用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中英文數學補充練習
樓主: 思澄爸爸
go

初中英文數學補充練習 [複製鏈接]

回覆 王家爸爸 的帖子

阿女用 "New Trend Mathematics" , 有咩練習可以試

妹妹頭 發表於 19-5-17 10:02
回覆 王家爸爸 的帖子

阿女用 "New Trend Mathematics" , 有咩練習可以試
我建議做哂書後既練習先。我自己既小朋友都係用 New Trend Mathematics,只係做書後既練習,已經有唔差既數學成績。個人認為數理科,唔係講做幾多練習,而係有幾熟啲概念。做練習既目的係令小朋友熟識啲概念,所以唔需要太深,概念熟既話題目幾刁鑽都做到。

回覆 王家爸爸 的帖子

明白, 書後練習有部份已是平時功課, 咁我叫佢做埋餘下果D

亞囝男校係用New Century Mathematics
佢平時有做課後綀習, 考試只是合格不高分, 但只係級中游.
如何可以提升佢的水平, 亞囝話書的綀習偏易大部份都識做.
唔識問完亞sir都識, 想揾深少少的綀習做,
有冇好的推介呀! thx!

王家爸爸 發表於 19-5-16 18:19
市面上得兩套比較多學校用既書,New Century Mathematics 同 NSS Mathematics in Action。New Century Math ...

I see, thanks!考試前其實都唔多時間操。不過唔知仲做唔做到好似小學咁,希望見識同做到唔同題形。

幪面超人 發表於 19-5-17 11:47
亞囝男校係用New Century Mathematics
佢平時有做課後綀習, 考試只是合格不高分, 但只係級中游.
如何可以提 ...

Original Maths for Able Students

思澄爸爸 發表於 19-5-17 13:38
I see, thanks!考試前其實都唔多時間操。不過唔知仲做唔做到好似小學咁,希望見識同做到唔同題形。
...
其實去到中學,唔會有太多時間操練,小學操唔同題型係因為小學生轉灣能力未必高,所以操熟佢。去到中學,反而訓練小朋友熟識基本概念,明白概念背後既原理,比做得多更重要。原因好簡單,你無辦法做哂所有題型,但係你有可能掌握所有基本概念。千萬唔好用讀文科既方法去讀理科,理科基本概念清楚,自然點出都識做。

王家爸爸 發表於 19-5-17 17:21
其實去到中學,唔會有太多時間操練,小學操唔同題型係因為小學生轉灣能力未必高,所以操熟佢。去到中學,反 ...

原來如此!
提起文科,中文科啲校本白話文想同佢揾出面嘅精讀定補充資料,但篇章有d唔係名篇,又係唔知點搞!

intensive , 另一本 inspiring, 呢兩本比較深。

思澄爸爸 發表於 19-5-17 22:55
原來如此!
提起文科,中文科啲校本白話文想同佢揾出面嘅精讀定補充資料,但篇章有d唔係名篇,又係唔知點 ...
中文科我都煩緊

王家爸爸 發表於 19-5-17 17:21
其實去到中學,唔會有太多時間操練,小學操唔同題型係因為小學生轉灣能力未必高,所以操熟佢。去到中學,反 ...

同意中學及高年級數學要多深層思考,做一些好的題目,多自己思考,不要急於求答案,多思考 數學題背後概念及邏輯. 操得多好像背書咁讀數未讀必有用。操死左 未必轉到彎。

王家爸爸 發表於 19-5-18 17:30
中文科我都煩緊

無辦法,文理 思考模式不同,相剋相沖 ,文科要記好多野去理解,理科理解力強的唔使點努力,養懶左

王家爸爸 發表於 19-5-14 13:19
如果係用開 Mathematics in Focus,就買返配套既 Mathematics in Focus 360° Practice。

請問呢本有冇答案講解?
我覺得做Mathematics in Action 有啲題目都好深,有時答錯咗 又諗唔明,想睇下講解都冇就唔係咁好。

S-Kwok 發表於 19-5-20 08:48
請問呢本有冇答案講解?
我覺得做Mathematics in Action 有啲題目都好深,有時答錯咗 又諗唔明,想睇下講 ...
我仔學校都係用呢本,練習有啲標明"鑽石題"係幾難架, 我見仲有哋講明係DSE題.

我仔佢哋仲要教快少少, 佢依家中4, 已教完中5書第一課題Basic properties of circles, 今次大考都要考埋,我唔明點解要教快,又未到DSE.

October. 發表於 19-5-20 09:15
我仔學校都係用呢本,練習有啲標明"鑽石題"係幾難架, 我見仲有哋講明係DSE題.

我仔佢哋仲要教快少少, 佢依 ...

DSE題反而比鑽石題淺

會唔會想預留多啲時間預備DSE?

回覆樓主:

Mathematics in action 係咪有唔同出版社?我嗰本係Pearson的
‹ 上一主題|下一主題