用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 港澳盃證書
樓主: fadgare
go

港澳盃證書

tiffany168168 發表於 19-5-16 15:44
咁我都同意嘅。我仔當年叩門用flyers, 朗誦,畫畫cert. 幼稚園時冇參加過數學比賽。不過既然果位家長有參 ...
請問係叩咗邊間?

王家爸爸 發表於 19-5-16 09:43
問題係K3學生既數學證書同將來既數學學習能力相關性有幾大?
如果你留意下,就會發現,初小數學叻既女仔多 ...
但好多人都話男校好重數學

王家爸爸 發表於 19-5-16 09:51
幼稚園數學表現同將來既學習成績既相關性唔高,原因係無可能考K3學生小三、小四數(例如需要有啲邏輯概念既 ...
咁請問movers/flyers幾多盾先好放?是否唔係滿唔好放?佢校際朗誦/gapsk都有攞過獎,棋類都有,我諗住列表形式展示,簡單些,定係一定要放Cert copy?唔該晒

fadgare 發表於 19-5-16 18:30
但好多人都話男校好重數學
男校好重視數學能力,所以一般唔太睇證書,反而會喺面試既時候測試下小朋友既真正數學能力,其實有經驗既老師,問下小朋友啲佢無可能答到既問題,唔係要答案,係睇佢點樣 approach 個問題,從中老師就已經知道小朋友有幾多斤兩。

王家爸爸 發表於 19-5-16 18:36
男校好重視數學能力,所以一般唔太睇證書,反而會喺面試既時候測試下小朋友既真正數學能力,其實有經驗既老 ...

咁都要有得見先有得面試... 唔係人人都有得見

fadgare 發表於 19-5-16 18:34
咁請問movers/flyers幾多盾先好放?是否唔係滿唔好放?佢校際朗誦/gapsk都有攞過獎,棋類都有,我諗住列表 ...
其實去到叩門階段,flyers 有13個盾以上,movers 滿盾,應該都有唔少人。校際朗誦節有攞過獎,棋類有獎都比奧數獎更值得一提,棋類比奧數更能睇到小朋友既邏輯能力。

fadgare 發表於 19-5-16 18:38
Flyers滿盾一般應該都有得面試

王家爸爸 發表於 19-5-16 18:41
其實去到叩門階段,flyers 有13個盾以上,movers 滿盾,應該都有唔少人。校際朗誦節有攞過獎,棋類有獎都比 ...

好, 謝謝

王家爸爸 發表於 19-5-16 18:42
Flyers滿盾一般應該都有得面試

成績未出, 我唔知佢有冇, 因為佢都係最近先考, 佢細b黎, 冇咁快考

fadgare 發表於 19-5-16 18:45
成績未出, 我唔知佢有冇, 因為佢都係最近先考, 佢細b黎, 冇咁快考
...
我細嗰個當年都係12月份既超級細B,有啲學校唔鍾意細B,希望你成功。

王家爸爸 發表於 19-5-16 20:36
我細嗰個當年都係12月份既超級細B,有啲學校唔鍾意細B,希望你成功。

請問啲男校是否唔鍾意細B?

王家爸爸 發表於 19-5-16 20:36

多謝大家意見。

maomaofafa 發表於 19-5-16 20:46
請問啲男校是否唔鍾意細B?

都唔係,我仔11月細B, 同學12月B 添,大家都係叩門。

tiffany168168 發表於 19-5-16 22:35
都唔係,我仔11月細B, 同學12月B 添,大家都係叩門。

好勁 希望我都得啦

fadgare 發表於 19-5-16 18:38

你講得好啱。綜合上年幾個唔同人經驗, 勁cert 唔代表有入場卷,可能上年真係太多人太大競爭。有人扣兩間男校,有越級挑戰的數學獎s + flyer 15 + 棋獎, 連interview 機會也冇

babieblue 發表於 19-5-17 07:11
你講得好啱。綜合上年幾個唔同人經驗, 勁cert 唔代表有入場卷,可能上年真係太多人太大競爭。有人扣兩間 ...
咁勁連interview的機會都冇,係唔係因為唔係名幼? 間間熱門學校都收到過百的叩門信,filtering 的老師可能揀左學校才睇portfolio

你講得好啱。綜合上年幾個唔同人經驗, 勁cert 唔代表有入場卷,可能上年真係太多人太大競爭。有人扣兩間 ...
你叩邊間?SPCCPS之類,定係一般B1小學?

我都聽講係... 有ket / pet + 數學獎 + 棋都冇得見...

王家爸爸 發表於 19-5-17 09:40
你叩邊間?SPCCPS之類,定係一般B1小學?

唔好誤會,唔係我叩

據聞港島男校上年入圍first round 叩門: 絕大部份係舊生  or 宗教人士推薦。唔知係咪因為上年太多人又少位先係咁做,因為以往其他年份都會有N無人士叩入。

fadgare 發表於 19-5-17 10:21
我都聽講係... 有ket / pet + 數學獎 + 棋都冇得見...

幼稚園生有KET/PET 咁勁,有d 驚