用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教ESF 幼稚園K1面試,收生準則
go

請教ESF 幼稚園K1面試,收生準則 [複製鏈接]

對於ESF 唔同人有唔同講法,有點人話超易入,有點人話好難入,有冇用家父母能分享面試程序?主要考小朋友或父母什麼?有點乜要準備可以增加入讀機會?我是N無人士,想提早準備,謝謝分享!
   5    0    1    0

供求問題。hillside 一間for 全港島,比較難入。Tung Chung 遠到冇倫,超易入。另外三間差不多,cwb有outdoor 環境好d,Tsing Yi 最舊。

因為收生情況和random number 有關,少人報少人爭,自然機會大。當然,play visit 一定要小朋友at least 明白英文,家長也要fluent eng

貝珠 發表於 19-5-11 09:37
供求問題。hillside 一間for 全港島,比較難入。Tung Chung 遠到冇倫,超易入。另外三間差不多,cwb有outdo ...

謝謝回覆。play visit 是怎樣的?

回覆樓主

朋友一路有上ESF playgroup, 結果順利入 Hillside kinder

wwwong712 發表於 19-5-15 12:34
朋友一路有上ESF playgroup, 結果順利入 Hillside kinder

也有人一直上esf playgroup, 入唔到wks Esf kinder

smilesmilefan 發表於 19-5-11 09:00
對於ESF 唔同人有唔同講法,有點人話超易入,有點人話好難入,有冇用家父母能分享面試程序?主要考小朋友或 ...

過來人,入去真係平常心。好似今年influenza A close school.  Play visit 改係上堂時間shared area 度做assessment. 其實一定走溜眼

簡單來講,就是小朋友和家長需要聽懂和可以用英文溝通~

回覆樓主:

我女今年考入tsing yi K1, 最初都係waiting list, 之後先再通知收。
佢個唔係叫interview, 叫play visit. 老實又真係冇乜壓力,真係去玩一樣。無問/考過小朋友,只係叫小朋友玩,觀察睇下小朋友識唔識英文。有問大人3條問題,都係問點解揀esf同平時講乜話邊個湊。
準備工夫係我之前一路都係同個女講英文,尤其係play visit 前幾個月。
易唔易入我覺得係睇彩數,因為係抽籤的(provided ur kid knows English). 所以我仲去埋擺神haha

saijanjan 發表於 19-5-15 14:12
過來人,入去真係平常心。好似今年influenza A close school.  Play visit 改係上堂時間shared area 度做a ...

原來平時唔係咁㗎!?
我入到去見到其他小朋友點樣上堂,即刻已經鐘意佢個模式。被分心嗰個反而係我

ESF 好睇彩數, (當然 assume 果小朋友識英文)...
有時老師無行黎同小朋友傾計根本 assess 唔到

回覆樓主:

個人經驗分享:interview前幾個月同小朋友講多d英文(佢本身都習慣中英文可以轉channel 唔怕講)
到interview 0個日其實冇老師同過我地傾計,我地自己一邊玩一邊英文溝通,同埋play visit儘量避免玩d佢容易出事0既遊戲(佢一玩車好易同人爭)  我地有玩泥膠同煮飯仔,老師只係在旁觀察,最後都有offer唔駛waiting

maymui 發表於 19-5-16 16:56
個人經驗分享:interview前幾個月同小朋友講多d英文(佢本身都習慣中英文可以轉channel 唔怕講)
到interview ...

有offer 唔洗waiting 唔等於能力比waiting 嘅人好。只係random number 比較前。
ESF 係non selective, 合佢地英文要求就pass.

saijanjan 發表於 19-5-17 09:46
有offer 唔洗waiting 唔等於能力比waiting 嘅人好。只係random number 比較前。
ESF 係non selective, 合 ...

我冇話小朋友能力特別高,只係講番自己經驗,本身冇任何priority, 應該係通過英文能力同random number前d咪唔駛waiting

已經入左0既人可能會覺得簡單,未報0既人可能會好多問號,包括以前0既自己,我就係play visit 前有準備過,所以儘量將經驗分享

Nbs 發表於 19-5-16 11:48
我女今年考入tsing yi K1, 最初都係waiting list, 之後先再通知收。
佢個唔係叫interview, 叫play visit.  ...

請問你等了多久收到call waiting? Waiting 收返嘅多唔多?謝謝

joeariel 發表於 20-2-3 19:32
請問你等了多久收到call waiting? Waiting 收返嘅多唔多?謝謝

Hmm 等咗一個月左右啦。
我唔知waiting 收幾多呀。
‹ 上一主題|下一主題