用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Pre-S1 分班試
樓主: maumeemee
go

Pre-S1 分班試   [複製鏈接]

se6b03 發表於 19-5-15 13:58
要操既係小學,唔係為左學生可以入到中學精英班。只係想班學生考好d,等數據靚d,幫班師弟妹拎多d Band 1位 ...
都是老師和學生(有限)辛苦,唔involve 我我懶得理

se6b03 發表於 19-5-25 17:03
但不同學生來自不同學校,本暑期作業都唔同。做完交比中學老師,有幾多老師真係會收會改呢?

...
暑假作業衹收不改的,係比小朋友有D世藝。

回覆 mm168mm 的帖子

現今不用擔心小朋友沒有'細藝', 打手機, 遊戲機, 和媽媽一起煲劇, 和同學仔,朋友仔傳whatsapp, 上暑期班.....

se6b03 發表於 19-5-25 17:03
但不同學生來自不同學校,本暑期作業都唔同。做完交比中學老師,有幾多老師真係會收會改呢?

...

暑期作業唔係中學俾同學做嘅咩?

MrBeast 發表於 19-5-25 17:25
考局說的不一試定生死,死左去邊

我地另外會加個英文試

mm168mm 發表於 19-5-25 19:02

你開心得太早啦,中學會俾好多暑期功課,另外上brinding course, brinding course 仲有另外功課,慘過小學

bb鼠 發表於 19-5-27 09:15
你開心得太早啦,中學會俾好多暑期功課,另外上brinding course, bringing course 仲有另外功課,慘過小學 ...
伸有D中學見小朋友英文未達標隨course再送多個補底班比你上

se6b03 發表於 19-5-14 12:29
想知各位學校Pre-S1是否有操卷?雙數年份要收集數據取樣,學校係咪會緊張d?單數年份唔洗取樣,小學係咪唔 ...

我哋學校乜數年都唔理,所以個B1率咁低今年好D了,見阿妹書單中英數終於有HKAT練習了

little_yolky 發表於 19-5-27 09:29
我哋學校乜數年都唔理,所以個B1率咁低今年好D了,見阿妹書單中英數終於有HKAT練習了
...

我女學校都是,完全無操過pre s1

bb鼠 發表於 19-5-27 09:15

你開心得太早啦,中學會俾好多暑期功課,另外上brinding cours ...

如果嚴格上來講,係9月開學前都未正式係該中學的學生,因為同學仍然會叩門轉校,加上有一樣野叫學籍,等同於國籍的定義一樣,學籍係由該學年91日先開始生效的,831日或以前,該學生並無有關中學的學生身份。情形就好似你7月中簽約新公司,訂明91日上班。91日前並不屬該公司僱員,所以中學咁樣提早派功課,叫人上銜接課程其實於理不合。同學第一日都未返學,就慌死唔夠程度咁樣,一早叫人做功課,上預備班,咪盞會嚇怕人,完全係趕客。

如果唔怕玩寸d,根本家長可以直接有關中學講,我小朋友91日才正式算係你地既學生,麻煩你91日先交帶功課各樣野。

se6b03 發表於 19-5-27 12:07
如果嚴格上來講,係9月開學前都未正式係該中學的學生,因為同學仍然會叩門轉校,加上有一樣野叫學籍,等 ...

無問題既,佢9月1日派俾你,你都係9月2日交。

ahnew    發表於 19-5-27 12:34

熱媽 發表於 19-5-27 09:20
伸有D中學見小朋友英文未達標隨course再送多個補底班比你上

真係貼心既好學校

mm168mm 發表於 19-5-25 19:02

有乜世藝,本嘢薄切切,未正式放假已經做晒!舊年開始,全校無暑期作業了,校長話俾小朋友好好休息。

se6b03 發表於 19-5-27 12:07
如果嚴格上來講,係9月開學前都未正式係該中學的學生,因為同學仍然會叩門轉校,加上有一樣野叫學籍,等 ...

咁會唔會9月1日俾番D作業,要9月2日交~~~

little_yolky 發表於 19-5-27 12:17
無問題既,佢9月1日派俾你,你都係9月2日交。

所以就係由唔幾時開始,中學就開始左預早派定暑期功課比學生呢種不良風氣漫,而當時又無家長提出質疑,無人出聲,變成慣例。以前我小學升中學係真係無功課的,亦無所謂銜接預備課程等。老實講,六年中學生涯,6年後既DSE決勝,要谷都起碼到中四先開始啦。

mcl203 發表於 19-5-27 12:22
咁會唔會9月1日俾番D作業,要9月2日交~~~

老實講,如果真係一間有良好風氣既學校,唔會有老師心胸如此狹窄,咁樣玩鬥氣。家長只係提出合理要求,如果老師真係91日派,叫人92日交。咁仲要係呢間學校讀落去,讀足6年都睇怕唔易捱。

se6b03 發表於 19-5-27 12:30
所以就係由唔幾時開始,中學就開始左預早派定暑期功課比學生呢種不良風氣漫延,而當時又無家長提出質疑, ...

我當年都無㗎,第一日返學都係無縫銜接,不過依家D小朋友好似無咁獨立咁,有D嘢做下,家長開心,點會投訴。聽聞有學校係派個book list,要做好多讀書報告。無所謂啦,我free咗7-8月出嚟等阿大適應初中了

little_yolky 發表於 19-5-27 12:36
我當年都無㗎,第一日返學都係無縫銜接,不過依家D小朋友好似無咁獨立咁,有D嘢做下,家長開心,點會投訴 ...

叫呢位家長試下91日返新工,新老細7月中比定工作佢做,但無人工,人工由91日先開始計算。唔知呢位家長會否照做?

se6b03 發表於 19-5-27 12:39
叫呢位家長試下9月1日返新工,新老細7月中比定工作佢做,但無人工,人工由9月1日先開始計算。唔知呢位家長 ...

我當年都係咁⋯我又無所謂⋯⋯咪當學嘢囉⋯⋯係,我知我做壞規矩

回覆樓主:

睇完大家咁講,小明友經六年的小學生涯,又考完呈一、二、三,又考完畢業試,為何唔好好的放鬆心情,讓家長和小朋友歇息一下?如果想去旅行,七月至八月又話要上course,6月又未放暑假,咁係唔係唔駛去呢?有冇經驗的朋友分享下如果中學要回校上 銜接課程可以請假嗎?
‹ 上一主題|下一主題