用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 藍循是否偏重成績好的學生?
go

藍循是否偏重成績好的學生?

參加了簡介會聽過校長講話及看了派發的小冊子
感覺上學校著重栽培成績好的學生
請問成績中等或較平庸的學生
學校能否照顧到?

另升中派位似乎一般

其實你咁講有欠公平,首先佢正正唔係側重成績好既學生,先派位無李兆強那些學校理想,咁另一方面,本身心儀藍循既可能資質無咁高。因為藍循注重關愛教育,各樣支援都做得唔錯,好似分班精英班會分大班,而較弱既會分為細班,相對係多資源對補底既學生。

回覆 小兔~阿比 的帖子

非常認同~加上藍循係小班教學,人數上一定冇李兆强咁多,睇返佢上年升中升績都唔錯,計起都有4X%,加上我都鍾意佢嘅生命教育,本人認為品德比學術重要,所以我都揀左藍循。

其實我不明白你為何會提及李兆強?我完全沒有拿藍循與兩間李兆強比的意思
藍循派位對比聖安當或油塘兩間基x小學來說好像也不算突出

我有「藍循否偏重成績好的學生」的疑問
是因為在簡介會上
校方努力把最優秀的方面表現出來
特別是stem
但沒有提及照顧較弱學生的方案

但若你是用家
又能以自身經驗說
我沒有異議

確實是有政策 照顧到的,至於你說有沒有偏重就一定,有名你叫,精英班麻。但只係學術偏重。我認識的高年普通班學生也讀得開心和品格良好。
我又很不同意 入藍循 學生資質是會 比兆強差。

是我提及李兆強啊,沒有說其他人拿來比較,比較的人是我,我相信比較是較能容易些明白吧。

Topakkin 發表於 19-6-21 09:29
確實是有政策 照顧到的,至於你說有沒有偏重就一定,有名你叫,精英班麻。但只係學術偏重。我認識的高年普 ...
可能我也先入為主吧,因為當年的阿囡是叩入藍循,但2間小強都叩門唔成功,另一方面2間同時叩入的都多數棄藍循揀小強。

其實叩門嘅嘢真係好睇彩數 同埋天時地利人和 我個女讀嗰間幼稚園就調返轉 今年好多人扣入兩間兆強 但冇一個扣到藍循……咁當然……李兆强就出曬名要揀精英……同埋藍循唔係3條1就一定冇得見,所以都局限左學生嘅質素,不過每間學校都有自己嘅辦學理諗……藍循係着重誠意同有教無類,所以以佢理念嚟講升中成績已算得好唔錯……今年都有47%升英中,而兩間兆強就有56%左右,相差10%即係兆强每十個人就比藍循多一人升英中,相差唔算好多所以藍循都一樣咁受歡迎。

請問藍循有冇導修堂?

小兔~阿比 發表於 19-6-6 12:14
其實你咁講有欠公平,首先佢正正唔係側重成績好既學生,先派位無李兆強那些學校理想,咁另一方面,本身心儀 ...

藍循2019年有37%升B1中學

http://www.ltmps.edu.hk/tc/content/畢業生升中情況

B1 48 (36.92%)
B2A-1C 4 (3.08%)
B2 13 (10.00%)
NR/其他 65 (50.00%)
總數: 130 (100.00%)

B1* 48
華英 3 協恩 2 庇理羅士 2
張祝珊 1 嘉諾撒 1 港島民生 1
迦密主恩 1 宣基 2 恊和 2
聖言 5 藍田聖保祿 8 聖傑靈 3
順天 6 梁式芝 2 觀官 2 蒙民偉 4
滙基東九龍 2 福建 1

B2A-1C* 4
可立 1 培基 1 將官 2

B2* 13
呂郭 9 顯理 2 培道 1 胡兆熾 1

NR/其他 65