用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論佐敦道官/羅裕積/廣東道官/方樹泉/聖提摩太 ...
go

討論佐敦道官/羅裕積/廣東道官/方樹泉/聖提摩太

如題
我是35區家長, 請問大家對以上小學有咩評語?
謝謝

以上學校不是31網嗎?

回覆 LeeCC 的帖子

佐敦道官/羅裕積/廣東道官/方樹泉會借位比35網

回覆 Agnes_wcm03 的帖子

佐敦道官/羅裕積/廣東道官/方樹泉/

除左羅裕積, 以上3間都算係31網嘅寶校

LeeCC 發表於 19-5-15 07:46
以上學校不是31網嗎?

因為以上有部分31網學校每年都會借位給35網。

廣官 > 羅裕積 > 方樹泉 > 佐官

你想問乜嘢? 校風?升中派位? 定用家心聲?

mayyylai 發表於 19-5-16 16:45

你想問乜嘢? 校風?升中派位? 定用家心聲?

其實主要想問校風及學生纪律
知識可以自學
但品格好受朋輩影響

Agnes_wcm03 發表於 19-5-16 18:35
其實主要想問校風及學生纪律
知識可以自學
但品格好受朋輩影響
可上edb 網參考一下net 31各校自行階段收生人數,多世襲生唔會太差

曾經讀過方樹泉!
由於有非華裔生及新移民,所以小朋友的語境反而唔錯,但教學程度就只可以用識齡嚟形容,所以如果叩唔到另一間,我建議谷小朋友一年再插。

老師比例會多,小一係兩個班主任,曾經試過一年開七班小一,當然到學期尾就唔知得返幾多班,呢兩年冇咗雙非,可能冇咁多入學生。

老師處理情緒有問題嘅小朋友就唔係太專業,呢樣要留意。

至於升中,由於我個小朋友只讀咗一年,所以冇資料比你。

mayyylai 發表於 19-5-17 09:02

曾經讀過方樹泉!

thx
小二插左那間?

MrBeast 發表於 19-5-17 07:07
可上edb 網參考一下net 31各校自行階段收生人數,多世襲生唔會太差

請問有無edb link提供?
thx

Agnes_wcm03 發表於 19-5-17 09:24
請問有無edb link提供?
thx
冇bookmark 低ar,若google 唔到可以打去小一派位組問

可以自己計既,用該校全級總人數減去可供統一派位學額,再減去每班一個留班位,就知道該校自行收生人數。

回覆 MrBeast 的帖子

Thanks

回覆 se6b03 的帖子

Thanks

35的寶校好過31的寶校,起碼同區近屋企。
舊年超多人,我都叩返心儀學校,今年少左好多人,萬一不中第一,因該可以試下叩35其他學校。葛小都感覺好過聖提。

小二插咗一間有中學嘅小學,但因為小一太易同埋太小功課,變相小朋友小二開始好唔慣,自己唯有做埋心理輔導

回覆 mayyylai 的帖子

聖家?

wpc666 發表於 19-5-17 14:49
35的寶校好過31的寶校,起碼同區近屋企。
舊年超多人,我都叩返心儀學校,今年少左好多人,萬一不中第一, ...

聖提摩太2019年近3成升B1中學
如此升B1%有校網係乙一都要抽

B1* 33 (29.73%)
皇仁 1 華英 15 旅港 2 黃笏南 7
善德 1 丘佐榮 4 銀禧 2
直資: 顔寶鈴 1

B2* 29 (26.14%)
陳瑞祺 2 何官 7 培道 4 胡兆熾 9
五旬節 7

無公布 49 (44.14%)

總數: 111 (100.00%)

2019年度小六升中派位資料 #66
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3770453&extra=&page=4