用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 港澳盃證書
go

港澳盃證書

想請問一下 之前參加港澳盃得獎證書是否一定要經學校派回? 佢話6月1號先派畀學校驚趕唔切攞證書叩門... 打去港澳盃又冇人聽... 唔該曬

fadgare 發表於 19-5-14 12:10
想請問一下 之前參加港澳盃得獎證書是否一定要經學校派回? 佢話6月1號先派畀學校驚趕唔切攞證書叩門... 打 ...

之前有網友留言港澳盃電話好難有人聽,如果急,或者考慮親身去總部?
我仔的証書都未收到,相信係等學校派番黎。

想請問一下 之前參加港澳盃得獎證書是否一定要經學校派回? 佢話6月1號先派畀學校驚趕唔切攞證書叩門... 打 ...
除非當時考緊畢業試,否則大多數學校都會喺一個星期內俾同學。不過講真,去到叩門階段,港澳盃得獎證書,未必係重要。反而考好畢業試,張成績表好睇啲,學校俾你考筆試既機會都高啲。

王家爸爸 發表於 19-5-14 13:31
除非當時考緊畢業試,否則大多數學校都會喺一個星期內俾同學。不過講真,去到叩門階段,港澳盃得獎證書,未 ...

我仔係小一叩門咋... 六月頭要叩門下學期都未開始考試... 估計佢應該淨係睇k3上學期成績同埋k2成績以及一些證書吧?

sunnymama2 發表於 19-5-14 13:18
之前有網友留言港澳盃電話好難有人聽,如果急,或者考慮親身去總部?
我仔的証書都未收到,相信係等學校派 ...

唔該曬 如果真係攞唔到 可能用文字表述住先

fadgare 發表於 19-5-14 14:05
唔該曬 如果真係攞唔到 可能用文字表述住先
其實cap screen 都可以,學校覺得有需要的可以上官網查。放心。

sunnymama2 發表於 19-5-14 14:45
其實cap screen 都可以,學校覺得有需要的可以上官網查。放心。
有道理,唔該晒

上次份報名表叫你參加晉級賽或決賽份嘢有張"得獎證明",用個張頂住先。。。

ren 發表於 19-5-14 16:38
上次份報名表叫你參加晉級賽或決賽份嘢有張"得獎證明",用個張頂住先。。。
...

我仔係幼稚園組, 所以已經有結果

ren 發表於 19-5-14 16:38
...
點解我冇收到要參加晉級賽?人人都有?

sunnymama2 發表於 19-5-14 17:51
點解我冇收到要參加晉級賽?人人都有?

冇理由冇架,只要有三等獎或以上便有,入面仲有張得獎証明信

anpanman_baby 發表於 19-5-14 17:55
冇理由冇架,只要有三等獎或以上便有,入面仲有張得獎証明信
真係冇收到,唔知係唔係經學校派呢。。。
不過唔緊要,反正我都唔會報晉級賽。

我個情況也和你一樣,她們不會寄出幼稚園成績表的。於是兩周前我email給他們,她也馬上回覆了電子版的證明給我。可以自己打印加入叩門資料,好過無啦!

你可以email試試
[email protected]

SSHO臻 發表於 19-5-14 18:45
我個情況也和你一樣,她們不會寄出幼稚園成績表的。於是兩周前我email給他們,她也馬上回覆了電子版的證明 ...

非常感謝!

fadgare 發表於 19-5-14 14:04

我仔係小一叩門咋... 六月頭要叩門下學期都未開始考試...  ...
如果係小一叩門,咁其實訓練小朋友既表達能力,點樣令小朋友唔怕生保人,係生保人面前講到野,可能更重要。

王家爸爸 發表於 19-5-15 13:08
如果係小一叩門,咁其實訓練小朋友既表達能力,點樣令小朋友唔怕生保人,係生保人面前講到野,可能更重要。 ...

考直資 我知表達呢樣嘢好重要, 不過扣門 唔係更加睇學術成績同證書嗎? 前題係吸引到佢見先?

fadgare 發表於 19-5-15 15:21
考直資 我知表達呢樣嘢好重要, 不過扣門 唔係更加睇學術成績同證書嗎? 前題係吸引到佢見先?
...

同意所言,好多小學是收到幾百份applications 揀幾十人見的,有d cert 無疑比沒有的好。

fadgare 發表於 19-5-15 15:21
...
問題係K3學生既數學證書同將來既數學學習能力相關性有幾大?
如果你留意下,就會發現,初小數學叻既女仔多啲,高小數學叻既男仔多啲,小學一定知道,所以佢哋收生時候亦會考慮啲證書既種類。

tiffany168168 發表於 19-5-15 19:13
同意所言,好多小學是收到幾百份applications 揀幾十人見的,有d cert 無疑比沒有的好。
...
幼稚園數學表現同將來既學習成績既相關性唔高,原因係無可能考K3學生小三、小四數(例如需要有啲邏輯概念既植樹問題嗰類),所以除非係小學自己搞既數學至叻Kid,又叩返舉辦既小學,否則未必係咁有用。考唔到數學邏輯能力,就唔知道小朋友將來數學會點。
反而語言類好多K3學生已經考咗movers,甚至flyers,學校可以肯定小朋友有小三、小四既語言程度,將來到小六,點都唔會太差。
同數學邏輯唔同,小朋友既語言邏輯能力,可以好早就被發掘出嚟。學校睇小朋友既語言證書,再面試睇下小朋友既廣東話表達能力,基本上已經知道小朋友係點。當然如果個個小朋友都係有flyers,你有張數學證書點綴下,會更好。

王家爸爸 發表於 19-5-16 09:51
幼稚園數學表現同將來既學習成績既相關性唔高,原因係無可能考K3學生小三、小四數(例如需要有啲邏輯概念既 ...

咁我都同意嘅。我仔當年叩門用flyers, 朗誦,畫畫cert. 幼稚園時冇參加過數學比賽。不過既然果位家長有參加而又得獎,我覺得不妨都放入去portfolio咁解。