用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學留學開支預算
樓主: cpmummy
go

英國大學留學開支預算

Zsokol 發表於 19-5-14 21:36
讀咩科,邊間大學咁貴學費..?

唔貴啦,我見有D系要成2萬8架,當然如果有平過2萬而又唔錯的大學就當然好啦

poonseelai 發表於 19-5-14 21:51
什麼地區?

其實末決定的報邊間,只係暫時睇左high reach的大學就係London

muimui2 發表於 19-5-15 09:48
我計過500,000 一年走唔甩,如果由year 9 開始去,讀到大學畢業要4百萬,我仲有兩個,成8百萬,條數好嚇人
...

條數真係好嚇人!我都有兩個但比左大的去讀,細的將來末必有錢再送去了⋯⋯近幾年都冇加人工,現經濟又唔好

cow 發表於 19-5-15 10:19
唔一定要50萬,如學費21萬, 30幾40萬都夠.

30幾40萬聽起來輕鬆多了

cpmummy 發表於 19-5-15 14:58
條數真係好嚇人!我都有兩個但比左大的去讀,細的將來末必有錢再送去了⋯⋯近幾年都冇加人工,現經濟又唔 ...
去其他歐洲地方讀都唔錯.

cow 發表於 19-5-15 11:02
有啲會固定3/4/5年學費以第一年計.

係,我見有間都係咁寫以入學第一年計,覺得幾好,起碼學費有預算,唔怕突然加學費,只需望實滙率

3b 發表於 19-5-15 11:43
醫科仲貴, 而且要讀6年

Fee status        Annual course fees payable by student

讀咁長時間的唔會諗,已經同大的講明冇錢供她咁耐

poonseelai 發表於 19-5-15 13:12

大學我又不太清楚,如果比中學平就好喇,boarding 實在太貴。

不過我有諗過,必要時返香港讀大學都好,其實香港大學嘅reputation 不差,如果佢中學去左boarding, 大學返唻讀可能都ok

cow 發表於 19-5-15 15:03
去其他歐洲地方讀都唔錯.

其實老師都有提議過,如果budget問題,可以考慮歐洲的大學,scholarship 方面出手較高,但我大的偏向想去英國,感覺上較易適應

個人經驗:
3)    食物:(女仔)經常性自己煮:一個月 120-140 鎊,男仔可能再加。
4) 交通 :人人唔同,但好多住得比較遠用 bike。但視乎你幾遠。
5)一般零用/雜費:呢個要睇你讀咩科目同自己需要
6) 保險:唔清楚
7)來回機票:視乎 airline 同地區。只飛一套,8000-12000 港幣。

最低 30 萬,一搬 40 萬。

讀大學所有費用加埋大約 35,000-40,000鎊 (~HK$35-40萬)一年 (倫敦或醫科除外),不過近幾年主要因為英鎊低迷,若然英鎊大幅回升的話就唔同講法了,所以要預埋匯價的波動。

個人經驗,我囡囡今年是year 2.
year 1 共支出約HK$360,000包聖誕節回港.
year 2 共支出約HK$280,000包聖誕節回港和復活假去英國其它地方玩,之後暑假會到歐洲玩2星期.
year 3 未知.

Zsokol 發表於 19-5-23 00:40
個人經驗,我囡囡今年是year 2.
year 1 共支出約HK$360,000包聖誕節回港.
year 2 共支出約HK$280,000包聖誕 ...

唔該晒,但掂解決year 1 和2, 支出相差咁遠的?
Year 2,去咁多地方玩,唔係應該要支出多D咩?
除了滙價的差別,每年學費都唔同?

muimui2 發表於 19-5-15 09:48
我計過500,000 一年走唔甩,如果由year 9 開始去,讀到大學畢業要4百萬,我仲有兩個,成8百萬,條數好嚇人
...

呢個係合理估算。

Anniemun 發表於 19-5-14 19:40
https://youtu.be/6Se0uWBmKSI
升學無疆界,可以參考下

thx
a :hammer: :yawn:

回覆 ipadress 的帖子

大學學費唔一定貴過中學.
機會好難定義.

回覆 cpmummy 的帖子

大學學費每年一樣,但 Year 1 會多因為宿舍可能貴啲、多新物品添置。
我 Year 2 都係 25 萬內,冇聖誕來回。

ipadress 發表於 19-5-24 16:46
仲有無homestay 租?

未聽過大學生 homestay?