用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 專注力不足但未至於ADHD的小孩,應點應付? ...
go

專注力不足但未至於ADHD的小孩,應點應付? [複製鏈接]

阿仔小一,佢好難專注做一樣野,做功課永有甩漏,照抄都可以抄漏或抄錯,老師評語上堂似發夢,温默書每温一分鐘就玩3分鐘,温極都唔熟,從冇100分,考試成績唔係最最最差,主因係中英文主寫錯串錯字(有些照抄都要抄錯)
坐佢隔離教佢野時,佢一定手揸第二樣野,如我教佢中文,手楂英文書,教佢數學就揸模型,教佢中文就手揸漫畫等等,完全唔理我講野。

但醫生又話唔係專注力不足,因為佢上堂可以坐定定,出外數學比賽亦可坐定定一個鐘,成績幾好

呢類唔係ADHD但冇乜專注力的小朋友,應該點應付?每日咆哮令我白髮一日比一日多? 定係專注力不足都有分幾個層次?或者而家大部分小朋友都係咁專注力不足?

5    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果數學比賽成績唔錯,IQ一定高,你可以試試聯絡HKAGE嘅教育心理學家傾傾你嘅問題,睇下佢地俾唔俾到意見你
如果學校都有教育心理學家,亦可以試試
恐龍家

sunnymama2 發表於 19-5-15 07:13
阿仔小一,佢好難專注做一樣野,做功課永有甩漏,照抄都可以抄漏或抄錯,老師評語上堂似發夢,温默書每温一 ...

找職業治療師或教育心理學家問問。

小曳人 發表於 19-5-15 09:28
如果數學比賽成績唔錯,IQ一定高,你可以試試聯絡HKAGE嘅教育心理學家傾傾你嘅問題,睇下佢地俾唔俾到意見 ...

佢數學真係ok, 幫學校攞過團體獎,但又唔覺佢特別聰明。

我有同阿仔講過,要揾學校的xxxsir 幫佢, 阿仔好抗拒, 所以唔敢揾學校幫手。
HKAGE? 未聽過,等我 search 吓資料先。

多謝你

mytambb 發表於 19-5-15 09:36
找職業治療師或教育心理學家問問。
有相熟的教育學家資料嗎?謝謝

sunnymama2 發表於 19-5-15 10:59
有相熟的教育學家資料嗎?謝謝

已pm, 你可問下。

mytambb 發表於 19-5-15 16:34

已pm, 你可問下。

我小朋友有差不多的問題,也可以pm我資料問下嗎?

同我細女一樣,之前我也懷疑系過度活躍症,無坐定定食過一餐飯,都系要動來動去,走來走去,情緒波動很大,一不如願就大哭大鬧大叫,講不聽,不願意溫書,只會完成功課,同學校社工反映過,心理學家評估過,話無問題~但我都系煩惱,之前見到一個post話中學先發現有問題~

ar_mak 發表於 19-5-16 11:12
想請教,在香港,家長是可以從何得知對方是一位"教育心理學家"? 會唔會有發牌制度,或者係註冊制度,或者係有認 ...

以我所知,EP香港沒有發牌制度。但你可向心理學協會查詢。私人專家EP/OT報告,學校是會睇的。

http://www.hkps.org.hk/en/
https://hkota.org.hk

評估應該EP較好;但如果想治療,OT較好。以上只是建議,請各位自行向有關學會查詢。

回覆 ar_mak 的帖子

心理學家的評估系小朋友上堂的時候觀察小朋友上堂的情況,是否坐不定,是否專注力不足,因為無老師投訴過我或反映過我女上堂不專心,所以評估後就話暫時無專注力不足的情況

sunnymama2 發表於 19-5-15 07:13
阿仔小一,佢好難專注做一樣野,做功課永有甩漏,照抄都可以抄漏或抄錯,老師評語上堂似發夢,温默書每温一 ...

男仔通常都有這種毛病,小問題,不用太緊張。我仔溫書時,隻手又係攪呢樣、攪嗰樣,我每次都要小炳。
天助自助者,  別再怨天尤人

你個title講中我心聲,請問東區或港島有哪間小學能包容/有資源關顧這類學生?或者要避開一些只會罰小息留堂的學校?謝謝!

mytambb 發表於 19-5-16 12:28

以我所知,EP香港沒有發牌制度。但你可向心理學協會查詢。 ...
唔記得the official term , someting 政府/教局註冊兒童,心理醫生,若之後需要正苦服務,一定要這類才可,見過一些title 臨床,心理醫生,那些不計的。

MrBeast 發表於 19-5-17 06:41
唔記得the official term , someting 政府/教局註冊兒童,心理醫生,若之後需要正苦服務,一定要這類才可, ...

其實香港並無「心理醫生」這種專業。一般情況下大家所說的「心理醫生」,通常是指精神科醫生 (Psychiatrist) 或臨床心理學家 (Clinical Psychologist)。

以我所知,SEN來說,政府或個別教育團體會請教育心理學家(Educational Psychologist)做評估及給學習建議。HA Psychiatrist 精神科醫生是真正的醫生,一般醫療嚴重ADHD個案會用藥。

HA Clinical Psychologist 臨床心理學家是另一樣專業,多數是其他醫院精神科病如情緒病或思覺失調等介入,對SEN很少介入。

‹ 上一主題|下一主題