用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Pre-S1 分班試
go

Pre-S1 分班試   [複製鏈接]

想請教一下到底分班試嘅形式點樣考㗎?前輩們可否分享一下,唔該晒!
   6    0    0    0

maumeemee 發表於 19-5-14 08:31
想請教一下到底分班試嘅形式點樣考㗎?前輩們可否分享一下,唔該晒!

嗰日朝早去到所屬中學考晒中英數3科。

考試內容可參考HKAT/Pre S1的補充練習, 其實小學4年班開始已經有類似練習做!!

另外有D神校另外會出卷來分班, 因為覺得Pre S1份卷比較淺, 難分到班!!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

3句小時的長命考,及得上DSE考試。真係頭尾呼應,學生一步入中學第一件要做的事和離開學校最後要做的事都係"長命考"。

其實點樣考都無所謂,今年Pre-s1唔會用以取樣分小學既banding。就算考得唔好,入唔到精英班,到上中二,上中三,升中四…,大把機會,校內試考得好,之後升班咪一樣有機會會入精英班。就算比你Pre-S1考得好入左精英班,中一期終試考得差,升中二咪一樣跌返去普通班。

se6b03 發表於 19-5-14 10:30
其實點樣考都無所謂,今年Pre-s1唔會用以取樣分小學既banding。就算考得唔好,入唔到精英班,到上中二,上 ...

中學嘅精英班通常只响初中先有,高中沒有分精英班。

三個鐘!是否全部選擇題?聽說要作文的,中英文科都要嗎?

YmOra 發表於 19-5-14 10:40
中學嘅精英班通常只响初中先有,高中沒有分精英班。

我覺得中學根本就唔洗分乜野精英班,最尾大家都係考同一個DSE考試,DSE考得好就稱王,話之你校內試全部唔格都無所謂。中學校內成績表相信無人會睇。

三個鐘考試係咪做完可以舉手早走?

maumeemee 發表於 19-5-14 10:40

不是全部選擇題。至於是否有作文部份就忘記了,因為太耐了。

maumeemee 發表於 19-5-14 10:40

有作文

se6b03 發表於 19-5-14 10:44
我覺得中學根本就唔洗分乜野精英班,最尾大家都係考同一個DSE考試,DSE考得好就稱王,話之你校內試全部唔 ...

從你這角度說是對的。但是,如果可以把相同程度嘅學生組起來,可以把叻DD嘅學生教深入DD例子可以舉得深入DD嘛!又唔會影響D程度無咁好嘅學生嘅學習興趣嘛!其實e+只有初中才分精英班已經比較好了。我校仲好,中二才有,中一只會打混平均作分班。

我覺得中學根本就唔洗分乜野精英班,最尾大家都係考同一個DSE考試,DSE考得好就稱王,話之你校內試全部唔 ...

中學好現實, (可能直資中學好D), 官津揀科都按級名次先後揀科先, 即考得後揀剩D豬頭骨科讀好痛苦, 咁點會考好個DSE? 除非轉校, 但成績麻麻又轉唔到同level中學, 一係屈就降哩!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如果本身係B2中中,只開一班EMI,個分別就好大了。

數學先考,中英文都有聆聽,閱讀理解及作文,每份卷50分鐘

jluiluill    發表於 19-6-6 10:01

banhung 發表於 19-5-14 12:12
數學先考,中英文都有聆聽,閱讀理解及作文,每份卷50分鐘

謝謝!

想知各位學校Pre-S1是否有操卷?雙數年份要收集數據取樣,學校係咪會緊張d?單數年份唔洗取樣,小學係咪唔會理?

我知好多學校都會為左Pre-S1操卷. 呈三完, 就每天準備.

zenobiawong 發表於 19-5-14 14:57
我知好多學校都會為左Pre-S1操卷. 呈三完, 就每天準備.

順便操埋TSA

se6b03 發表於 19-5-14 12:29
想知各位學校Pre-S1是否有操卷?雙數年份要收集數據取樣,學校係咪會緊張d?單數年份唔洗取樣,小學係咪唔 ...

好hea。
‹ 上一主題|下一主題