用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中英文數學補充練習
go

初中英文數學補充練習

請問有邊本可以介紹? 謝謝!

思澄爸爸 發表於 19-5-14 12:34
請問有邊本可以介紹? 謝謝!
如果係用開 Mathematics in Focus,就買返配套既 Mathematics in Focus 360° Practice。

王家爸爸 發表於 19-5-14 13:19
如果係用開 Mathematics in Focus,就買返配套既 Mathematics in Focus 360° Practice。

Thanks!
不是用這套。即是買番教科書同一出版社?
唔知會唔會好似小學咁有類似高思維,教圖,樂思咁,那些受歡迎有口啤嘅出版社練習

思澄爸爸 發表於 19-5-14 15:46
Thanks!
唔知會唔會好似小學咁有類似高思維,教圖,樂思咁,那些 ...

其實中學生仲肯唔肯做補充練習?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

唔係肯唔肯問題,係仲有冇時間做至係問題。

妹妹頭 發表於 19-5-14 17:22

一來冇時間做, 就算真係有時間都唔會睬你
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-5-14 16:57

我買咗我女都無做過反而中文就肯做下

妹妹頭 發表於 19-5-14 17:22

請教各位,咁考試怎樣預備數學呢?
會操校內外練習嗎?

我女肯做,只要唔駛補習佢乜都肯制。

回覆 思澄爸爸 的帖子

我女會自己溫數學範圍,每課ex.都會抽黎做,之前功課錯左既,會重新做。

思澄爸爸 發表於 19-5-14 15:46
Thanks!
唔知會唔會好似小學咁有類似高思維,教圖,樂思咁,那些 ...
個人覺得,買番同一出版社會好啲。

妹妹頭 發表於 19-5-14 20:17
回覆 思澄爸爸 的帖子

我女會自己溫數學範圍,每課ex.都會抽黎做,之前功課錯左既,會重新做。 ...

好乖好叻呀,又自動自覺。你會插手嗎?
我地冇乜工作紙,exercises。只有教科書同作業。
佢每個exercise會抽得多出嚟做嗎?

回覆 思澄爸爸 的帖子

主科佢自己搞掂,我冇插手。散科我反而會引導佢溫習。我女會做好多數學,因佢喜歡數,呈分時溫習可以一口氣做150~200題數,面不改容。

唔抄功課已經好好!

妹妹頭 發表於 19-5-14 21:22
回覆 思澄爸爸 的帖子

主科佢自己搞掂,我冇插手。散科我反而會引導佢溫習。我女會做好多數學,因佢喜歡數 ...

主科中英數有補習嗎?

回覆 思澄爸爸 的帖子

只有外補英文及古文

王家爸爸 發表於 19-5-14 20:25
個人覺得,買番同一出版社會好啲。

為何呢?
但型式,題形可能已經同教科書好相近

思澄爸爸 發表於 19-5-16 14:15
為何呢?
但型式,題形可能已經同教科書好相近
市面上得兩套比較多學校用既書,New Century Mathematics 同 NSS Mathematics in Action。New Century Mathematics 得本 Summer Exercise,可以一齊買(有啲學校用佢當暑氣功課),無練習。而 NSS Mathematics in Action 有一套額外既練習叫 Mathematics in Focus 360° Practice。
其實我傾向於贊成做晒本書後面既練習已經足夠,坐這山,望那山,反而唔好。所以如果係用 New Century Mathematics 就做書後既練習,佢哋啲練習出得唔差。如果係用 NSS Mathematics in Action,又真係想多做練習,就買 Mathematics in Focus 360° Practice。

王家爸爸 發表於 19-5-16 18:19
市面上得兩套比較多學校用既書,New Century Mathematics 同 NSS Mathematics in Action。New Century Math ...

唔好介意有少少意見:

1) New Century Mathematics 係有練習(workbook)嘅,只係無答案同偏淺
2) New Century Mathematics 書後練習,用嚟備課係幾好嘅,但準備測考就略嫌難度不足
(小女學校係用 New Century Mathematics 嘅,絕大部份只做書後練習嘅同學連 quiz 都唔能夠次次合格,測考成績更是只有30-40%,或許小女學校出卷不正常地深?)

YolandaTam 發表於 19-5-16 21:36

唔好介意有少少意見:
你講得啱 New Century Mathematics 有 Workbook。因為小朋友無時間做,加上只係做哂書後面既練習都有上游成績,所以無買。