用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 準備呈分試,操卷班定私補好?
go

準備呈分試,操卷班定私補好?

小五生準備呈分試,前一個學段先第一次去補習社幫呀女報咗個一星期一堂2hrs嘅專科班=操卷班,明顯地成績進步咗。
最近搵咗個私補都幾好,想問吓各位意見,操卷班仲上唔上好呢?定係操卷加私補?

操卷班呀女就唔係太like,因為佢話一班成十人,每次就係老師俾番佢學校歷屆嘅試卷/其他練習佢做,唔識就問/等老師改卷時再教番佢,不過佢見自己有進步又唔想放棄。

私補係試咗堂,暫時老師都ok又夾到嚟緊考試加操時間,亦可以俾卷佢做,但未必有佢本身學校嘅歷屆卷。搵私補又有啲風險係老師唔知係咪穩定同用心。

我想個女可以真正地學懂、明白、陪養到興趣,唔係好想太填鴨式咁塞知識比佢死記,希望可以盡量平衡到呢兩樣。

Sonija.mimi 發表於 19-5-15 02:45
小五生準備呈分試,前一個學段先第一次去補習社幫呀女報咗個一星期一堂2hrs嘅專科班=操卷班,明顯地成績進 ...

成績本來OK的,操卷班。成績唔夠理想的,私補。想問鼎三甲,自己黎又無能為力的,兩樣加埋,不過因為呈分延續年半,小朋友會好辛苦,心理質素要好。

little_yolky 發表於 19-5-15 05:53
成績本來OK的,操卷班。成績唔夠理想的,私補。想問鼎三甲,自己黎又無能為力的,兩樣加埋,不過因為呈分 ...

多謝你意見!呀女本身成績ok,係精英班考十幾。自己免強仲可以教吓,但仲有個細嘅,要顧兩個人嘅時間就成問題。還好佢暫時都唔覺得有壓力,我又唔會強求三甲,我想佢開心學習多,太壓迫就會有反效果。

Sonija.mimi 發表於 19-5-15 09:41
多謝你意見!呀女本身成績ok,係精英班考十幾。自己免強仲可以教吓,但仲有個細嘅,要顧兩個人嘅時間就成 ...

依家已經p5,最好keep住現模式,搞掂呈一再調節。有得操學校卷好重要。

little_yolky 發表於 19-5-15 09:46
依家已經p5,最好keep住現模式,搞掂呈一再調節。有得操學校卷好重要。

我都有咁諗過,個私補老師都話可以keep住去操卷,要搵佢亦可以,因為佢有個database 都可以提供其他試卷同練習俾佢做。

ch-cheung 發表於 19-5-15 13:49
我識好幾個朋友,私補揾到個好老師之後就停左補習班,一個老師可以教晒所有範疇,又可彈性改動時間,又慳返 ...

我原意都係咁,但因為個私補老師都係啱啱先開始同佢補,暫時都未知個老師係咪真正幫到個同係咪穩定......而操卷班又啱啱完哂,一開course 就至少要join 18 堂。而且6月初就開始考試,時間唔多。所以就有啲掙扎到底點安排先好?主力其中一邊?定兩樣一齊?仲要唔要操卷班?......哈哈.....好煩⋯⋯

回覆樓主:

私補主攻弱項, 操卷用來保持水平, 3甲不想, 但B1a樓主你都想呀  

Sonija.mimi 發表於 19-5-15 23:27
我原意都係咁,但因為個私補老師都係啱啱先開始同佢補,暫時都未知個老師係咪真正幫到個同係咪穩定...... ...

一動不如一靜,操開有成績就繼續。我阿女唔捱得,我又無諗要問鼎中原,所以我唔會考慮兩樣。其他科都要溫呀⋯⋯暑假再諗新嘢啦

介吾介意分享邊度上操卷班,小女嚟緊小五,我都諗緊私補定操卷班,謝謝

我都想知,thank

回覆 Sonija.mimi 的帖子

可以分享那間操卷班嗎? 謝謝!

請教操卷班要搽操學校既卷還是其他學校卷訓練多角度思考?
但呈分試係冇卷流出來嗎?那操什麼卷?

Sonija.mimi 發表於 19-5-15 02:45
小五生準備呈分試,前一個學段先第一次去補習社幫呀女報咗個一星期一堂2hrs嘅專科班=操卷班,明顯地成績進 ...

兩樣加埋最好。

我都要搵私補,可否pm我

babycute2009 發表於 19-5-24 09:45
請教操卷班要搽操學校既卷還是其他學校卷訓練多角度思考?
但呈分試係冇卷流出來嗎?那操什麼卷? ...

咪就係囉,呈分試唔派卷的,補習社都無學校的舊卷,難道操街外的補充?不如自己買本補充做啦

回覆樓主:

樓主可以pm我嗎?我都想知

小朋友好自覺