用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs. SFA
樓主: JLO630
go

TSL vs. SFA [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果無心儀津小等大抽獎的話... (有就SFA)

TSL 語境比較好,但SFA課程編得好好,有朋友一直問人攞SFA 英文嘅教材,自己跟住教!係好有system,清楚,所以SFA 學生嘅grammar 係唔錯嘅!

唔好以為SFA=坐定定,老師好有經驗對付坐唔定嗰班gifted,所以我當年從無收到投訴,反而轉校後....d老師仲唔包容,更無辦法!有一個學期數學堂長期企走廊!我幾肯定呢樣野唔會响SFA發生!

NPL 今年已唔收TSL嘅band 2生 (以往會收),早幾年有朋友講NPL英文程度超其他學校兩年,係整體學生程度,而NPL已開辦IB,所以大家請包容一下佢Jupas 成績唔太好,我相信佢地中文比較弱,學生家庭亦無問題,樂意送孩子去海外升學
SFA係一間唔多支緩課外活動嘅學校,佢有ECA活動,但唔太支緩組隊出去比賽

我都建議睇一睇兩間學校畢業生升中個list,呢樣好反影家長期望,睇完,應該有答案
恐龍家

73662710 發表於 19-5-12 07:43
是否tsl 的中英數都比sfa 淺呢?

sfa 一年级用二年级教材, 當然會深啦!

73662710 發表於 19-5-12 07:44
因為直资学校要跟edb 指引?

直资會有彈性。

回覆 73662710 的帖子

如果你問學術,SFA一定係深,都算香港數一數二出名谷小學因為大多數都目標跳船過名校。

回覆樓主:

直資, 政府每年津貼每位學生约六萬元一年, 讀私校就冇了, 全部費用家長付出。

教學, 一班3x人, 還是4x人好, 家長自己考慮。

部份家長, P2 或以後都有打算跳船, 你有冇打算跳 ?

冇/絶少家長小朋友讀過兩間, 能作出真實比較, 家長都係自己衡量。

JLO630 發表於 19-5-10 17:27
大家點揀,懇請意見!

有無諗中學返老家?

係既就TSL.

在香港昇中大拼, SFA 都幾實際!

回覆 retriever 的帖子

甚麽是老家 ?

JLO630 發表於 19-5-15 12:52

甚麽是老家 ?

有些人係回流家庭,手揸外國護照,諗著中學返老家。

Thks

retriever 發表於 19-5-15 13:14
有些人係回流家庭,手揸外國護照,諗著中學返老家。

咁講, 即是tsl嘅教育方法, 適合小朋友個人成長 ?

SFA跳船果批, 大部分去左直資名校, 小部分跟唔上要轉去課程淺D既學校, 留底既學生, 有近80%都升去BAND1中學...........自己睇下升中資料就知, 唔洗聽人講:   http://www.sfaeps.edu.hk/

IYY    發表於 19-5-15 18:38

回覆樓主

我當年都是相同選擇!我選了TSL
女兒是典型Sfa type 坐定定讀書,但我想佢活d 主動 多思考 將來社會應該要靈活的人
現在小三 沒有後悔 女兒返學開心 英文完全自動波(不需外補)變得外向(emoji)(emoji)

assado 發表於 19-5-15 13:57

SFA也有部份學生在小三或小四去外國升學或移民, 家長反映一樣銜接到外國課程。

assado 發表於 19-5-15 13:57

不是這意思, 主要講環境... 英語, 多民族(南亞應不少), 係適合將來去國外啦!

JLO630 發表於 19-5-11 12:47
回覆 fadgare 的帖子

仔仔

SFA 課外活動可參考:

https://www.facebook.com/St-Francis-of-Assisis-English-Primary-School-281012585365925/

JLO630 發表於 19-5-10 17:27
大家點揀,懇請意見!

體育項目表現可參考

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/pri/kw.htm
‹ 上一主題|下一主題