用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔與英華 - 學校自由度
樓主: mandy_ng207
go

男拔與英華 - 學校自由度  

ar_mak 發表於 19-5-14 11:19
係囉係囉,一國兩制寫成兩制一國,根本就完全係兩個意思.

請解釋下點唔同

MrBeast 發表於 19-5-14 08:30
會不會好似iron 讀作ion 咁,最好都是問老師

救火救人 / 救人救火,係事實問題定常識問題?

如果多口答「為免生命財產受損害,撲滅及預防火災,拯救遇害者」,使不使扣分?

cornelius 發表於 19-5-13 16:43

我相信合理地跳step是可以的,例如在解方程式時,x+3=9不 ...
我整個數學學習生涯都没有老師說3x5和5x3有分別,甚至說其中一個寫法是錯的.我會對孩子說兩個都没有錯,但我們只好根據俾分你嗰個人的做法.

vincenthocs 發表於 19-5-14 12:14
我整個數學學習生涯都没有老師說3x5和5x3有分別,甚至說其中一個寫法是錯的.我會對孩子說兩個都没有錯,但我 ...

From Wiki:

The multiplier can be written first and multiplicand second (though the custom can vary by culture); both can be called factors.

一定要分multiplier / multiplicand 其實是為了方便解釋。

ar_mak 發表於 19-5-14 08:17
救火救人是正確的情況,可能是因為消防員主要職責是先控制好火勢,避免再有更大的人命和財物損失. 救人的工作 ...
我都覺得係先後緊急的次序問題。如果有熟悉消防員工作的人士,問一問就清楚啦。

好似心肺復蘇,按壓心臟緊要,還是泵氣緊要一樣。不過都有睇老師上堂有冇教。

nkd 發表於 19-5-14 11:35
救火救人 / 救人救火,係事實問題定常識問題?

如果多口答「為免生命財產受損害,撲滅及預防火災,拯救遇 ...

guess u r right. 視乎考知識定語文,that said, 若英作答有grammar mistakes 也會叩分,不過唔會當全錯。regardless, 我覺得最好都善意地去問清楚老師,若真的老師死板,就同pta 講

mandy_ng207 發表於 19-5-13 11:18
回覆 Yanamami 的帖子

有原因地守規矩當然合理,但好怕d人不求甚解地要人守規矩。唔係唔得,不過始終充滿 ...

年紀越大,越明白守規自律既道理。

vincenthocs 發表於 19-5-14 12:14
我整個數學學習生涯都没有老師說3x5和5x3有分別,甚至說其中一個寫法是錯的.我會對孩子說兩個都没有錯,但我 ...

我幫過一個讀灣仔St. Joseph初小生睇功課(數和英文),從老師批改的情況感覺該校數學科老師很注重數學概念我,例如簡單如加減數,工作紙(該校有大量工作紙使學生鞏固所學知識)要求學生畫圖顯示已知資料(given info) 及要計算的部分(what is being asked),起初我也極不習慣,個細路縱使計啱答案,但畫圖部分可以一分都冇,十分令人困惑,但教曉他後攞到分(雖然覺得畫圖好無聊),其實concept會變得更牢固。

Btw, 我相信St. Jo小學比較樓主問的兩間更傳統

MrBeast 發表於 19-5-14 08:30
會不會好似iron 讀作ion 咁,最好都是問老師

哈哈,真湊巧,昨天看到一條 YouTube 短片有個人教英文,佢真係把 iron讀埋個 r 音(不過佢唔係教緊 phonetics)。我唔知佢係補習老師定教中學嘅老師,而加上我以前中三個英文老師教我哋讀 recipe為 ri-'saip兩個音節的字時(那時我讀一所 band 1官立中學),我可以推斷,家長時常追捧所謂的英中的英文老師的英文水平可以有幾不濟,而其他教英文以外科目的老師可以怎樣呢?(當然有例外)

cornelius 發表於 19-5-14 13:50
哈哈,真湊巧,昨天看到一條 YouTube 短片有個人教英文,佢真係把 iron讀埋個 r 音(不過佢唔係教緊 phonet ...

\\英文老師教我哋讀 recipe為 ri-'saip\\

真係不奇。港產英文老師讀寫通常不差,發音就難講。

你記性幾好。

nkd 發表於 19-5-14 14:16
\英文老師教我哋讀 recipe為 ri-'saip\

真係不奇。港產英文老師讀寫通常不差,發音就難講。

我讀男校,如果唔係啲女同學肯定私私竊語....

點解記得,因我家姐讀女校又有家改堂,聽佢講過學了某些食譜,所以知道有呢個字,同埋年紀大,以前啲嘢記得清楚啲

cornelius 發表於 19-5-14 14:28
我讀男校,如果唔係啲女同學肯定私私竊語....

點解記得,因我家姐讀女校又有家改堂,聽佢講過學了某些食 ...

女校英文係好好

Yanamami 發表於 19-5-13 09:37
At the end of the day, 你仔係咪都要考DSE? 数个計分係要計steps, 唔通你出貓抄隔離答案都當你啱?唔关傳 ...

去到考DSE. 大部份小學至初中嘅steps都唔需要寫。唔扣分。
我頭先再睇一睇今年份marking scheme. 真係全部中間「steps」都唔需要喎,一題有幾分M都係要寫幾條公式先計到個最後答案。寫完果幾條公式marking都係直接跳答案。

回覆 vincenthocs 的帖子

絕對有分別, 概念上係2種算式, 唔可以根據俾分嗰個人做法
回歸基本, 乘數基本概念來自連加法, 乘數和被乘數不能混淆

3個蘋果每個$5共付多少錢, 一家係定係寫5X3.

3X5 = 3+3+3+3+3 (5個蘋果每個$3)
5X3 = 5+5+5 (3個蘋果每個$5)

mandy_ng207 發表於 19-5-13 08:33
回覆 Yanamami 的帖子

男拔同英華都是希望小朋友乖乖就範的學校?呢樣野係我最憎傳統學校嘅其中一點,我以 ...
錯哂, 睇錯哂, 其實 係 睇老師本人 點睇, 而 唔係 計 讀 什麼學校 ( e.g. DBS, 英華, etc ).

每年 學校 考試/測驗/功課, 都 係 由該年的 相關學科老師 出卷 及 比計分方法 ... 校長 只係 提供 大方向 同 睇考完成績 statistics, 而 課主任 只係 快速 review 考什麼題目 及 深淺 level 促夠配合學校.

跟本上, 那些 係 妳眼中 所謂 non-essential steps 計唔計分 / 計幾多分, 係 完全 由 那出卷老師 決定.

今年 出卷老師 好規柜/手緊, 出年 果個出卷老師 又可能 冇所謂 ( i.e. no need write non-essential steps ), 乜野名校 都有 咁既人 架啦.

poonmiss 發表於 19-5-14 15:30
去到考DSE. 大部份小學至初中嘅steps都唔需要寫。唔扣分。
我頭先再睇一睇今年份marking scheme. 真係全部 ...
天~~高中有高中既steps, 小学有小学,高中唔寫小学初中steps唔扣分有幾奇呀?

呢個post好似俾人騎劫左遠嚟咗正題啦⋯⋯因為我自己係讀女校嘅,女校果種嚴格我好清楚,不過成日聽人講男校好自由,所以都想知道男校可以有幾自由,因為自問在女校的確唔太喜歡咁嚴嘅作風,想知道男校啲阿Sir係咪講道理一啲