用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇小學冇自己中學,唔谷,但升中成績好? ...
樓主: poonmiss
go

有冇小學冇自己中學,唔谷,但升中成績好?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 19-5-12 21:26
回覆 快樂股民 的帖子

啟基升中好似冇 1/3 Band 1,佢冇出過業績表。佢比唔少學校優勝在個升中網,如果佢 ...
啟基是SSP網,升中網点都唔算优勝吧~

Yanamami 發表於 19-5-12 21:58
啟基是SSP網,升中網点都唔算优勝吧~

我諗緊東區嗰間  

但兩間啟基都唔係升中靚仔

poonmiss 發表於 19-5-10 21:01
比較happy 嘅學校,即相對少測考同功課嘅學校,係點keep住band 1學生人數呢?
[雖然band 1學生人數唔公開. ...

其實比較輕鬆的小學在香港也有相當吸引力, 資質中上或者相對平庸的學生也會有, 所以band1比例達到大約三分一其實並不困難.......
學生只要資質中上, 完成學校少量的功課作為鞏固, 就已經能夠充分掌握小學課程, 考試時溫習, band1成績畢業是很正常的事.

我孩子畢業的小學, 都是輕鬆的小學, 課程不艱深, 家長不催谷, band1比例大約三分一, 孩子們都很享受學習呢.

回覆樓主

若然是天才,9歲入大學不是夢,連中學都唔使讀,諗少樣! 但幾聰明都唔可能寄望不勞而獲!

回覆 bbkingdombb 的帖子

你孩子間好似直資,起碼可以揀下人。近年冇公佈升中確實人數,但 2 年前係剛剛好達 1/3 Band 1。如果學校係處於男女都不利升中嘅網如荃灣、黃大仙,相信達 1/3 會難度增加。不過學校算做得唔錯,難得輕鬆。
如果個網係唔夠 Band 1 餅仔分,好多學校都冇辦法唔快馬加鞭,見將軍澳幾間小學都唔係輕鬆。就算係龍校、直屬,為左送班叻仔叻女上中學,教快考深唔罕見。

其實都唔少,共通點係有自己中學backup,如瑪利曼同聖士提反女子

回覆樓主

「冇自己中學、唔谷、升中成績好」

首先何謂之升中成績好?去啲新校做第一屆畢業生,一定有三份一B1率

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我小朋友學校每年都有公佈派位情況, 不過要校務報告才找到, 年年都是大約三分之一, 或者每年的ps1成績都差不多吧.
純粹根據個人觀察, 學校收生什麼類型什麼能力的都有, 以合乎學校教育理念為原則.

大膽些講, 1,2年級時已經大約預計得到那些同學仔會是band1成績畢業, 所以個人覺得其實收生已經決定了大約的band1比例, 有沒有大量操練, 個人覺得相對並不重要.

bbkingdombb 發表於 19-5-14 01:33
回覆 1998Ruby1998 的帖子

我小朋友學校每年都有公佈派位情況, 不過要校務報告才找到, 年年都是大約三分之 ...
不會吧。。。唔係好多例子係小三,什至小五才發力見真章的小朋友嗎?尤其是男仔。
我同事的女(已大學)佢讀名津小,學校每年會公布top 30, 佢話由小一至小六的名單,可以變好多,尤其小五。

sunnymama2 發表於 19-5-14 06:37
不會吧。。。唔係好多例子係小三,什至小五才發力見真章的小朋友嗎?尤其是男仔。
我同事的女(已大學)佢 ...

官津校同二線直資/私小,基本上小三已可估計到邊堆學生都可以做到B1

一線直資/私小校內競爭大,排位經常變係唔出奇。

不要迷信男仔一定可以遲發力,現實大部份都係遲遲都發唔到力,或想發力時其實先知係有心無力(阿媽有心阿仔無力)。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-14 08:21
官津校同二線直資/私小,基本上小三已可估計到邊堆學生都可以做到B1

一線直資/私小校內競爭大,排位經常 ...

我唔係迷信,係見到,我阿哥就係個例子。小學一年級成績差到留班,小五發力,中學最後入左旺角男校。
我知唔係個個係,但我希望個仔學習態度上可以和佢舅父一樣,180度轉變

sunnymama2 發表於 19-5-14 08:33
我唔係迷信,係見到,我阿哥就係個例子。小學一年級成績差到留班,小五發力,中學最後入左旺角男校。
我知 ...

男仔真係差好多,有D平平,可以突然去到好top。

sunnymama2 發表於 19-5-14 08:33
我知 ...

呢個年代比較少了, 10個有8個男仔沉迷打機, 就算有幸到醒覺時(高中)可能為時已晚!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 19-5-14 08:21

一線直資/私小校內競爭大,排位經常 ...
請教下, 意思係咪小三完左時, 如果我小朋友是班內頭十, 應該高小也不會差好多?

hohoho888 發表於 19-5-14 10:03
請教下, 意思係咪小三完左時, 如果我小朋友是班內頭十, 應該高小也不會差好多? ...
未必, 都可能會有+10名既變化

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-14 10:57

個+10名嘅變化可能係音樂同視藝被拖累
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 19-5-14 10:57
即係都未能知道..

其實去到小四下學期,我覺得大局已定。之後半年,你發力時其他人都發力。數學係有機會突然開竅,但中、英文係日積月累,尤其是中文,突飛猛進的機會唔大。

hohoho888 發表於 19-5-14 10:03
請教下, 意思係咪小三完左時, 如果我小朋友是班內頭十, 應該高小也不會差好多? ...

班內頭十好難作準。
級內頭十就唔同講法。

anniellm 發表於 19-5-14 13:43
班內頭十好難作準。
級內頭十就唔同講法。

ic  thanks
‹ 上一主題|下一主題