用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 FIS 小學部有音樂演奏方面的培訓或表演機會嗎? ...
go

FIS 小學部有音樂演奏方面的培訓或表演機會嗎? [複製鏈接]

想請教家長:我兒子將入FIS (JL campus), 他很喜歡古典音樂(鋼琴、小提琴等)。我想知道學校在這方面有沒有課堂或表演機會?還是全部要屋企自己安排呢?多謝!
   1    0    0    0

回覆樓主:

如果冇記錯中學部有orchestra,christmas fair會表演,但感覺學校不是特別著重音樂…

dem0cracy 發表於 19-5-14 16:57
如果冇記錯中學部有orchestra,christmas fair會表演,但感覺學校不是特別著重音樂…
...

Dem0cracy 多謝你分享!

咁我唯有出面找學音樂的地方了。阿仔好有興趣,成日係屋企自己(亂)拉小提琴、(亂)彈結他、同彈琴,聽音樂。如果學校有就方便得多了(emoji)

如果各位有學音樂的地方介紹請分享,多謝!

NAIS比較着重音樂,同Juilliard school有聯繫,採用Juilliard音樂課程作常規課程,非常有系統地教音樂,樂器,甚至作曲, 學校亦定時舉辦音樂比賽鼓勵學生,或大學生出外欣賞音樂表演。
如你未揀定FIS, 睇下會否考慮NAIS

當然,係除咗靠學校,都要靠自己出去學+平時既練習,我都認識幾個老師係主要教國際學校嘅學生,可以英語上課,而且教出嚟嘅學生質素都很高,有意可pm我

SmilyBoy’sMom 發表於 19-5-13 20:18
想請教家長:我兒子將入FIS (JL campus), 他很喜歡古典音樂(鋼琴、小提琴等)。我想知道學校在這方面有沒有課 ...
JL 課外活動不多。你可上網頁先看看。

timzoeydon 發表於 19-5-15 14:05
NAIS比較着重音樂,同Juilliard school有聯繫,採用Juilliard音樂課程作常規課程,非常有系統地教音樂,樂 ...

請問NAIS在小學已經開始有校內的音樂training嗎?大約year幾開始?需另外俾錢學的嗎?thx

回覆 Mrspan 的帖子

其實學校由幼稚園開始已經慢慢滲入好多音樂嘅元素,例如會定時請一啲出名嘅音樂家及演奏家去學校,教學生簡單嘅音樂樂理同埋表演,仲有d workshop比家長參與,希望小朋友自小認識唔同嘅樂器同埋好多機會同真正嘅音樂家接觸,亦會每年都有機會安排學生出去聽真正嘅音樂劇。
之後到小學year2左右,會開始有正規的音樂課程,教小朋友舞蹈,drama,表演及演奏幾方面,上課主要跟音樂學院的課程,有系統地教授以上幾方面及音樂樂理,作曲,keyboard等等,另外亦有大量嘅課外活動同音樂有關,學生可以根據自己喜好,揀樂器專注訓練,學校會定期畀學生有機會去音樂學院做交流。

其實好多國際學校都可以學樂器,但NAIS因為同音樂學院有聯繫,所以會比較著重學生音樂上嘅薰陶,亦有較多音樂上嘅配合及支持,另外,NAIS同MIT亦有聯繫,如有興趣可以去學校嘅網址多多瞭解,最緊要揀一間學校係適合自己的小朋友,因為每一間學校都有唔同嘅地方,所以一定要多多瞭解或者去唔同嘅school visit同學校老師交流下。

timzoeydon 發表於 19-7-3 21:47
回覆 Mrspan 的帖子

其實學校由幼稚園開始已經慢慢滲入好多音樂嘅元素,例如會定時請一啲出名嘅音樂家及演 ...

Thx for ur sharing!
‹ 上一主題|下一主題