用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教選科
go

請教選科 [複製鏈接]

亞仔話第時想做社工,但學校沒有社會關懷科讀,我又睇過大學都沒有指定選修科目...
而亞仔中三呢三次考試理科成績較為理想,因為選科又有組別限制,佢對文科沒有興趣,我想問是否選理科好啲呢?但亞仔唯一有點猶豫是他的數學成績較差...
   4    0    0    0

回覆 Himma0904 的帖子

- 考試理科成績較為理想- 對文科沒有興趣

雖然數學成績較差,都係揀理科好啲.

Himma0904 發表於 19-5-14 09:43
亞仔話第時想做社工,但學校沒有社會關懷科讀,我又睇過大學都沒有指定選修科目...
而亞仔中三呢三次考試理 ...
文科多多少少都需要死記,對文科沒有興趣,就唔好揀文科啦。

王家爸爸 發表於 19-5-14 13:24
文科多多少少都需要死記,對文科沒有興趣,就唔好揀文科啦。

王家爸爸,好想請教一下...
文科就一定唔揀,但最衰就係仲有沒有分數參考嘅商科揀,佢學校的組別係:
1. Bio / Econ / History / ICT
2. Bafs / Chem / History / 旅款
3. 中史 / Geog / Phys / 旅款 / VA

亞仔話佢第三組真係唔識揀,因為人人話讀物理就一定要數學底子好,所以佢好猶豫(emoji)
佢話唔讀理科佢有諗過揀經濟同會計

醒目開學勳章 王國長老

社工無prerequisite ,最緊要夠分
放榜前已有面試,不都係果句,最緊要夠分

Himma0904 發表於 19-5-14 14:18
文科就一定唔揀,但最衰就係仲有沒有分數參考嘅商科揀,佢學校的組別係:
1. B ...
小朋友自己鍾意邊幾科?讀既係小朋友,所以佢鍾唔鍾意最重要。

另外,留意如果數學成績較差,物理都好難好。Chem、BAFS、Econ需要既數學知識唔多,亦都唔深,但係唔代表基本數學概念唔重要。例如唔少數學差既學生,一見Chem既Mole數就驚,識既就會覺得好簡單。

王家爸爸 發表於 19-5-15 11:32
小朋友自己鍾意邊幾科?讀既係小朋友,所以佢鍾唔鍾意最重要。

另外,留意如果數學成績較差,物理都好難好 ...

佢鍾意嘅科有:Bio / Econ / Bafs, 我問過佢,第一組佢想選Bio 放棄Econ, 而第二組應該會選Bafs, 但第三組我哋又真係唔知揀咩好...

Himma0904 發表於 19-5-15 11:54
佢鍾意嘅科有:Bio / Econ / Bafs, 我問過佢,第一組佢想選Bio 放棄Econ, 而第二組應該會選Bafs, 但第三組 ...
如果唔喜歡歷史,數學又唔好,其實選擇唔多。如果小朋友鍾意既話,旅款、地理係無選擇中既選擇。旅款雖然DSE合格率低,但係勁既唔會讀旅款,所以如果願意努力,應該唔會太難。地理合格率算高,但係競賽亦都大啲。

另外,亦都需要考慮,揀三科,小朋友讀唔讀得掂。建議先揀三科,如果讀唔掂,中五減一科。

王家爸爸 發表於 19-5-15 13:03
如果唔喜歡歷史,數學又唔好,其實選擇唔多。如果小朋友鍾意既話,旅款、地理係無選擇中既選擇。旅款雖然DS ...

多謝(emoji)(emoji)

王家爸爸 發表於 19-5-15 13:04
另外,亦都需要考慮,揀三科,小朋友讀唔讀得掂。建議先揀三科,如果讀唔掂,中五減一科。 ...

我哋都係咁諗,但目前學校規定先揀三科

Himma0904 發表於 19-5-15 11:54
佢鍾意嘅科有:Bio / Econ / Bafs, 我問過佢,第一組佢想選Bio 放棄Econ, 而第二組應該會選Bafs, 但第三組 ...
我中學理科OK, 文科好多唔合格. 我覺得(會考)Econ較Bio易讀, 更似理科.

cow 發表於 19-5-15 14:03
我中學理科OK, 文科好多唔合格. 我覺得(會考)Econ較Bio易讀, 更似理科.

你兩科都有讀?

Himma0904 發表於 19-5-15 14:05
你兩科都有讀?

Bio中學讀, Econ大專讀(一個module), 有睇過好似陳坤耀寫果本會考econ書. 我個仔同女都有讀DSE Econ.

Himma0904 發表於 19-5-15 13:29
我哋都係咁諗,但目前學校規定先揀三科
先揀三科係好事,因為可以俾一年時間俾小朋友諗清楚邊兩科適合啲。

回覆 王家爸爸 的帖子

有啲學校唔比成績差學生讀3科選修, 係好唔啱.

cow 發表於 19-5-16 09:52
回覆 王家爸爸 的帖子

有啲學校唔比成績差學生讀3科選修, 係好唔啱.

我都覺得係,因為有好多科中三都冇得讀,單憑考評局嘅教學大綱,學生又點會知自己有冇興趣?(emoji)

Himma0904 發表於 19-5-16 11:26
我都覺得係,因為有好多科中三都冇得讀,單憑考評局嘅教學大綱,學生又點會知自己有冇興趣?(emoji)
...

你的孩子應該都無响中三修讀過Econ和BAFS,怕唔怕中四選咗先發覺唔適合讀"商科"。另外,你囝囝怕死記嘅文科,那Bio亦有好多嘢需要死記,到時讀唔嚟才drop走。咁對從未修讀過嘅商科科目就谷住要繼續捱下去。我估你要多多深入考慮最懷情況如何。

1. Bio / Econ / History / ICT

2. Bafs / Chem / History / 旅款

3. 中史 / Geog / Phys / 旅款 / VA

...

你話亞仔中三呢三次考試理科成績較為理想。
如果按成績次序排會是Bio>Chem>Phy嗎?

1. B ...
數差绝對唔好揀物理, econ/geog 反而可以考慮。
‹ 上一主題|下一主題