用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學留學開支預算
樓主: cpmummy
go

英國大學留學開支預算

1998Ruby1998 發表於 19-5-24 14:51
回覆 cpmummy 的帖子

大學學費每年一樣,但 Year 1 會多因為宿舍可能貴啲、多新物品添置。
想問Y2咩原因平咗咁多嘅?

bopomofo2405 發表於 19-5-24 18:29
想問Y2咩原因平咗咁多嘅?

第二年用上年已添置好嘅雜物用品,如檯燈、被褥、水煲,所以低過 Y1

bopomofo2405    發表於 19-5-24 21:59

請問邊區讀?點解Yr 2 可以咁平?

joeyma 發表於 19-5-27 13:42

請問邊區讀?點解Yr 2 可以咁平?
首先,英國大學學費由入學第一年計,之後會固定,唔會加學費,當然下一年入學的新生學費可能會加;

Year 1 多數住學校宿舍,宿費通常較貴,Year 2同朋友在外邊租屋,可以平好多;

另外英國的通漲好低,尤其是食物,十多年來,牛奶、麵包、生果、肉類都冇乜加價,Year 2 熟左門路之後,會知道邊度及幾時買嘢會較平。

skIII 發表於 19-5-27 18:14
首先,英國大學學費由入學第一年計,之後會固定,唔會加學費,當然下一年入學的新生學費可能會加;
(有些)英國大學學費由入學第一年計,之後會固定,唔會加學費。

cow 發表於 19-5-27 21:22
(有些)英國大學學費由入學第一年計,之後會固定,唔會加學費。
我仔大學每年有加學費,約3% 加幅,可以接受到的。反而身邊冇聽過三年學費一樣。

0507MUM    發表於 19-5-31 12:35

回覆 noel2010 的帖子

固定海外生學費的大學也不少: Cardiff, Manchester, Nottingham, Southampton...

noel2010 發表於 19-5-31 09:28
我仔大學每年有加學費,約3% 加幅,可以接受到的。反而身邊冇聽過三年學費一樣。 ...

Cambridge學費以入學第一年作準,第二、三、四年都一樣。

cow 發表於 19-5-31 09:47
回覆 noel2010 的帖子

固定海外生學費的大學也不少: Cardiff, Manchester, Nottingham, Southampton... ...

在什麼地方可查?是要寫信去學校問才知道嗎?

回覆 iceberg222 的帖子

學校網頁有寫。有啲去exchange仲可以交半費。eg:
https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/international-students/international-fees-and-costs

cow 發表於 19-5-31 23:18
回覆 iceberg222 的帖子

學校網頁有寫。有啲去exchange仲可以交半費。eg:

明白了,唔該曬

醒目開學勳章

cow 發表於 19-5-14 22:16
唔算貴, 唔計醫cardiff £17650, £20950
warwick, £19240, 24500
UCL,  £(18430-21870), (23470-27220)
想問下如果想報 LSE, UCL & Warwick 有冇 Agent 介紹?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 19-6-9 22:04
想問下如果想報 LSE, UCL & Warwick 有冇 Agent 介紹?

唔需要搵agent呀,仔女自己經UCAS報就可以。

醒目開學勳章

YuYuMother 發表於 19-6-9 22:16
唔需要搵agent呀,仔女自己經UCAS報就可以。
Thanks
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.