用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 受忽略的群體:內地畢業港生 去向如何?(何建宗) ...
樓主: elbar
go

受忽略的群體:內地畢業港生 去向如何?(何建宗) [複製鏈接]

retriever 發表於 19-5-15 12:03
問題係中港政府軟硬兼施, 想D 港青返去讀書創業喎...

EK 都有版友話考慮送細路返去讀書啦!

這班友,根本不了解年輕人。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

akys 發表於 19-5-17 13:18
圈子呢樣嘢好奇怪。識嘅孩子都係讀名校,最多係SPCC,其次係DBS,LSC,YWC。熟人(父母或孩子)在讀嘅還有DGS ...

要避開?好惹火噃。

證明男校比女校正常。

nkd 發表於 19-5-17 13:30
要避開?好惹火噃。

證明男校比女校正常。
嗱,全部朋友講,孩子講,冇公信力。以前偶爾聽過,之後從用家口中confirm而已。我細細個學埋啲『不自由,毋寧死』,『若為自由故,兩者皆可拋』這些荼毒心靈嘅金句,有所選擇而已。

retriever 發表於 19-5-17 12:49
咁你家族又叻又有錢啦...

我既年代, 考到牛劍, IC 呢D 名校都唔係無, 亦唔需頂級成績, 只係無錢讀姐.

你歐啦,卜技利今時今日學術一定係全美頭五,比一眾藤校高好多。私校勝在夠細位少,專吸貴族高中。

重有,而今公校外國生學費驚人,兼無獎助金。你夠窮,哈耶史麻平好多。

akys 發表於 19-5-17 13:38
嗱,全部朋友講,孩子講,冇公信力。以前偶爾聽過,之後從用家口中confirm而已。我細細個學埋啲『不自由, ...

修女學院出品係點,你懂的。

nkd 發表於 19-5-17 13:41
修女學院出品係點,你懂的。
嚴正聲明,我冇作出任何明示或暗示,所有引起的糾紛或謾罵,一切與本人無關。

先帶上頭盔,再慢慢傾。

nkd    發表於 19-5-17 13:51

nkd 發表於 19-5-17 13:39
你歐啦,卜技利今時今日學術一定係全美頭五,比一眾藤校高好多。私校勝在夠細位少,專吸貴族高中。

重有 ...

唔係呀, 卜技利當年都係好勁架, 就就係我朋友圈負擔起既公立名校囉...

近年係公校加費勁, 跟私立差唔多少, 朋友講起我都知唔駛諗, 其實唔止國外生, 好似OUT STATE 都係貴費..

nkd 發表於 19-5-17 12:28
何不直接外闖?有困難?

有人說,北大清華的老同學,將來就是領導老總,一個電話就好辦事。

家庭經濟環境不能負擔外闖,只可以靠獎學金

他是土生香港仔,唔係紅根。

retriever 發表於 19-5-17 13:49
唔係呀, 卜技利當年都係好勁架, 就就係我朋友圈負擔起既公立名校囉...

OOS 有政府幫,都嫌貴啦

LeeCC 發表於 19-5-17 13:52
家庭經濟環境不能負擔外闖,只可以靠獎學金

他是土生香港仔,唔係紅根。
我都係。所以一早講明,我唔會安排出國讀書,攞唔到奬學金就只可以留港。不過,呢幾年會輕輕鬆鬆咁安排一啲非學術性履歷,如果到時成績達標就可以考慮報讀,但收咗冇獎學金都唔得。

nkd 發表於 19-5-17 07:21
暫時美國佬重識分大陸人同香港人。不過香港學額聽聞已經計入中國學額,唔再當獨立一個地區好似台灣咁。 ...
如果美國佬將香港學額計入中國大陸學額,豈不是在某些領域幫中國大陸對香港提前28年實現‘一國一制’

Arabellahk 發表於 19-5-17 23:24
如果美國佬將香港學額計入中國大陸學額,豈不是在某些領域幫中國大陸對香港提前28年實現‘一國一制’:happy ...

有幾奇呢。

遂年檢視香港獨立關稅區都重得。

Arabellahk 發表於 19-5-17 23:24
如果美國佬將香港學額計入中國大陸學額,豈不是在某些領域幫中國大陸對香港提前28年實現‘一國一制’:happy ...

年紀越大,越睇清楚,奇怪飯民當年已經一把年紀,為何真係會信,民主回歸,一國兩制?

akys 發表於 19-5-17 14:05
我都係。所以一早講明,我唔會安排出國讀書,攞唔到奬學金就只可以留港。不過,呢幾年會輕輕鬆鬆咁安排一啲 ...

我都係咁對細路講。

我果代,入唔到本地大學先出國,想入國外名U,一係中學畢業好叻考到獎學金,一係本地讀完本科成績好考船,或做幾年野考到船去國外深造,某大本“XX校友”每期介紹傑出校友都有好多呢D 例子。

唔明點解呢代係要父母用養老錢供子女出國圓夢。。。

retriever 發表於 19-5-18 08:38
我都係咁對細路講。

我果代,入唔到本地大學先出國,想入國外名U,一係中學畢業好叻考到獎學金,一係本地 ...

某大本”XX校友”

你都識寫人地傑出啦,一期校刊咪得幾個囉,你仔仔有咁叻,恭喜您先。

retriever 發表於 19-5-18 08:38
我都係咁對細路講。

我果代,入唔到本地大學先出國,想入國外名U,一係中學畢業好叻考到獎學金,一係本地 ...

你仔咁叻,唔好等本科畢業先出國,介紹你一間超筍「傳統男校」,又係蚊型 liberal arts college,免費,在加州郊區,讀兩年就入哈耶。講明先,係超難入:deep springs college。

好似話就來收女生。

retriever 發表於 19-5-17 12:38
EK 有某種意見話去北大清華識人建立NETWORKING, 老老實實呢D 我唔係好信 (當然八卦新聞果D 女主播去光華/E ...
你完全道出我心聲。識人仔女讀國際學校,開口閉口都話第時只有大陸先有前途,所以打算仔女將來升讀北清等大陸名校。打好關係。我直腸直肚, 問:點解唔早D北上,更容易打好關係,話晒都一起成長?
答: 哈哈哈
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

nkd 發表於 19-5-18 10:09
你仔咁叻,唔好等本科畢業先出國,介紹你一間超筍「傳統男校」,又係蚊型 liberal arts college,免費,在 ...

我諗過BYU。 呢間抵,唔駛錢讀,不過要入教。哈哈!

JustAParent 發表於 19-5-12 13:43
本來就係香港讀唔到書先走返大陸,講到好似唔優先請佢地就走寶咁。好心啦 ... 乜野一個兩制青年論壇呀 :not ...
AGREE
讀唔成, 返去是旦搵間畢業

如果佢青華畢業, 相信唔洗人幫囉~

Snakemama 發表於 19-5-18 11:59
你完全道出我心聲。識人仔女讀國際學校,開口閉口都話第時只有大陸先有前途,所以打算仔女將來升讀北清等大 ...
計算得幾好.... 應該小學就上
‹ 上一主題|下一主題