用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 受忽略的群體:內地畢業港生 去向如何?(何建宗) ...
樓主: elbar
go

受忽略的群體:內地畢業港生 去向如何?(何建宗) [複製鏈接]

retriever 發表於 19-5-17 08:54
唔止果個時,睇返約兩個50年,結果都係。。。

所以可能唔係話某黨邪惡,而係折騰人既基因可能在文化裡。

唔使可能,係你搞錯左。今日台灣人有無邪惡基因?

nkd 發表於 19-5-17 09:00
其實牛劍哈耶係咪得罪左你?

當然不是。

不過我總覺得EK 接觸到既係在地人,談劍牛劍哈耶有點奇怪。

nkd 發表於 19-5-17 09:03

台灣既優越,係中華文化底下走出一個制度,而某地某黨治下,仍然係小農意識。

retriever 發表於 19-5-17 08:24
哈哈,所以俗語謂“圍牆無分內外” 啦。。。

亦有很多牆內人士覺得通訊好發達,佢哋有微博,微信,QR碼, ...

前幾日大大才公開叫年青人為黨效忠,之前又話要學生下鄉,咁你話要唔要

poonseelai 發表於 19-5-17 06:47
MIT and Stanford 咁做可能同之前學生成績做假和間諜有關,教育係大生意喎

學歷及功課、考試做假就已經肯定了;間諜我相信疑真疑假,在美帝的國內,這個「間諜」莫須有,寃假錯案屢見不鮮。

教育是大生意,不過,你講果兩間,學位求過於供,申請者好少比例可以入到,永遠不是問題!

撇開意識形態,我相信限制研究院為主軸,學士學位才是賺錢養家之道,應該多多益善!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

nkd 發表於 19-5-17 09:03

我係變態嘅,成日同孩子話華人和猶太人都係邪惡嘅,當然包括自己在內。華人幾千年俾儒家/帝制荼毒;猶太人幾千年流離失所,為生存可以去得好盡,這些潛伏在基因裏。

akys 發表於 19-5-17 11:48
我係變態嘅,成日同孩子話華人和猶太人都係邪惡嘅,當然包括自己在內。華人幾千年俾儒家/帝制荼毒;猶太 ...

同意,我相信你係變態同邪惡,但只係小變態小邪惡---相對在唯利是圖、見義勇觀的社會。

akys    發表於 19-5-17 12:11

LeeCC 發表於 19-5-17 05:54
佢當初問我去留的意見,我都有類似你的想法。
翻牆是犯法的,等同所有在國內開廠,做生意嘅商人都一定會有屎。平時無事無幹就隻眼開隻眼閉,當有事就可以攞出來利用。平時小市民唔覺,但當達到完全控制環境下,少數族群,例如大頭B父母,仍然有冤無路訴,部份更鋃鐺入獄;廣東某地村長,鎮長,爭取公義只會被勢力人士用貪污,其他案情入罪。

nkd    發表於 19-5-17 12:18

retriever 發表於 19-5-17 09:10

台灣既優越,係中華文化底下走出一個制度,而某地某黨治 ...

我不會完全怪責受害的人為自保而作惡,我會憎恨為自肥而作惡的官爺。

retriever 發表於 19-5-17 09:07
當然不是。

不過我總覺得EK 接觸到既係在地人,談劍牛劍哈耶有點奇怪。
可能經常在EK流連嘅都是中上一班,最top讀醫或者去牛劍哈耶嘅不大活躍,我家族好多人讀㗎,兩個表姐劍,一個表弟牛,一個表弟UCBerkeley,一個表妹cornell,有朋友孩子讀緊哈。以前公司老細有MIT,Wharton,Stanford,識好多㗎。

LeeCC 發表於 19-5-17 07:06
正如我樓上所講,佢比國內學生多機會,他已有多次出國交流或代表大學比賽的經驗,眼界擴闊了,畢業後打算外闖 ...
何不直接外闖?有困難?

有人說,北大清華的老同學,將來就是領導老總,一個電話就好辦事。

對的,假如你自己也是根正苗紅。

akys 發表於 19-5-17 12:25
可能經常在EK流連嘅都是中上一班,最top讀醫或者去牛劍哈耶嘅不大活躍,我家族好多人讀㗎,兩個表姐劍,一 ...

阿狗兄意思係:有錢先有份,對佢太離地。

nkd 發表於 19-5-17 12:28
何不直接外闖?有困難?

有人說,北大清華的老同學,將來就是領導老總,一個電話就好辦事。

EK 有某種意見話去北大清華識人建立NETWORKING, 老老實實呢D 我唔係好信 (當然八卦新聞果D 女主播去光華/EMBA 識朋友, 結姻親除外!)

因為利益走在一起的關係, 對方怎可能幫你? 起碼你自己有返咁上下先講...

會在危困中幫一把既朋友, 用大陸話呢D 叫"發小", 即係一同成長的小兄弟, 港人以外邦人身份入北清, 有無可能與官富二代結成"發小" 情誼既可能呢?

nkd 發表於 19-5-17 12:33
阿狗兄意思係:有錢先有份,對佢太離地。

我表姐弟5個裏面有4個攞船讀㗎,其中一個差啲,香港攞唔到,入到去攞學校俾嗰啲。

人比人,比死人,自己天資不足,和某個親人同屆,成績一個天,一個地,羞愧死人。

akys 發表於 19-5-17 12:25
可能經常在EK流連嘅都是中上一班,最top讀醫或者去牛劍哈耶嘅不大活躍,我家族好多人讀㗎,兩個表姐劍,一 ...

咁你家族又叻又有錢啦...

我既年代, 考到牛劍, IC 呢D 名校都唔係無, 亦唔需頂級成績, 只係無錢讀姐.
所以結果真係讀牛劍我識既都係攞全港獎學金先有得讀... 普通家庭而已.

而家EK係有唔少人講去英國讀寄宿學校, 爭取最佳機會入牛劍, 呢D 埋單計下真係和味過和味龍...

BTW, UC BER 係官校, 當年未加學費, 我朋友圈幾個都在呢間畢業, 但你講果D 私校, 真係唔同CLASS.

akys 發表於 19-5-17 12:45
我表姐弟5個裏面有4個攞船讀㗎,其中一個差啲,香港攞唔到,入到去攞學校俾嗰啲。 ...

佢地係米國人定港人呢?

retriever 發表於 19-5-17 12:49

我既年代, 考到牛劍, IC 呢D 名校都唔係無, 亦唔需頂級成績, 只係無錢讀姐. 所 ...
"而家EK係有人講去英國讀寄宿學校, 爭取最佳機會入牛劍, 呢D 埋單計下真係和味過和味龍..."

中學幾個同學中五畢業後出國,大多牛劍帝,當年呢條路容易好多。

retriever 發表於 19-5-17 12:51
佢地係米國人定港人呢?
香港人。其中一個後來變咗米國人。

akys 發表於 19-5-17 12:54
"而家EK係有人講去英國讀寄宿學校, 爭取最佳機會入牛劍, 呢D 埋單計下真係和味過和味龍..."

中學幾個同學 ...

係, 去果邊考GCE AL入名校好易... 讀唔讀到主要都係MONEY...

retriever 發表於 19-5-17 12:49

我既年代, 考到牛劍, IC 呢D 名校都唔係無, 亦唔需頂級成績, 只係無錢讀姐.
圈子呢樣嘢好奇怪。識嘅孩子都係讀名校,最多係SPCC,其次係DBS,LSC,YWC。熟人(父母或孩子)在讀嘅還有DGS, QC,SMCC,MCS,HYS,SRL。每間都有好多趣事,其中有啲自己有女就一定避開。
‹ 上一主題|下一主題