用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Pre-S1 分班試
樓主: maumeemee
go

Pre-S1 分班試   [複製鏈接]

se6b03 發表於 19-5-14 16:26
順便操埋TSA。
無錯, 每天 都在操卷, 家長日仲教我點同小朋友講Pre-S1都好重要. 要努力溫習.

估唔到六年級臨到畢業前都仲咁辛苦。本身已經有呈二+呈三,中間又有個校內期中試,呈三之後畢業試。畢業試一考完就TSA。升中放榜完左,心情都仲未平復又黎多個Pre-S1。如果派到心儀中學還好,派得唔好,仲要硬住頭皮去一間自己唔鍾意既中學考Pre-S1

se6b03 發表於 19-5-14 17:05
估唔到六年級臨到畢業前都仲咁辛苦。本身已經有呈二+呈三,中間又有個校內期中試,呈三之後畢業試。畢業試 ...

其實今年P S1都唔計落師弟妹果度,唔需要咁緊張,只係用作分班。我個人認為唔準備都得,到F1先追過,咁小朋友的進步空間就可以好大
今日呀女抽中考TS A的唔知咩卷,學校同佢都無咩準備就去考。

我女校有分中、英文班,分咗去中文班就萬劫不復因為中二想轉返英文班要你中一考試英文好才可以申請

回覆 se6b03 的帖子

認同

回覆樓主:

點解要操?如果本身未夠料,操回來入精英班未必係好事。其實点解要小朋友咁辛苦?

考完Pre-S1都仲未辛苦完,以前我地升中既暑假係最最最開心。因為唔洗做暑期作業,唔知幾時開始,現在流行新果間中學開始會派暑期作業比學生返去做,仲要上d唔知乜野暑期預備班。我自己心諗,我小朋友都未真正係你地學校學生喎,9月前我都仲可以叩門轉校,你咁早派功課上預備班,真係好趕客。辛苦完小學6年都仲未夠,上中學第一日天未上堂就謊死唔夠谷,派定暑期功課比學生,我對呢d學校做法真係好反感。

Arabellahk    發表於 19-5-15 15:06

NICOLE123 發表於 19-5-15 13:53
點解要操?如果本身未夠料,操回來入精英班未必係好事。其實点解要小朋友咁辛苦?
...

要操既係小學,唔係為左學生可以入到中學精英班。只係想班學生考好d,等數據靚d,幫班師弟妹拎多d Band 1位,咁間學校又可以蹈下光。間學校係為自己,唔係為學生。

se6b03 發表於 19-5-15 13:58
要操既係小學,唔係為左學生可以入到中學精英班。只係想班學生考好d,等數據靚d,幫班師弟妹拎多d Band 1位 ...

怪獸不是家長,是学校,佢地要做業績。

我見阿仔學校期尾考試順便有兩堂pre s1 練習, 我就唔會特登操練

熱媽 發表於 19-5-14 17:18
其實今年P S1都唔計落師弟妹果度,唔需要咁緊張,只係用作分班。我個人認為唔準備都得,到F1先追過,咁小 ...

我囡昨日都抽中中文説話,佢話都唔知講乜好

要操既係小學,唔係為左學生可以入到中學精英班。只係想班學生考好d,等數據靚d,幫班師弟妹拎多d Band 1位 ...

如果目的係幫師弟妹攞多啲B1位,又唔可以話佢唔為學生,如果學校唔幫學生做準備,師弟妹反而就可憐了!

操練冇問題,去參加任何比賽都要操練,唔過量就可以。問題係是否過量就個個唔同標準!

阿仔當年只有在上堂時做練習,又完全唔辛苦喎!

Band5 發表於 19-5-18 13:00
如果目的係幫師弟妹攞多啲B1位,又唔可以話佢唔為學生,如果學校唔幫學生做準備,師弟妹反而就可憐了!

...

個Pre-S1操練堂,係星期六返學校上,初初唔知俾個名呃左,美其名叫升中銜接班,我以為小學咁好,為左升英中做好準備,到要上堂先知係操卷,不過都無壞的,不算過份操練,但個名有些名不附實。

好多中學已唔用pre s1 成績分班,因非常唔準。

se6b03 發表於 19-5-14 10:30
其實點樣考都無所謂,今年Pre-s1唔會用以取樣分小學既banding。就算考得唔好,入唔到精英班,到上中二,上 ...
一部份學校啦,有D中一係普通班,中二、三都係普通班,直上中四、五、六。

se6b03 發表於 19-5-15 13:55
考完Pre-S1都仲未辛苦完,以前我地升中既暑假係最最最開心。因為唔洗做暑期作業,唔知幾時開始,現在流行新 ...
以前我小六升中一都有暑假作業的。

要操都係操下年的小六生,今年的 Pre-S1 成績是不會影響到師弟妹的banding。Banding 的計算係只取隔年的Pre-S1成績。

mm168mm 發表於 19-5-25 12:59
以前我小六升中一都有暑假作業的。

但不同學生來自不同學校,本暑期作業都唔同。做完交比中學老師,有幾多老師真係會收會改呢?

bb鼠 發表於 19-5-14 17:41
我女校有分中、英文班,分咗去中文班就萬劫不復因為中二想轉返英文班要你中一考試英文好才可以申請
...
考局說的不一試定生死,死左去邊
‹ 上一主題|下一主題