用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F2大考範圍
樓主: munce
go

F2大考範圍 [複製鏈接]

其實我覺得只有歷史/地理,需要記憶,考試前要溫書,其他科目平時應該已經掌握,考試前操題,已經足夠。

回覆 jc2009 的帖子

官校考試是否間間一樣我唔肯定,我囡係上下學期1UT1考,只知另外2間官校係一樣!!至於谷唔谷,我囡學校係BKEK見到comment係谷,可能因為band1,d 人就以為谷(所以唔好信晒網上言論),其實唔覺得谷,仲好hea!
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

好多小學下學期都係考全年,仲要唔係 4 科,有 5-7 科要考,咪一樣要背。得嗰 6-7 歲,都已經要背咁多,你 double 佢地年紀,12 科都唔離譜。

唯有自己平日溫,一科當你 200 頁,讀 9 科,溫書 80 日,都係一日 30 頁姐,更何況好多都係已經唔洗背,例如英文、數學。

我以前讀 Eng Lit,閒閒地一本書 150 頁, 2 本,再加 8+ 個 20 版嘅短篇小說,未計要背電影 script,咪一樣照考。Geog 本身已經有一半系 common sense 可以唔洗死記,120 頁碎料
老師早已教落,要溫得『聰明』,唔需要全部死背,讀左咁多日,點都一定摸到邊啲需要詳細溫,邊啲略過。咁都唔識的話,咁你預計 6 年每年考試都掙扎。

claudiayumt    發表於 19-5-20 14:22
王家爸爸    發表於 19-5-20 09:39

Yanamami 發表於 19-5-15 18:34
DSE点考?塞哂高中既野入腦?Train得黎啱㗎勒
每科都過千頁,點考? 認真讀、多思考係唯一既方法。

b3410 發表於 19-5-17 14:58
其實我覺得只有歷史/地理,需要記憶,考試前要溫書,其他科目平時應該已經掌握,考試前操題,已經足夠。 ...
其實兩科既溫法好唔同,歷史主要靠記,地理需要理解。

王家爸爸 發表於 19-5-20 09:29
其實兩科既溫法好唔同,歷史主要靠記,地理需要理解。

呢樣啱吖,我背野比較差,Geog 小學開始都已經好好,唔洗點背,好 common sense,日常見到,唔抽象。宜家資訊發達,有乜概念唔明,上 YouTube 睇片好快明。

歷史離我太遠,我唔係差但冇我啲同學背得咁叻。Geog 我仲可以跳黎溫,歷史真係冇得跳,要版版背。2000 年嘅歷史 wor,咁易塞入腦咩  

1998Ruby1998 發表於 19-5-20 09:51
呢樣啱吖,我背野比較差,Geog 小學開始都已經好好,唔洗點背,好 common sense,日常見到,唔抽象。宜家 ...
歷史其實唔難讀,中國歷史朝代分別係:夏、商、周(分東周、西周;西周又可以再分春秋、戰國),秦朝、西漢、東漢(西漢、東漢中間有個新朝)、三國、西晉、東晉(部分西晉、整個東晉都同五胡十六國重疊)、南北朝(東晉之後既混亂年代,分南朝同北朝,南朝有宋、齊、梁、陳,北朝有東魏、西魏、北齊、北周)、隋朝、唐朝、五代十國(唐朝之後既混亂年代,同遼代重疊,五代有後梁、後唐、後晉、後漢、後周,十國有南吳、前蜀、吳越、楚、閩、南漢、荊南、後蜀、南唐、北漢)、北宋、南宋(同金朝重疊)、元朝、明朝、清朝。
五代個個國家都係「後」,十國記得因為 being born in the wrong place at the wrong time 而入錯行既南唐李後主。
中國歷史朝代中,統一王朝得秦朝、西漢、東漢、西晉(勉強叫做係)、隋朝、唐朝、北宋、元朝、明朝、清朝。 任何王朝可以統一,一定有天地人既原因,人主要係強勢領袖(例如秦始皇)而且需要係以前幾代既努力(戰國年代,幾代秦王都係七國中最強);任何王朝之所以崩潰,都係一定有天地人既原因,人主要係弱勢領袖(例如:秦二世、劉禪等)。非統一王朝、王朝重疊、混亂年代等既發生,一定係無一個超級強勢既領袖,或者係領袖唔差但係出生係唔啱既時間、唔啱既地點。
另外,我當年既記法係影印一堆中國地圖,將每個典型歷史事件發生既時候,各國位置分佈、軍力變化、進攻防守路線等。

b3410    發表於 19-5-20 18:18

回覆 王家爸爸 的帖子

其實...... 你係咪教書架? 教中國歷史?

妹妹頭 發表於 19-5-20 14:15
回覆 王家爸爸 的帖子

其實...... 你係咪教書架? 教中國歷史?
我以前教BBA同MBA既,曾經諗過寫書講用管理既角度睇中國歷史,不過資料太多,好難寫,所以放棄咗。

回覆 王家爸爸 的帖子

原來係高人, 失敬失敬....

回覆 王家爸爸 的帖子

請教, 阿女中一,  之前考果d, 佢都話ok, 雖然唔叫做高分, 大家都滿意, 但今次考晉, 南北朝, 佢就話好難記, 點搞?

妹妹頭 發表於 19-5-20 14:38
回覆 王家爸爸 的帖子

請教, 阿女中一,  之前考果d, 佢都話ok, 雖然唔叫做高分, 大家都滿意, 但今次考晉,  ...
有無睇吳秀波既軍司聯盟司馬懿,如果有睇應該對魏晉南北朝既前期(魏晉)好熟(劇情係假既,但係主線唔太假)。南北朝部分,因為係大混戰,所以真係比較難記。

回覆 王家爸爸 的帖子

冇睇呀! 佢直頭想背左佢, 但又好難背, 有冇HINTS?

王家爸爸 發表於 19-5-20 14:27
我以前教BBA同MBA既,曾經諗過寫書講用管理既角度睇中國歷史,不過資料太多,好難寫,所以放棄咗。 ...

EK/BK真係臥虎藏龍
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 19-5-20 14:54
回覆 王家爸爸 的帖子

冇睇呀! 佢直頭想背左佢, 但又好難背, 有冇HINTS?
如果係我,臨急抱佛腳,無時間詳細讀,我會用主要人物做主線去記魏晉南北朝(曹家、司馬家等),再加上啲主要事件(例如八王之亂、五胡亂華、永嘉之亂等)既前因、過程、後果及影響。五胡十六國中既「五胡」,以匈奴為典型代表,佢哋長期盤踞於北方。「十六國」其實唔止「十六國」,但係佢哋既國祚都唔太長,我相信應該唔會考五胡十六國既個別國家,所以我會記匈奴為例既細小國家,點解發展成為大國(南下劫掠資源,中原抵抗不力,滅吳之後既州郡撤兵,用招安既方法對待胡人等),最後搞到好大鑊。

其實好多成語、口頭禪都係嗰段時間既,可以同中文一齊溫。例如望梅止渴(表現出曹操叻)、「上品無寒門,下品無世」(重視世家所引起)、「我不殺伯仁,伯仁卻因我而死」(因為無做某啲野而害死人)等。
另外,魏晉南北朝係中國文學既迷你版文藝復興,建安文學(建安係漢獻帝劉協既年號),有現實主義既感覺,用現實生活既素材,結合作者既個人情感(喜怒哀樂)、目標、夢想、抱負,例如曹操既短歌行。

回覆 王家爸爸 的帖子

你真係好勁, 衷心佩服, 我會用你既方法, 試下教下阿女先, THANKS

王家爸爸 發表於 19-5-20 14:12
歷史其實唔難讀,中國歷史朝代分別係:夏、商、周(分東周、西周;西周又可以再分春秋、戰國),秦朝、西漢 ...
生係古代你-定係軍司参謀之类

王家爸爸 發表於 19-5-20 15:42
如果係我,臨急抱佛腳,無時間詳細讀,我會用主要人物做主線去記魏晉南北朝(曹家、司馬家等),再加上啲主 ...
勁.  簡潔清晰, 已cap 圖比阿仔睇

webjen 發表於 19-5-17 16:17
回覆 jc2009 的帖子

官校考試是否間間一樣我唔肯定,我囡係上下學期1UT1考,只知另外2間官校係一樣!!至於谷 ...
多謝你的回覆, 係, 網上傳聞不能盡信....
‹ 上一主題|下一主題