.

簽名被屏蔽

……

……

睌晚追倚天