用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將循 vs 陸慶濤
go

將循 vs 陸慶濤

小兒性格文靜怕事,易被人欺負。老師認為將循較為合適。而且陸小校舍較舊丶傳統和沒有呈分,建議放棄陸小叩門將循。
大家認為這樣做值得嗎?

回覆樓主:

在將循就會少被人欺負 ? 正確是否教導小朋友有自信, 及正確處理同同學的交往。

而且, 扣門位好少, 有興趣, 扣了先, 到時有位再算。

回覆 Kaka117 的帖子

陸小傳統?將循新派?咩邏輯?入陸小會被欺負?咁入其他學校唔會?
叩門冇問題,但係點解要放棄陸小先叩門?
就算係叩門,乜唔係應該扣到先至放棄?

老師一定岩咩? 有d係乱噏

扣門同你留住陸小個位冇衝突

Kaka117 發表於 19-5-12 20:31
小兒性格文靜怕事,易被人欺負。老師認為將循較為合適。而且陸小校舍較舊丶傳統和沒有呈分,建議放棄陸小叩 ...

聽同事講將循叩門要111

回覆樓主:

叩將循要111

回覆樓主:

所以, 有打算扣門, 之前要做好功課, 那間要111

mormorl 發表於 19-5-12 22:57
回覆 Kaka117 的帖子

陸小傳統?將循新派?咩邏輯?入陸小會被欺負?咁入其他學校唔會?

識人陸小被欺凌,老師和家長在場知道,但老師也沒有指責欺凌人的同學,當無事發生,可想像佢平時經常在學校被欺凌,所以佢讀得唔開心。所以樓主老師咁講有佢道理。
最慘無呈分,要直上中學,咁佢還要多6年在中學對住同一班同學。所以有时一條龍不是一定好。

lulumelody 發表於 19-5-14 08:24

識人陸小被欺凌,老師和家長在場知道,但老師也沒有指責 ...
真係咁衰?
受害人家長在現場,老師都唔理?

sunnymama2 發表於 19-5-14 08:37
真係咁衰?
受害人家長在現場,老師都唔理?

係,老師無理,當時家長有出聲問老師,老師無反應唔理。
所以樓主老師咁講,有佢一定道理。

lulumelody 發表於 19-5-14 08:44

係,老師無理,當時家長有出聲問老師,老師無反應唔理。 ...

又真係幾差。。。
我仔生得細粒,都係容易比人蝦,有次我重親眼見到,我忍住唔出口。之後問返個仔,佢覺得人地係同佢玩,唔係蝦佢。我之後又見到同一個細路用石仔扔我個仔,咁我個仔都有扔番佢,但始終唔夠同學“勁”,都係下風,我仍然忍住唔出手,因為想睇個仔點應付。之後我同個仔講你盡量唔好和個同學仔玩,個仔似明非明。

好奇怪,有時又見到佢地兩個攬頭攬頸,我都唔知點講好,如果一開始向老師或家長投訴,相信兩個小朋友都難成為朋友。

lulumelody 發表於 19-5-14 08:44

係,老師無理,當時家長有出聲問老師,老師無反應唔理。 ...
咁你朋友點做?由得小朋友(想當然)日日俾人欺凌?

mormorl 發表於 19-5-14 11:50
咁你朋友點做?由得小朋友(想當然)日日俾人欺凌?

學校欺凌好慘,除非去到好嚴重地步,父母都諗住轉校,好多父母驚投訴學校老師針對佢,而且還有中學6年,佢父母見到有同老師講,老師無反應佢地都唔敢再向校長'投訴。

sunnymama2 發表於 19-5-14 10:27
又真係幾差。。。
我仔生得細粒,都係容易比人蝦,有次我重親眼見到,我忍住唔出口。之後問返個仔,佢覺得 ...

唔係幸災樂禍,明恰都好少少,我知道有小朋友用陰濕招數去欺負自己不喜歡的同學,例如明知個度有水,引小朋友踩落去之後,起哄叫其他人一:齊:笑佢,又威嚇其他同學如果同佢不喜歡的人玩,就會連佢地都唔睬,最慘呢班人往往係醒目讀書叻。

將循都有學生欺凌小朋友,不過在校外,當日在遊樂場目睹,家長坐視不管。

回覆樓主

多謝大家意見及資料。無論讀那一間學校,都要教小朋友堅強勇敢。

將循去年我有打電話去問過,學校話有興趣都可以去叩門唔一定要111,所以我自行都冇報將循。

Kaka117 發表於 19-5-16 16:00
多謝大家意見及資料。無論讀那一間學校,都要教小朋友堅強勇敢。

將循去年我有打電話去問過,學校話有興趣 ...

邊個咁大整蠱話你知將循唔洗111, 除非你有特異功能,或者你係循道幼稚園學生……good luck

121或者可以,011都未必得

zebrabb 發表於 19-5-16 12:39
將循都有學生欺凌小朋友,不過在校外,當日在遊樂場目睹,家長坐視不管。
...

欺凌每間學校都有,問題係老師的處理手法。在街外,家長自己見到唔理佢自己的事,但在學校,老師見到唔理就好有問題!